Wat te doen in de Ardeche

 

De Ardèche is een populaire vakantieplek voor mensen die houden van een mooi landschap van bergen, bossen en rivieren. Daarnaast is het er zomers meestal mooi weer en dus de ideale plek voor een zomervakantie! Echt grote steden zijn er niet, maar zeker wel mooie pittoreske dorpjes waar je gezellig doorheen kunt wandelen. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in de Ardèche? Hieronder staan de leukste activiteiten op een rij.

STEDEN & DORPEN

Annonay

Dit is de grootste stad van de Ardèche. Het ligt helemaal in het noorden op ongeveer een uur rijden vanaf Lyon. Ieder jaar wordt in Juni  “Fete des Montgolfières” gevierd. Gedurende een heel weekend wordt dan de uitvinding van de luchtballon gevierd. Tientallen ballonnen gaan dan de lucht in. Via de website van Ardechegrandair kun je guided tours boeken door de oude delen van de stad. Zeker de moeite waard om even te bekijken!

Saint Montan 

Dit middeleeuwse dorpje is één van de mooiste van de Ardèche. Je kunt het middeleeuwse kasteel bezoeken, gebouwd in de 11e eeuw. Onder het kasteel liggen oude huisjes en kronkelende straatjes. Als je hier doorheen loopt lijkt net alsof je terug in de tijd bent. 

Aubenas  

Aubenas is een mooi dorpje gelegen bovenop de rotsen. De stadsmuren, het kasteel en de kapel zijn nog overgebleven van de 17e eeuw. Bij het VVV kantoor is een mooi uitzichtpunt te vinden. Op zaterdagochtend is er markt en dan komt de bevolking van ver naar Aubenas om deze te bezoeken. Verder vindt je hier leuke winkeltjes en restaurantjes

Ardeche natuur

NATUUR

Gorges de l’Ardèche

De rivierkloof de Ardèche, of terwijl ‘Gorges de l’Ardèche’ is een prachtig en indrukwekkend natuurverschijnsel. Metershoge en stijlekalkrotsen steken de lucht in en de rivier de Ardèche meandert er doorheen. Er is een mooie toeristische route aangelegd langs de Gorges met uitzichtpunten. Ook is het erg gaaf om door de kloof heen te kanoën. 

 

Le Pont d´Arc

Waarschijnlijk het meest bekende natuurverschijnsel van de Ardèche is de Pont d’Arc. Omdat het water van de rivier in de winter heel hoog komt werd de rots steeds verder uitgesleten waardoor een natuurlijke brug is ontstaan. In de zomer een populaire plek om te zwemmen en te kanoën. 

 

Grotte de Saint Marcel d’Ardèche

De Ardèche kent veel grotten. De grot van Saint Marcel d’Ardèche is een druipsteengrot en behoort tot de langste grotten van heel Europa (46km lang!!). Er is een waterval van bekkens te zien welke heel mooi verlicht is en er sprookjesachtig uitziet.

 

Grotte Chauvet Pont d’Arc 

Altijd al grotschilderingen willen zien uit de prehistorie? Dat kan in de grot Chauvet. Hier kun je met name dierafbeeldingen zien welke met rood of zwarte verf zijn geschilderd . Helaas is de authentieke grot niet open voor publiek, maar wel is er een replica van de grot gemaakt welke zeker de moeite waard is.

 

Cascade du Ray Pic 

Deze waterval valt van 50 meter hoogte en bevind zich in vulkanisch gebied. Met een aantal trappen kom je binnen 30 minuten bij het uitkijkpunt en kun je genieten van de kracht van het water. Zwemmen is niet mogelijk.

 

Lac d’Issarlès 

Dit prachtige blauwe meer is gelegen in een krater, ontstaan uit een ondergrondse explosie. Het is met zijn 138 meter een van de diepste meren van Frankrijk. Er is een strandje waar je heerlijk kunt zwemmen en met een waterfiets het meer op kunt gaan. Ook kun je er lekker wandelen en loop je in ongeveer een uur (5km) een rondje om het meer.

 

Mont Gerbier de Jonc

Deze bijzondere vulkanische berg is zeker een bezoekje waard. hij is gemaakt van het uitvloeiingsgesteente Fonoliet. Door uitbarsten van de vulkaan ontstond een stroom lava waardoor een lavakoepel ontstond. Met zijn 1.551 meter hoogte heb je op de top ontzettend mooi uitzicht over de valei van de Rhône en kun je in de verte de Alpen zien liggen. Je bent niet lang onderweg naar de top:  in ongeveer 30 minuten ben je boven. Maar vergis je niet: het is best een pittige, steile tocht!

Ardeche kanoen

ACTIEF

Via Ferrata

Klim, klauter over de rosten en bergwanden. De Via Ferrata is zeker niet voor watjes! Via Ferrata is Italiaans en betekent in het Nederlands ‘IJzeren weg’. Je neemt een route die beveiligd is door middel van een staalkabel. Hier zeker je jezelf waardoor je, mocht je vallen, blijft hangen. Aan de rotsen zijn hulpmiddelen bevestigd, zoals ijzeren trappen, pinnen of beugels. De Via Ferrata van de Ardèche heeft een tokkelbaan van 120 meter lang over de rivier, op 90 meter hoogte. Hoe cool is dat!

 

Per stoomlocomotief door de Gorges van de Doux

Deze echte stoomlocomotief rijdt door de Gorges van de Doux, een rivier die uitmondt in de Rhône. Onderweg krijg je spectaculaire uitzichten te zien en ontdek je de mooiste plekjes waar je normaal niet zo gemakkelijk kunt komen. Bekijk de oude aquaducten en bruggen en ontdek hoe de locomotief werkt. Erg leuk om lekker uit te waaien wanneer het erg heet is!

 

Kanoën door de Gorges de l’Ardèche 

Iets minder spannend, maar zeker net zo leuk is het om te gaan kanoën. Rond de Pont d’Arc zijn verschillende bedrijfjes te vinden die kano tochten aanbieden. In de zomer ideaal om van strandje naar strandje te gaan en ondertussen lekker te zwemmen! Meestal wordt je met de auto eerst naar een plek gebracht om vervolgens stroomafwaarts terug te kanoën. 

 

Safari Park Peaugres 

Dit safari park bevindt zich in het noorden van de Ardèche. Een groot dierenpark met een deel dierenverblijven en een deel waar je vrij kunt rondrijden. Heerlijk voor de warme zomerdagen, je rijd dan lekker met airconditioning aan langs de beren, kamelen en andere dieren. 

 

Fietsen over de Dolce Via 

De Dolce Via is een oude spoorlijn waar een fietsroute van is gemaakt.  De totale route beslaat meer dan 70 km en voert door de Eyrieuxvallei. Het pad is aan de rotswand bevestigd en je fietst langs de oever van de rivier. Onderweg kom je langs mooie strandjes en picknickplaatsjes. Niet geschikt voor racefietsen i.v.m. onverharde stukken. Let op dat je niet te ver fietst, want je moet natuurlijk ook weer terug!

 

Wandelen door het Bois de Païolive 

Ga wandelen over een kalkplateau met rotspartijen en bossen. Er zijn drie parkeerplaatsen en de verschillende wandelroutes zijn duidelijk aangegeven. Er is weinig hoogteverschil, dus de paden zijn goed te doen. Je moet soms wel over de rotsen klauteren, dus als je slecht ter been bent is dit niet zo geschikt. Ga niet van de paden af, want verdwalen doe je er zo! Tijdens het wandelen kun je ook grotten en vleermuizen tegenkomen. 

Ardeche cultuur

CULTUUR

Château de Crussol 

Château de Crussol is een kasteelruïne uit de 12e eeuw. Vanuit de stad Valence kan je het kasteel in de verte zien. Vanaf de parkeerplaats loop je binnen 15 minuten omhoog en krijg je een mooi uitzicht over de rivier de Rhône en de stad Valence. Vervolgens kun je verder over een bospad weer naar beneden lopen en kom je terug bij de parkeerplaats.

Bezoek één van de vele markten

Van ochtendmarkt tot avondmarkt tot speciale markt, overal en elke dag is wel een markt te bezoeken. Proef hier de echte streekproducten of sla souvenirs in. Dit kan je niet missen!

Ga op bezoek bij de boer

Via deze website kun je op bezoek gaan bij een boer. van nougat maken tot chocolade, brood en wijn, alles is mogelijk. Er zijn vaak rondleidingen in groepen of individueel en vervolgens nog een proeverij. Let wel op: er wordt niet altijd Engels gesproken, op de website staat in welke talen de rondleidingen gegeven worden. 

Natural History Museum

In Balazuc zit het Natural History Museum. Hier zie en leer je alles over fossielen. Voor kinderen is er een fossiel vinden workshop, waarna je de gevonden fossielen mee naar huis mag nemen! 

OVERNACHTEN

Campings: campings in de Ardèche
Vakantiehuizen: vakantiehuizen in de Ardèche
Vakantiehuizen van Nederlandse eigenaren:
Bekijk de pagina Nederlandse vakantiehuizen in de Provence voor het totale aanbod.

Deze pagina bevat affiliatielinks