Hoe vind je werk in Frankrijk?

Wanneer je gaat verhuizen naar Frankrijk heb je misschien wel werk nodig. Of je woont al in Frankrijk en komt erachter dat je toch wat extra inkomen nodig hebt naast je eigen bedrijf. In dit artikel geef ik je mijn tips over werk vinden in Frankrijk!

Hoe zit het met je Nederlandse diploma’s?

Je Nederlandse diploma’s moet je laten legaliseren om ze rechtsgeldig te laten zijn in het buitenland. Dit kan je via het internet doen of via een kantoor in Groningen. Bekijk de site van de rijksoverheid voor meer informatie over het legaliseren van diploma’s. 

Nu zegt dit legaliseren van het diploma eigenlijk nog niet zoveel over wat je er nou in de praktijk mee kunt. In principe gelden er Europese standaarden voor wat een diploma ‘waard’ is. In de praktijk hebben Maxime en ik gemerkt dat er toch veel verschil zit qua niveau waar dat eigenlijk gelijk zou moeten zijn.

Zo heeft Maxime in Nederland de 4-jaar durende bachelor IBMS afgerond (international business and management studies). Deze studie is in Nederland heel wat waard. In Frankrijk heb je echter na 3 jaar al een Licence, welke gelijk zou moeten zijn aan een bachelor. Toen we het niveauverschil gingen vergelijken kwamen we erachter dat de Nederlandse opleiding meer het niveau heeft van een Franse master dan van een licence. 

Dit zal waarschijnlijk niet met alle opleidingen zo zijn, maar er zijn dus wel degelijk verschillen! 

In welke branches is het meeste werk te vinden?

Er zijn een aantal specifieke branches waar een tekort aan personeel is. Dit zijn vooral banen in de gezondheidszorg, zoals fysiotherapeut, oogarts, gynaecoloog, huisarts, huishoudelijke hulp en verzorgende. Ook in de IT-sector is een groot gebrek aan goed personeel. Denk hierbij aan functies als ontwikkelaar, business analist, functioneel beheerder, data analist etc. Als je hier dus een goed diploma voor hebt kom je waarschijnlijk gemakkelijk aan werk. 

Maar als je dit artikel hebt aangeklikt dan ben je denk ik niet op zoek naar zulke  functies als hierboven. Misschien spreek je (net als ik 3 jaar geleden) de Franse taal nog niet goed en zoek je een functie waar je niet zo 1,2,3 een diploma voor nodig hebt. 

 

Een aantal ideeën:

  • Een commerciële functie. Veel bedrijven zijn op zoek naar personeel dat kan verkopen. Dit moet je natuurlijk wel liggen. Je kunt hierbij denken aan het verkopen van contracten via de telefoon (niet het meest gewaardeerde werk)
  • Een functie waarbij je jou talenkennis in kan zetten. In Frankrijk is het niet gewoon dat mensen een tweede taal spreken, laat staan een derde taal
  • Werken in een VVV kantoor of winkel
  • (Seizoens)werk op een camping of bij een boer (bijvoorbeeld fruit plukken)
  • Schoonmaken bij mensen of bedrijven
  • Postbezorger
  • Een administratieve functie bij een groot bedrijf. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld schadebehandelaar voor een verzekeraar (= gestionnaire sinistre)
  • Werken voor of via een makelaar. In Frankrijk heb je een grote makelaar (Leggett) welke ook veel secondaire huizen verkoopt voor de buitenlandse klant.  Je moet om hiervoor aan de slag te gaan echter wel een eigen bedrijf opzetten en zult je eigen klanten binnen moeten halen (Je krijgt dus geen maandsalaris). Je krijgt wel hulp, kennis en het imago van het bedrijf mee. 
  • Werken in de horeca. 
  • Buschauffeur

Dit is zo maar een greep uit de mogelijkheden. Je zult er natuurlijk zelf erachter komen wat voor jou een leuke functie kan zijn.  

 

Werk vinden Frankrijk

Waar moet je zoeken?

Net als in Nederland kan je in Frankrijk op veel verschillende plaatsen zoeken naar werk. Op sites als Linkedin en Indeed natuurlijk, maar je kunt ook open sollicitaties sturen. 

Probeer ook mensen in de buurt (als je in Frankrijk woont) te leren kennen en laat weten dat je werk zoekt. 

Wat je zeker ook niet moet vergeten is om langs te gaan bij Pôle Emploi. Dit is een instantie welke werkzoekenden en bedrijven bij elkaar brengt. Maar dat niet alleen. Pôle Emploi is ook de plek waar je naartoe gaat wanneer je een uitkering nodig hebt. Zij kunnen je adviseren over je rechten op een uitkering. Ook kunnen ze je helpen met het vinden van cursussen of opleidingen waarmee je weer je kansen vergroot op een leuke baan. Dit alles om de werkloosheid in Frankrijk zo laag mogelijk te houden!

Hoe zit het met de taal?

Tenzij je voor buitenlandse bedrijven aan de slag gaat of in een grote stad woont zal je toch echt een beetje Frans moeten spreken. Ook hier zijn echt wel mogelijkheden.

Ik denk dat ik zo’n 50 procent van wat er gezegd werd begreep toen ik net begon en spreken was echt nog heel basis (ik schat het op zo’n 20 procent). Ik kon standaard gesprekjes voeren over koetjes en kalfjes, maar zodra het de diepte inging was je mij kwijt. Toch kon ik aan de slag en heb ik binnen ongeveer 6 maanden tijd mijn Frans verbeterd naar een bijna professioneel niveau. Ik belde zelfs zo nu en dan met Franse klanten! Ja het was moeilijk en zwaar, maar als je doorzet dan kom je er wel 😉 

Wat is een goed salaris in Frankrijk?

De Franse salarissen liggen naar mijn idee wat lager dan de Nederlandse. Maar echt een goede bron hierover heb ik niet kunnen vinden. Voor veel functies waarvoor je niet echt een diploma nodig hebt krijg je het minimumloon (smic) of net iets erboven, dit ligt zo rond de 1200 euro netto. Wat je wel moet bedenken is dat een werkweek in Frankrijk 35 uur is in plaats van 40 uur. Dit scheelt toch zo’n 20 uur per maand! Hierdoor liggen de salarissen natuurlijk ook iets lager.

Op deze website kun je het gemiddelde inkomen inzien van jou stad of dorp. Het is best een grappige website en je kunt er wel een paar conclusies uit trekken. Maar staar jezelf er niet blind op natuurlijk!

Ga je bij een groter bedrijf werken dan heb je vaak meer voordelen. Je kunt bijvoorbeeld recht hebben op vakantiecheques en een uitkering op de winst. Dit heet een plan d’épargne salariale en kan best een aardig centje opleveren!

 

Handige woordenlijst

Agent = Wordt vaak gebruikt in functietitels, kan ook wel vertaald worden met ‘werknemer’
Chef = Wordt vaak gebruikt in functietitels. Is meestal een leidende functie (over de agents bijvoorbeeld)
Chomage = Werkloos  / werkloosheid

Contrat à durée déterminée (CDD) = Tijdelijk contract
Contrat à durée indéterminée (CDI) =  Vast contract 
Conseiller = adviseren, adviseur
Responsable = Verantwoordelijk, verantwoordelijke
Superviseur= Coördinator
Temps plein = Voltijd

Temps partiel = Deeltijd

Werk vinden in Frankrijk

Vond je dit artikel over werk vinden in Frankrijk handig? Of heb je vragen? Laat een reactie achter onderaan de pagina en ik zal je zo snel mogelijk proberen te antwoorden!

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

6 gedachten over “Hoe vind je werk in Frankrijk?”

  1. Barbara Berber Jacques

    Goedenavond. Wij gaan emigreren naar Montpeillier. Ik werk sinds mijn 15de en wil graag in Frankrijk ook gaan werken. Mijn echtgenoot heeft al werk in Frankrijk. Ik spreek een basis woordje Frans. Zijn er mogelijkheden voor mij?. Ik ben in januari trouwens uitgerekend van de derde en ben van plan om in Frankrijk te bevallen.

  2. Kakaforoe Urdice Donna

    Goedemiddag. Ik woon in Suriname met mijn gezin. Ik zou graag in Frankrijk wil komen werken .Ben verpleegster.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *