Dordogne activiteiten

De Dordogne is één van mijn favoriete departementen van Frankrijk. Alles komt hier bij elkaar: Cultuur, historie en natuur. De overblijfselen van de prehistorie en de perioden daarna zijn duidelijk merkbaar. Van bewoonde grotten tot kastelen en prachtige karakteristieke dorpjes; Houd je van geschiedenis dan kan je je geluk niet op! Het departement is natuurlijk vernoemd naar de rivier, waar je heerlijk kunt verkoelen en natuurlijk kan een kano-tripje niet ontbreken aan je bezoek aan dit geweldige gebied. 

STEDEN & DORPEN

Périgueux

Dit is de hoofdstad van de Dordogne. De stad is gekenmerkt als ‘ville d’art et d’histoire’, dat wil zeggen dat er veel kunst en geschiedenis te vinden en te bezoeken is. Typisch voor de stad zijn de eeuwenoude straten, romeinse overblijfselen en vooral de De kathedraal van Saint Front. Deze meneer was zeg maar de ‘Bonifatius’ van de Dordogne, ofterwijl de persoon die het christelijk geloof verspreidde. De kathedraal heeft wel wat weg van de Sacré-Coeur van Parijs, dezelfde architect heeft namelijk aan het gebouw gewerkt. Op bepaalde tijden kan je over het dak van de kathedraal lopen, wat zeker de moeite waard is. Daarnaast vind je in Périgueux prachtige eeuwenoude woningen en panden uit de 15e en 16e eeuw, waaronder Maison des Consuls en Maison Lambert.

Bergerac

Bergerac is een prachtige middeleeuwse plaats welke echt goed bewaard is gebleven. Er zijn prachtige oude gebouwen en huisjes van vakwerklieden te vinden waar je niet op uitgekeken zult raken. Ook zijn er heel wat leuke winkeltjes en restaurantjes te vinden, waardoor je je hier prima een middag kunt vermaken. 

Sarlat-la-Canéda

Misschien wel het bekendste stadje van de Dordogne. Er is al zoveel over geschreven! Dit stadje is één van de best bewaarde van Frankrijk. Dit komt misschien wel omdat Sarlat nooit echt belangrijk was, waardoor er weinig geïnvesteerd en dus weinig gemoderniseerd is. Je vind er de ontzettend oude gebouwen, pittoreske straatjes en mooie pleintjes. In het VVV kantoor kan je informatie krijgen over onder andere de stadswandelingen die zijn uitgezet.  In juli en augustus is er een bekend theaterfestival wat ontzettend leuk is. Probeer het massatoerisme te ontwijken door ’s ochtends heel vroeg op pad te gaan!

Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil

Les Eyzies wordt ook wel de hoofdstad van de préhistorie genoemd. Al heel vroeg werd de omgeving van dit dorp bewoond. Hierdoor zijn er in de buurt veel grotten te bezoeken die gebruikt werden als woonplaats. In Les Eyzies is onder andere een heel leuk museum waar je alles leert over neanderthalers en de préhistorie. Ook echt heel leuk en interessant voor kinderen!

Beynac et Cazenac

Dit dorp is ook weer een pareltje van de Dordogne. Het is daarnaast één van de mooiste van  Frankrijk. Het dorp ligt langs de rivier en is tegen de rotsen gebouwd met helemaal bovenaan een mooi kasteel. Vanaf het kasteel krijg je een supermooi uitzicht over de rivieren de groene heuvels. De middeleeuwse huizen zijn versierd met mooie luiken en prachtige bloemen. Een bezoekje waard!

La Roque Gageac

Als dit allemaal nog niet genoeg is, dan kan je ook nog even langs het schattige dorpje La Roque Gageac. Tip: je kunt er heel leuk met de kano langs varen, want de huizen van dit dorp zijn langs de rivier gebouwd en hebben allemaal uitzicht over de rivier !

Domme

Het dorpje Domme is bovenop een grot gebouwd, welke je kunt bereiken vanuit het plein midden in het dorp! Dit dorpje is vooral leuk te bezoeken wanneer er een markt of brocante is. Dan kun je een bezoekje aan de grot combineren met het doen van inkopen. Bezoek ook de oude stadspoort, eens gebruikt als gevangenis. En geniet tot slot van het prachtige uitzicht over de rivier de Dordogne.

Perigord

NATUUR

Cave Font-de-Gaume

Deze grot ligt in de buurt van Les Eyzies. Het is één van de weinige grotten met rotstekeningen die nog open is voor publiek. Je krijgt een rondleiding van zo’n 45 minuten en kunt de vele rotstekeningen van bizons, paarden, mammoeten en herten bewonderen.

PRAKTISCHE INFORMATIE I Cave Font-de-Gaume

ADRES: 1-4 Avenue des Grottes, 24620 Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil
KOSTEN: €10 voor volwassenen. Kinderen tot 18 jaar gratis
OPENINGSTIJDEN: 8:30 – 17:30 uur (laagseizoen ’s middags tussen 12:30 en 14:00 gesloten)
MEER INFORMATIE: Bekijk de website van de grot

Grottes des Combarelles

Ook de grot Combarelles is open voor publiek en kent vele rotstekeningen. In tegenstelling tot de tekeningen in de grot Font-de-Gaume zijn deze vooral gegraveerd met scherpe voorwerpen. Hoewel ze hierdoor wat minder zichtbaar zijn, zijn de tekeningen niet minder gedetailleerd. Naast dieren zijn ook afbeeldingen van mensen in de grot  te bewonderen.

PRAKTISCHE INFORMATIE I Grottes des Combarelles

ADRES: Route de Sarlat 24620 Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil
KOSTEN: €11,50 voor volwassenen. Kinderen tot 18 jaar gratis
OPENINGSTIJDEN: Zondag – Vrijdag 9:30 – 17:30 uur. (laagseizoen ’s middags tussen 12:30 en 14:00 gesloten). Zaterdag gesloten

De kloof van Proumeyssac

De kloof van Proumeyssac is een prachtige grot van stalagmieten en stalactieten. Er is een rondleiding waar je een mooi spektakel te zien krijgt met licht en muziek. Ook is er een klein museum bij waar je meer over de grot kunt leren. Daarnaast kun je buiten de grot een wandeling maken en genieten van mooie uitzichten. Tot slot is er een mooi speelterrein en picknickplek met snackbar. 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Kloof van Proumeyssac

ADRES: Rue de Proumeyssac, 24260 Audrix
KOSTEN: €10,60 voor volwassenen. Kinderen tot 15 jaar €7,40. Studenten €8,30
OPENINGSTIJDEN: juli en augustus van 9:00 – 19:00 uur (tijden in het laagseizoen wijken af bekijk hiervoor de website)
MEER INFORMATIE: Bekijk de website van de grot

Grot van Villars

De grot van Villars is de enige waar je naast de natuurlijke vormingen van stalagmieten en stalactieten ook de invloeden van de mens tegenkomt in de vorm van rotstekeningen. Deze rotstekeningen zijn pas in 1958 ontdekt. Naast de grot is een prehistorische tuin aangelegd kun je meer leren over het leven van de vroegere mens.

PRAKTISCHE INFORMATIE I Grot van Villars

ADRES: Le Cluzeau, 24530 Villars
KOSTEN: €9,20 voor volwassenen. Kinderen tot 15 jaar €6,00. Studenten €7,20
OPENINGSTIJDEN: juli en augustus van 10:00 – 19:30 uur (tijden in het laagseizoen wijken af bekijk hiervoor de website)
MEER INFORMATIE: Bekijk de website van de grot

Bezoek één van de vele tuinen

In de Dordogne vind je vele mooie aangelegde (kasteel)tuinen. Bezoek bijvoorbeeld de Planbuisson bamboe tuin. deze tuin voel je je klein tussen al het hoge bamboe. Meer dan 250 soorten bamboe kan je bewonderen en je kunt hier ook informatie krijgen mocht je zelf graag bamboe willen planten in je tuin. Ik bezocht zelf ook één van de prachtige tuinen, namelijk de jardins du manoir d’Eyrignac

Regionaal natuurpark Périgord Limousin

In het noorden van de Dordogne ligt dit natuurpark. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen,  maar ook wandelen met ezeltjes, vissen, op zoek gaan naar geocaches (verstopte ‘schatten’ welke je met behulp van aanwijzingen kunt vinden) en zelfs luchtballonvaarten maken. Het park bied allerlei mogelijkheden!

Dordogne rivier

ACTIEF

Plage de Nantheuil

Dit is een prachtig meer waar je lekker kunt zwemmen en relaxen op het gras. Daarnaast kunnen verschillende watersporten beoefend worden. Er is ook een zandstrandje bij. De kwaliteit van het water wordt regelmatig geanalyseerd dus veilig zwemmen gegarandeerd.

Plan d’eau de Saint-Saud-Lacoussière

Een ander fijn zwem- en recreatiemeer ligt in het noorden van de Dordogne. Ook hier kan je heerlijk zwemmen, wandelen en watersport beoefenen zoals stand up paddle. Er is daarnaast een snackbar/restaurant waardoor je hier gemakkelijk een hele dag door kunt brengen. 

Parc Aventure

Ga naar een ‘Accrobranche’ park. Deze vind je heel veel in Frankrijk. Het is een park in het bos waar je van boom naar boom kunt gaan door de klimmen, hangen en tokkelen. Er zijn verschillende parcours, van makkelijk naar moeilijk. Zelf ben ik al meerdere keren in zo’n park geweest, het blijft leuk!

Kanoën

Op de rivier de Dordogne kan je heerlijk kanoën. Je vaart langs de mooiste dorpjes en kastelen. Zeker de moeite waard! Er zijn op verschillende plekken langs de rivier kano’s te huur. 

Paardrijden

In deze streek vind je veel maneges en kun je lekker op pad met een paard. Vanaf beginners tot gevorderden, de maneges zijn in de zomerperiode ook op toeristen gericht. Erg leuk om zo op een andere manier de natuur te ontdekken!

dordogne kasteel

CULTUUR

La Roque Saint Christophe

De Roque Saint Christophe is een kilometer lange rots van vroegere rotswoningen. De inkeping van de rots is ontstaan door erosie en de inwerking van vorst. In de rots is onder andere een skelet gevonden van een neanderthaler en gereedschap. Door middel van een rondleiding kan je de verschillende ruimtes bezoeken en wordt er aangegeven waarvoor deze dienden. Erg leuk en interessant!

Grotten van de rots van Cazelle

In de grotten van de rots van Cazelle is eigenlijk een groot prehistorisch park/museum waar je leert over het leven van onze verre voorouders. De grotten zijn op chronologische volgorde ingericht en de vroegere mensen en dieren zijn nagemaakt wat het alles levensecht maakt. Er zijn van allerlei workshops te doen en ook voor de kinderen is er van alles geregeld. Erg gaaf en zeker de moeite waard! 

Kastelen bezoeken

De Dordogne kent zoooooooveel kastelen! Je kunt er dagenlang voor uittrekken wil je ze allemaal bezoeken. Ze zijn stuk voor stuk prachtig. Ik ben echt een kastelenliefhebber en vind het jammer dat er in de buurt van mijn woonplaats zo weinig zijn. Het bezoeken van een kasteel geeft je het gevoel dat je terug gaat in de tijd. Bekijk de kaart hierboven voor de adresjes van de mooiste kastelen van de Dordogne. 

Maison Forte Reignac

Dit huis is op een hele bijzondere manier in een rots gebouwd. De kamers zijn prachtig ingericht waardoor je je goed kunt inleven in het leven van vroeger. In sommige kamers brand zelfs een echte open haard en ligt er echt eten! Heel leuk ook om met kinderen de verschillende kamers te ontdekken. Zeker de moeite waard!

OVERNACHTEN

Campings: campings in de Dordogne
Vakantiehuizen: vakantiehuizen in de Dordogne
Vakantiehuizen van Nederlandse eigenaren: Hieronder een greep uit het aanbod van Nederlandse vakantiehuizen in de Dordogne.
Bekijk de pagina Nederlandse vakantiehuizen in Zuid-West Frankrijk voor het totale aanbod.

Gite jardins du Périgord

Cénac-et-Saint-Julien

Leuke gîte met prachtig uitzicht over de vallei. Deze gîte heeft alles wat je nodig hebt en er is een gezamenlijk zwembad op het domein aanwezig.

Prijs hoogseizoen: 
Gîte vanaf €1600 per week 
voor 4 personen

Twee mooie Gîtes gelegen op een camping, maar je hebt veel privacy. Er is een fijn terras en een grote tuin. Ook erg leuk met kinderen.

Prijs hoogseizoen:
Gîte vanaf €695 per week
voor 4 personen

Deze pagina bevat affiliatielinks