Wat te doen in de Herault

De Hérault heeft ontzettend veel te bieden! Een heerlijke afwisseling tussen zowel cultuur opsnuiven, relaxen op het strand en actief zijn. De Hérault is één van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Met het prachtige weer en de vele zonuren, de bruisende hoofdstad Montpellier, de vele wijngaarden, het beroemde strand la grande motte en de bergen en verkoelende riviertjes kan je vakantie niet meer stuk. 

STEDEN & DORPEN

Montpellier

Montpellier is de hoofdstad  van de Hérault en persoonlijk vind ik het één van de leukste steden van Frankrijk. Dat komt misschien wel omdat Montpellier een echte studentenstad is. Je ziet hier bijvoorbeeld ook redelijk veel mensen fietsen, iets wat je niet veel ziet in Frankrijk! Wat ook ontzettend gaaf is om te doen is een Segway tour. In 1,5 uur ontdek je de prachtige stad en haar monumenten.

Behalve dat de stad dus jong en bruisend is, kent Montpellier ook veel gebouwen uit de geschiedenis. Het historisch stadscentrum kent vele smalle straatjes met winkeltjes en bezienswaardigheden. Winkelen kan je trouwens ook erg goed doen in Montpellier. Kortom een ideale bestemming voor een stedentrip!

Agde / Cap d’Agde

Agde is een eeuwenoude Griekse stad met een rijke geschiedenis en ligt aan de Middelandse zee. De naam komt van het Griekse ‘Agathos’, wat ‘mooi’ of ‘goed’ betekent. In het oude centrum zijn vele gezellige winkeltjes en restaurants te vinden. Agde is daarnaast ook een echte badplaats. Met meerdere leuke plaatsjes in de buurt kun je je hier prima vermaken.

Béziers

Béziers is een stad met een pittoresk uiterlijk. Het oude gedeelte van de stad met de Saint-Nazaire kathedraal, gelegen op een heuvel. Dit is echt een prachtige kathedraal en een mooi voorbeeld van de Gotische architectuur. Daarnaast kent de stad twee oude arena’s en natuurlijk de oude binnenstad zelf. De stad zelf is vooral rijk geworden van het toerisme en de wijnhandel. 

Sète

Sète is een belangrijke havenplaats voor de handel en heeft daarnaast één van de grootste vissershavens van Frankrijk. De haven is ontzettend schattig en gezellig met de kleurige huizen, bruggen, bootjes en restaurantjes. Het stadje heeft wel wat weg van Venetië door haar vele kanaaltjes en bruggen. In de buurt van Sète liggen een aantal mooie strandjes waar je lekker kunt relaxen. 

Pézenas

Pézenas was vroeger een versterkte stad die een belangrijke rol speelde in de lakenhandel. Later groeide de stad verder uit tot echte marktstad en trok de stad ook kunstenaars en schrijvers aan. De stad staat daardoor vandaag de dag nog steeds bekend als kunststad. Ook is de wekelijkse markt nog steeds erg leuk om te bezoeken. Het historische karakter is bewaard gebleven, het is alleen al leuk om door de gezellige straatjes te lopen. 

Minerve

Dit bijzondere vestingsdorp uit de 13e eeuw is één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Dat dit dorp een bijzonder karakter heeft merk je al zodra je een bezoekje brengt: Je moet buiten de stad parkeren en loopt via een middeleeuwse brug naar binnen. Het dorp is verder gelegen op een rots met prachtig uitzicht op de Gorges de la Cesse.

Clermont-l’Hérault

De stad Clermont-l’Hérault ligt in de buurt van het Lac du Salagou. Vroeger was de stad ommuurd met maar liefst 15 torens en 4 stadspoorten. Deze muur staat nog gedeeltelijk overeind. De stad kent verschillende oude bouwwerken zoals de ruïne van een kasteel en een oude kerk en een klooster. 

NATUUR

Natuurpark Haute Languedoc

Wandelen, ontdekken en verwonderen: dit natuurpark biedt prachtige landschappen en heeft daarnaast allerlei mogelijkheden tot activiteiten. De kloven, valleien en reliëfs van granieten rotsblokken maken dit een mooi gebied om te wandelen en te hiken. Ook de bergmeren bieden veel mogelijkheden zoals de watersport. Paardrijden, kanoën en fietsen. Zoveel activiteiten zijn er mogelijk in dit mooie natuurpark. 

Cirque de Navacelles is een groot keteldal. Het is ontstaan door glaciale erosie. Daarna heeft een rivier een meer uitgesneden in de vorm van een hoefijzer. Dit meer is opgedroogd waardoor de bijzondere vorm is ontstaan van het dal. Het keteldal van Navacelles is één van de grootste van de wereld. Langs het dal kan je een prachtige wandeltocht maken van zo’n 10 kilometer die je steeds een prachtig uitzicht geeft. 

Gorges d’Héric

Deze kloof is prachtig en heerlijk voor als je wilt afkoelen wanneer het erg warm is. Je kunt er lekker relaxen, maar wat deze kloof echt uniek maakt is het pad wat langs de kloof is aangelegd. Dit pad is van beton waardoor het goed begaanbaar is. Het pad is ongeveer 5 kilometer lang. Je zou er zelfs per fiets overheen kunnen!

Grotte des Demoiselles

Deze grot is ontzettend groot en indrukwekkend. Het is misschien wel een van de mooiste van Frankrijk. Je komt ogen te kort door al het moois wat je ziet. Enorme zalen met stalagmieten en stalactieten waar je via trappen langs kunt lopen. Een gids vertelt je alles wat je moet weten over de grot. 

Lac du Salagou

Een fijn stuwmeer waar je kunt zwemmen en watersport beoefenen. Er zijn zeilboten en waterfietsen te huur. Ook kun je langs het meer wandelen en fietsen. Het gebied rondom het meer is ook erg mooi, er is veel ‘rood zand’ te vinden, wat een beetje doet denken aan Amerika.  Wil je een dagje bij het meer verblijven, neem dan wat stoeltjes mee, de kiezelstrandjes zijn niet heel fijn om op te liggen. 

Grande motte

ACTIEF

La Grande Motte

La Grande Motte is een enorme badplaats met een mooi strand en bijzonder architectuur. Waar je in de bekende badplaatsen zoals Saint-Tropez, Cannes en Fréjus vooral kleine strandjes vindt met kiezelsteentjes heb je hier een langgerekt mooi stuk strand van heerlijk zacht zand. Niet voor niets dus dat de Fransen hier zelf ook graag komen!

Pic Saint-Loup

Deze berg heeft een top van wel 658 meter hoog en deze torent hoog boven alle heuveltoppen uit.  De berg is speciaal, omdat hij aan de ene kant supersteil is en aan de andere kant redelijk vlak. Omdat de berg dus voor zowel wandelaars als bergbeklimmers is de berg een redelijk populaire trekpleister.  

Boomklimpark

Ga naar een ‘Accrobranche’ park. Deze vind je heel veel in Frankrijk. Het is een park in het bos waar je van boom naar boom kunt gaan door de klimmen, hangen en tokkelen. Er zijn verschillende parcours, van makkelijk naar moeilijk. Zelf ben ik al meerdere keren in zo’n park geweest, het blijft leuk! Ook in de Hérault kun je een boomklimpark bezoeken. Béziers Aventure in Béziers biedt dit onder andere aan.

Canyoning

Canyoning is een sport waarbij je een rivier volgt die door een kloof loopt.  Je wandelt, klimt, springt en zwemt tijdens de route. Ook zijn er stukjes waar je moet abseilen. Ga nooit alleen op stap want canyoning is zeker niet zonder gevaren. Deze touroperator biedt dit aan.

Kajakken, kanoën, suppen 

De Hérault leent zich heel goed voor kajakken, kanoën en suppen. Op de rivier of de wijde zee, wanneer het warm weer is buiten ben je het liefst in de buurt van het water! Wat ook erg gaaf is zijn de kajaktochten onder begeleiding van een gids. Je gaat dan het open water op en bezoekt onder andere een aantal grotten. 

Passa Pals voie verte

Een prachtige fiets- en wandelroute tussen Mazamet en Bédarieux. Dit is een oude spoorlijn die je onder andere via de rivier en verschillende schattige dorpjes leidt. Het pad is goed vlak en te doen met een stadsfiets of mountainbike. Langs de route is op verschillende punten parkeergelegenheid. 

CULTUUR

Abbaye de Valmagne

Een prachtige abdij welke je kunt bezoeken. De Abdij heeft een prachtige kloostergang en verschillende mooie ruimten. Ook kun je er wijn proeven en kopen. Tijdens lunchtijd is er een restaurant geopend, waar je waarschijnlijk in het hoofdseizoen wel even moet reserveren. 

Wijn en olijfolie tour

Tijdens deze  wijn en olijfolie tour  heb je 3 uur de tijd om een wijndomein te bezoeken en te leren over het maken van wijn en olijfolie. Bezoek een echt familiebedrijf en leer over olijven, olijfolie en andere specialiteiten. Vervolgens zul je wandelen tussen de ranken en leren over wijnbereiding. En natuurlijk is een wijnproeverij niet uitgesloten. 

OVERNACHTEN

Campings: campings in de Hérault
Vakantiehuizen: vakantiehuizen in de Hérault
Vakantiehuizen van Nederlandse eigenaren:
Bekijk de pagina Nederlandse vakantiehuizen aan de Middellandse kust voor het totale aanbod.

Deze pagina bevat affiliatielinks