Wat te doen in de Isere

De Isère ligt aan de voet van de Alpen en is een enorm mooi gebied met bergen en meren. Het departement deelt de Vercors samen met de Drôme aan de linkerkant en kent het alpengebied aan de rechterkant. Je vindt er onder andere de stad Grenoble en de Alpe d’Huez, de meest bekende berg onder wielrenners. Ook staat de Isère natuurlijk bekent als ski gebied. Lees verder om erachter te komen wat je allemaal kunt doen in de Isère!

STEDEN & DORPEN

Grenoble

De hoofdstad van de Isère, een oude stad met gezellige pleinen, mooie huizen en vele parken. Grenoble ligt in een dal tussen de bergen en vanaf het fort van La Basille kun je genieten van het prachtige uitzicht op deze omliggende bergen. Ook is het bekijken van de ondergaande zon populair vanaf deze plek. 

Pont-en-Royans

Dit plaatsje is bekend vanwege de mooi gekleurde huizen die bovenop steile rotsen zijn gebouwd. Deze rotsen bevinden zich direct aan de oevers van de rivier, waardoor ze als het ware een beetje boven de rivier hangen.  In het dorp staat het Musée de l’Eau et la pêche (het museum van het water en de visserij). Ook is er een oude toren te beklimmen waarvan je op de top een mooi uitzicht hebt over het plaatsje en de omgeving.

Vienne

Vienne is een stad van kunst en geschiedenis. Er zijn veel gebouwen bewaard gebleven, waaronder de Romeinse tempel die gebouwd werd voor keizer Augustus en zijn vrouw Livia. Ook is er een oud theater te bezoeken uit de Romeinse tijd. Uit de tijd van de middeleeuwen zijn verschillende oude straatjes en mooie kerken te vinden. Naast al deze historische eigenschappen heeft Vienne ook nog een andere attractie: De zaterdag markt, bijna de grootste van Frankrijk. Hier vind je onder andere echt authentieke producten uit de streek. Een heerlijk dagje uit dus!

NATUUR

Grotte de Choranche

Dit is één van de mooiste grotten van Frankrijk. De grot heeft bijzondere, hele dunne stalactieten. De rondleiding duurt ongeveer een uur en er is een Nederlandse uitleg. In de grot loop je langs heldere waterbakens welke mooi verlicht zijn. In de buurt van de grot kan je een wandeling maken langs een waterval. Let wel op, in de zomer zullen de temperatuurverschillen groot zijn! 

Cascade du Pisou

In het massief van de Belledone vind je een prachtige waterval. Je parkeert de auto op de parkeerplaats en loopt vanaf daar via het pad naar de waterval. Vanaf de waterval kan je het pad ook nog verder vervolgen en loop je door de ‘Combe Madame’ een bergkom, wat prachtige plaatjes oplevert. 

Lac du Lauvitel

De Lauvitel is een super mooi meer in de buurt van de Alpe d’ Huez. Het meer ligt op 1530 meter boven de zeespiegel. Je kunt met een wandeling bij het meer aankomen: Vanaf het dorpje le Bourg d’Oisans rijd je verder naar La Danchere, waar je de auto kunt parkeren. Vanaf daar is het nog 3km lopen naar het meer. 

Vercors

De Vercors is echt een prachtig natuurgebied van steile kliffen, zachte valleien en diepe groves. Het wordt ook wel ‘natuurlijk fort’ genoemd, wat niet onlogisch is. In de Vercors kun je verschillende sportieve activiteiten ondernemen. Er wonen verschillende dieren waaronder de gier, steenbok en de gems.

La Pierre Percée

La Pierre Percée is een grote rots bovenop een berg met daarin een gat. Het is dus een natuurlijke brug. Een legende zegt dat dit een magische plek zou zijn omdat de zon door het gat zou schijnen wanneer deze boven de keerkringen staan (21 juni en 21 december). Je kunt de rots via een wandeling bereiken en je wordt beloond met een panoramisch uitzicht over het plateau van Matheysine.

Cirque de Combe Laval

Een toeristische route uitgehouwen in de rotsen brengt je langs spectaculaire uitzichtpunten. De route ligt tussen St-Jean-en_royans en de Col de la Machine. Je rijdt over een smalle weg langs een gigantische kloof van zo’n 4 kilometer diep!

paragliding isere

ACTIEF

Passerelles vers l’aventure

Ooit al eens over zo’n lange, wankele hangbrug willen lopen? Hier kant het! Deze twee bruggen lopen namelijk over een kloof met prachtig blauw-groen water.  De eerste brug is 220 meter en de tweede brug 180 meter lang.  Je pakt eerst de boot van Treffort naar Mayres Savel. Vervolgens loop je in 4-5 uur terug naar Treffort. De wandeling is duidelijk aangegeven met bordjes.

Petit train de la Mure

Dit leuke treintje brengt je mee langs de mooiste uitzichten. Het is nu een toeristisch treintje maar de rails zijn al in 1881 gelegd. Maar liefst 30 kilometer rails, 6 viaducten en 18 tunnels zijn aangelegd om het treintje te kunnen laten rijden. Je kunt een combi ticket kopen waarmee je ook toegang hebt tot het museum La Mine Image (zie verderop bij cultuur). 

Paragliding

Altijd al willen weten hoe het is om te vliegen en ben je niet bang voor wat hoogtes? Dan moet je gaan paragliden (Frans: parapenting) in de Isère! Je zweeft samen met een instructeur boven de grond en kunt uren genieten van het uitzicht. Natuurlijk betaal je daar ook voor: een uurtje kost al snel €100,-. Maar dat is het zeker waard!

Paardrijden door de Vercors

Houd je van paardrijden? Ga dan zeker naar de Vercors. Op deze website vind je alle aanbieders. Je kunt kiezen voor een rit van 1, 2 of 3 uur, maar je kunt soms ook meerdere dagen of zelfs een hele week op pad! Zo ontdek je de mooiste plekken waar je anders nooit zou komen.

Canyoning in de Vercors

Canyoning is een sport waarbij je een rivier volgt die door een kloof loopt. De Vercors is daar heel geschikt voor. Je wandelt, klimt, springt en zwemt tijdens de route. Ook zijn er stukjes waar je moet abseilen. Ga nooit alleen op stap want canyoning is zeker niet zonder gevaren. Gelukkig zijn er verschillende touroperators in de Isère die dit aanbieden.

Wandelen / Hiken

In dit gebied zijn ontzettend veel wandelpaden aangelegd. Soms door bossen, soms over rotsen maar bijna altijd met prachtige uitzichten. Neem dan ook zeker goede bergschoenen mee en trek er op uit!

Wintersport

Wie in de winter naar Frankrijk gaat kan ook in de Isère allerlei gave activiteiten ondernemen. Er zijn maar liefst 25 ski stations te vinden in de Isère. Ook kun je hier langlaufen, wandelen in de sneeuw en met sledehonden op pad gaan. 

Voiron kasteel

CULTUUR

Domaine de Vizille

Dit 17e eeuwse kasteel met ruim 100 hectare aan grond is zeker de moeite waard. Met name de mooie tuin waar je vrij kunt wandelen is een aanrader. Vooral in de herfst komen de kleuren van het gras en de bomen tot zijn recht. In het kasteel zelf bevindt zich het museum van de Franse Revolutie, wat je gratis kunt bezoeken. 

Kasteel van Virieu

Dit kasteel is gebouwd in de 11e eeuw en tot aan de 18e eeuw meerdere keren uitgebreid en verbouwd. Maar de impressie van een middeleeuws fort heeft het kasteel zeker nog! De toegangspoort, ronde torens en hoge muren komen krachtig omhoog vanuit het groene landschap. Er is een rondleiding in het Engels welke ongeveer een uur duurt. 

Notre Dame de la Salette

Vanuit het plaatsje Corps kan je een excursie maken naar deze bedevaartkerk. de Kerk ligt op 1770 meter hoogte midden in een super mooi landschap. Het verhaal gaat dat Maria in 1846 zou zijn verschenen aan twee herderskinderen, waar zij hen een geheime boodschap meegegeven zou hebben. 

Museum La Mine Image

Dit museum bevindt zich in een oude steenkoolmijn. Je leert onder andere over hoe steenkool gevormd wordt en hoe deze uit de mijn werd gehaald. Je gaat zelf ook onder de grond en zult zien hoe de mensen hier hebben gewerkt. Erg interessant!

OVERNACHTEN

Deze pagina bevat affiliatielinks