Blog Dagelijks leven Wonen in Frankrijk

Tip voor boodschappen doen op vakantie: Leclerc Drive

Boodschappen doen in Frankrijk is bijna een familie uitje. Als je voor de eerste keer in Frankrijk bent en alles dus nieuw is kijk je je ogen uit in de grote hypermarchés zoals de E.Leclerc, Auchan en Carrefour. Maar als je dat allemaal wel hebt gezien, gaan de grote supermarkten op een gegeven moment irriteren: Het is moeilijk om spullen te vinden en in de zomervakanties is het er ongelofelijk druk. Je wilt gewoon andere dingen doen en lekker relaxen! Dan is de Leclerc Drive wel een uitkomst.

 

(Dit blog is niet gesponsord)

Ik weet nog dat ik het als kind geweldig vond om boodschappen te doen op vakantie en dus graag meeging met mijn ouders. In plaats van bij het zwembad chillen wilde ik mee boodschappen doen, hoe gestoord haha! Maar het is wel te begrijpen, want in de supermarkten in Frankrijk vind je andere producten dan in Nederland. Bijvoorbeeld vreemde vissen, halve varkenskoppen, een enorme hoeveelheid aan chocoladerepen, andere soorten snoep en koekjes. Ook kun je er lekker verstoppertje spelen, met als gevolg boze en geïrriteerde Franse gezichten, hihi 😉

 

Nu ik in Frankrijk woon ben ik de supermarkten al een beetje zat. Waar ik in Nederland maximaal een half uur per week kwijt was aan boodschappen doen ben ik dat nu wel twee uur! Ik had gehoord van de Leclerc drive en ben dat dus vandaag gaan uitproberen. En het is echt een goede oplossing!

 

Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken (online) en je boodschappen bestellen. Je betaald met je creditcard via internet en kiest een datum en tijd op waarop je het wilt komen ophalen. Vervolgens rijd je ernaar toe, parkeer je de auto en binnen 5 minuten is je auto volgeladen met je spullen. 

 

Voordelen:

 • Je kunt je boodschappen thuis doen, wanneer je maar wilt. Ben je bijvoorbeeld op vakantie en heb je ’s avonds niet zoveel te doen, dan ga je gewoon even je boodschappen bestellen. De rest van de dag kun je dan gewoon lekker doen wat je zelf wilt. 🙂
 • Je hoeft geen drukke winkel in maar parkeert je auto en je spullen worden naar je toegebracht.
 • Ik heb het idee dat het goedkoper is, ik betaalde ongeveer €10 minder dan in de winkel, voor dezelfde hoeveelheid boodschappen. 
 • Op internet wordt een lijst bijgehouden van wat je het meest besteld hebt en van je vorige bestelling. Een volgende keer kan je dus nog sneller je boodschappen bij elkaar zoeken.
 • De aanbiedingen zijn via internet heel snel en makkelijk te bekijken, je hoeft er niet voor te zoeken.

Nadelen:

 • Alles wordt in plastic zakken gestopt. Ik vind het jammer dat ik bij het bestellen niet kan aangeven dat ik mijn eigen tassen meeneem. 
 • Je hebt zelf niet in de hand welke producten je koopt. Groenten kunnen er minder goed uitzien dan wanneer je ze zelf koopt.
 • Bepaalde producten zijn bij de drive niet verkrijgbaar, maar dat gaat dan echt om hele specifieke producten. In principe hoeft dat geen probleem te zijn.

 

Lisette

Hoi! Ik ben Lisette, eigenaar van Tips Frankrijk. Ik woon sinds januari 2018 in Frankrijk en geef jullie graag al mijn tips. Veel leesplezier!

Ook leuk...

6 Comments

 1. zijn er ook thuisbezorging in frankrjk…..ik heb een huisje in frankrijk 40 minuten van de stad en ik heb geen auto dus kunnen die online boodschappen ook thuis bezorg?

  1. Hallo Monique,

   Er zijn al meerdere supermarkten in Frankrijk die ook bezorgingen doet aan huis, alleen is dit nog (lang) niet in het hele land het geval. Grote kans dat ze dus in de wat verder gelegen gebieden niet bezorgen. Daarnaast kost het bij de Leclerc geloof ik zo’n 7 euro extra. Zelf ben je dat natuurlijk ook al snel kwijt als je zo ver moet rijden.. Ik raad je aan om even op de website te kijken van de supermarkt die het dichts in de buurt is!

 2. Ja… handig misschien. Maarrr… door boodschappen te doen bij de ‘grandes surfaces’, al dan niet via de ‘drive’, help je wel de kleine winkels en die leuke Franse markten om zeep. En daarmee de leefbaarheid van stadscentra, kleine stadjes en dorpen. Ik heb het dan nog niet eens over het inkoopbeleid van de grote jongens als Auchan, Intermarché, of Leclerc, waardoor leveranciers worden uitgeknepen om de winst zo groot mogelijk te maken. Misschien iets om een keer bij stil te staan als je weer bij de Bretonse grootgrutter Leclerc aanschuift. Wij doen bewust vrijwel al onze boodschappen op de markt, bij de twee bakkers en de kleinere winkels in het dorp. Duurder? Helemaal niet. Integendeel.. Vooral de markt is vaak spotgoedkoop. En je kunt er gewoon je eigen mandje (gemaakt door de mandenvlechter die elk jaar neerstrijkt op de markt)) meenemen om alles in te doen. Nul gram verpakkingsmateriaal, en geen enkele plastic zak. En alles is lekkerder, verser en specialer dan bij de supermarkt.

  1. Hallo Paul, het klopt wel wat je zegt maar het probleem is dat ik geen halve dag wil spenderen aan boodschappen doen omdat ik ook nog wat vrije tijd over wil houden 🙂
   Brood haal ik ook vaak bij de bakker, groenten haal ik bij de Grand Frais (ik weet niet hoe vriendelijk die is). De basis boodschappen haal ik toch wel echt bij de Leclerc, ook omdat hij maar 5 minuten van mijn huis is en vanwege het gemak…

 3. Handige tip! Dit moeten wij in de vakantie ook maar eens proberen. Wij zijn ook altijd wel een par uur kwijt met boodschappen doen.

  1. Klopt het is superhandig! Je zou zelfs al kunnen bestellen voordat je op vakantie gaat en het ophalen de dag nadat je aankomt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *