De Vaucluse ligt midden in de Provence. Je vindt er onder andere de steden Avignon, Orange en Carpentas. Dit gebied staat ook bekend om haar prachtige lavendelvelden en niet te missen het natuurgebied de Luberon.  De Vaucluse wordt trouwens omringt door geweldige natuurgebieden (welke in de omringende departementen liggen) en binnen een uur rijden zit je heerlijk aan de Middellandse zee! Maar ook in dit departement zelf is er van alles te zien en te doen.

 

 

 

 

Avignon

Sûr le pont d’Avignon, on y danse.. Waarschijnlijk kent iedereen deze stad wel van het bekende liedje. De brug uit het liedje is vandaag de dag echter een ruïne, verwoest na een overwinning op de stad en door overstromingen van de rivier. Naast de brug vind je hier ook mooie oude stadsmuren en het Palais des Papes: Het grootste gotische bouwwerk van Europa. Bekijk hier mijn tips voor een stedentrip naar Avignon.

 

Orange

Orange is een ontzettend gave stad met invloeden uit de Romeinse tijd. Je vindt er onder andere een enorm Romeins theater: het best bewaarde theater van Europa! Naast dit prachtige gebouw beschikt Orange over een indrukwekkende Romeinse triomfboog. Beide staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

 

Carpentras

Misschien niet zo bekend, maar Carpentras is ook een gave stad met allerlei invloeden. Vroeger was dit een echte handelsstad waar zowel Grieken en Romeinen handel dreven. Je vind er van allerlei bezienswaardigheden, zoals delen van de oude vestingsmuur, de toren van de porte d’Orange, een oude synagoge en een prachtige kathedraal.

 

Gordes

Gordes is één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Dat is niet voor niets: het is prachtig gelegen op een heuvel en heeft mooie oude middeleeuwse straatjes waar je doorheen kunt wandelen. Je vind hier ook Le Village des Bories, een heel oud dorpje met nog huisjes en werkplaatsjes van opgestapelde stenen en cement. Erg leuk!

 

 

 

 

 

Le Petit Colorado Provencal

De Petit Colorado Provencal is een okergroeve, het resultaat van zandafzettingen door het terugtrekken van de zee. Het is een erg indrukwekkend stukje natuur met het prachtige rode zand en de woeste hellingen. Je kunt op verschillende plekken omhoog klimmen en zo heb je heel mooi overzicht over de groeve.

 

Lavendelvelden

De Vaucluse kent prachtige lavendelroutes. De lavendel in de Vaucluse bloeit van 20 juni tot 10 augustus, afhankelijk van de plaats waar je bent. Het beste is echter om te gaan in de periode van 1 juli tot 25 juli, dan bloeit de meeste lavendel namelijk! Een prachtige route loopt van Carpentras tot Sault. Maar er zijn nog veel meer prachtige lavendelroutes. Bekijk ook dit artikel voor de mooiste routes.

 

Mont Ventoux

De Mont Ventoux is een bijzondere ‘kale’ berg. Ben je hier in de buurt op vakantie dan moet je hem zeker even bekijken! Hij is ook erg geliefd onder racefietsers, de berg beklimmen is een hele uitdaging. De natuur rondom de Mont Ventoux is prachtig en er zijn ook een aantal leuke dorpjes om te bezoeken

 

Forêt des Cèdres

Een prachtig stukje natuur met verschillende soorten planten, bomen en hele mooie uitzichten. Bij helder weer kan je zelfs bijna de Middellandse zee zien! Wanneer het erg heet is zijn sommige trails afgesloten, vanwege brandgevaar. De bewegwijzering is trouwens wel een uitdaging. Tip: Zet ik  een gps tracker zoals Strava aan zodat ik je ieder geval weet hoever je van je auto bent! 

 

Fontaine de Vaucluse

Benieuwd naar de bron van de Vaucluse? Bezoek het bijzondere natuurfenomeen wat zich daar afspeelt. Vanuit het dorp, waar je kunt parkeren, loop je via restaurants en souvenir winkels omhoog langs de rivier, met onderweg kabbelende watervalletjes. Een mooie route! Boven aan de berg kom je bij het begin van de rivier die uit de berg opstijgt.

 

 

 

 

 

 

 

Wandelen

De Vaucluse is een echt wandelgebied, wandel door de lavendelvelden en de wijngaarden. Je kunt zelf op onderzoek uitgaan of je zoekt een gids op die je de mooiste plekjes laat zien. Zeker een aanrader. 

 

Paardrijden

In dit gebied kan je erg goed paardrijden. Er zijn verschillende bedrijfjes die dit aanbieden voor toeristen. Je kunt vaak kiezen tussen een uurtje, twee uurtjes of zelfs hele dagtochten. 

 

Gorges du Toulourenc

Deze Gorges liggen op de grens van de Drôme en de Vaucluse. Het zijn ondiepe stroompjes water die door de bergen lopen. Klim en klauter over de grote rotsen en ontdek mooie plekjes. Op sommige plaatsen is het water wat dieper waardoor je er doorheen zult moeten waden of wellicht een stukje zwemmen. doe dus makkelijke kleding en goede schoenen aan!

 

Klimbos

Ook in dit gebied vind je van die gave klimbossen. Klim hoog in de bomen en tokkel van de ene boom naar de andere. heel erg leuk en voor het hele gezin!

 

Kayakken

Bij Fontaine de Vaucluse kan je leuk kayakken. Wat ook leuk is: standup paddle of kanoën op de rivier van Avignon! Zo krijg je een heel ander beeld van de stad en de Pont d’Avignon

 

 

 

 

 

 

Chateau de Lourmarin

In Lourmarin staat een geinig kasteel wat je van binnen kunt bezoeken. De kamers zijn echt nog in oude stijl met meubels van vroeger. Hoewel het geen enorm groot kasteel is hebben ze er wel een leuke activiteit voor kinderen, namelijk een puzzeltocht. 

 

Forteresse de Mornas

Neem de tocht naar dit oude middeleeuwse fort en geniet van het uitzicht. De toch zelf is redelijk pittig, dus als je slecht ter been bent kun je het misschien beter laten. Bij het fort zijn acteurs die leuke verhalen vertellen en daar echt plezier in hebben. 

 

Abbaye Saint-Hilaire

Een idyllische plek met een oude abdij. De omgeving is erg rustig en vanaf de abdij heb je een supermooi uitzicht. Leuk voor een wandeltocht.