Pyrenees Atlantiques activiteiten

De Pyrénées-Atlantiques is een departement in het meest zuid westelijke deel van Frankrijk. Het ligt in het Baskenland aan de Atlantische oceaan en is erg populair onder surfers. Belangrijke steden zijn Biarritz, Bayonne en Pau. De zon- en strandliefhebbers kunnen een heerlijke vakantie genieten aan de kust, terwijl de natuur- en wandelliefhebbers hun geluk niet op kunnen in het binnenland. Het nationaal park van de Pyreneeën is prachtig en biedt tal aan activiteiten. 

STEDEN & DORPEN

Biarritz

Biarritz is dé surfspot van Frankrijk. Deze kustplaats ligt vlakbij de kust van Spanje, in het Baskenland. Maar naast surfen is er ook van alles te zien en te doen. Beklim bijvoorbeeld de vuurtoren waar je een supermooi uitzicht krijgt over de oceaan. Biarritz heeft een groot aquarium, wat leuk is om met kinderen te bezoeken. En natuurlijk de ondergaande zon is niet te missen!

Bayonne

Bayonne wordt als de hoofdstad gezien van Frans Baskenland. De stad staat wel bekend om haar kade van hoge lichtgekleurde huizen met luiken in de nationale kleuren rood en groen. Tijdens de Fêtes de Bayonne (in juli) gaat iedereen gekleurd in rood en wit en is er veel muziek en dans. 

Saint-Jean-de-Luz

Saint-Jean-de-Luz is een leuk vissersstadje en heeft een gezellige haven. Er is een prachtig wandelpad aangelegd langs de kust van maar liefst 25 kilometer, absoluut de moeite waard! Daarnaast is een huis van Louis de 14e te bezoeken, een koning die al vanaf zijn 4e de troon besteeg.

Pau

Pau is een grote en drukke stad. Omdat de stad al heel lang bestaat zijn er veel historische bezienswaardigheden te vinden, waaronder het kasteel van Pau. Het kasteel is op een heuveltje gebouwd en heeft een bijzondere bouwstijl. De koning van Frankrijk die regeerde 1589 tot 1610 is zelfs geboren in het kasteel! Naast het kasteel heeft Pau nog veel andere mooie gebouwen, het is een prachtig opgezette stad en zeker een aanrader om te bezoeken.

Sare, Ainhoa en Bastide-Clairence

Niet één, maar drie gezellige dorpjes. Ik schaar ze bij elkaar omdat ze op elkaar lijken en stuk voor stuk onderdeel zijn van de lijst van mooiste dorpjes van Frankrijk. De dorpjes bestaan uit schattige huisjes in een mooie omgeving. In de buurt van de dorpjes kun je onder andere goed wandelen, paardrijden en grotten bezoeken. 

Saint-Jean-Pied-de-Porter

Saint-Jean-Pied-de-Port is een oud pelgrimsstadje en is zeker leuk om te bezoeken. Je kunt naar boven lopen naar een oude citadel (een versterking) waarvandaan je een mooi uitzicht hebt. In de vele restaurantjes kan je genieten van de typische Baskische gerechten. 

Pyreneeen natuur

NATUUR

Gorges de Kakuetta

De gorges van Kakuetta is een prachtig natuurpark waar je een wandeling kunt maken door een kloof van ongeveer een uur. Er is een aangelegd pad langs riviertjes, over bruggetjes en hangbruggen en langs watervallen. Je moet wel goed ter been zijn en je evenwicht kunnen bewaren omdat je soms over gladde rotsen loopt. Niet aan te raden als het regent of net heeft geregend.

Nationaal park des Pyrénées

Het nationaal park Pyreneeën is een groot park wat zich over meerdere departementen in de Pyreneeën uitstrekt, waarvan voor een deel de Pyrénées-Atlantiques. Het is een gebied van ruige natuur, bergen, bergmeren en verschillende wilde dieren en planten. Je kunt verschillende dieren tegenkomen in de bergen. Heel hoog in de bergen wonen zelfs beren en wolven! De beer was trouwens bijna uitgestorven, omdat erop gejaagd werd. Gelukkig is daar een stokje voor gestoken. Wil je het gebied echt goed ontdekken dan raad ik je aan om samen met een gids bergtochten te maken. Blijf je in een berghut slapen, kijk dan ’s nachts naar buiten en geniet van de heldere sterrenhemel. Deze is door de weinig lichtvervuiling namelijk prachtig.

Grotten van Bétharram

De grot van Bétharram is een mooie druipsteengrot. Er is een audiosysteem waarmee je uitleg kunt krijgen in het Nederlands. De grot is best groot, je loopt maar liefst 2 kilometer. Het unieke aan deze grot is dat je een deel met een treintje bezoekt, erg leuk! In de zomerperiode kant het best druk zijn. 

De grotten van Isturitz en Oxocelhaya

Deze grotten zijn erg groot en indrukwekkend. De gids brengt je in ongeveer 45 minuten langs de mooiste kalkformaties. Het is wel in het Frans, maar je kunt een uitleg in het Engels meekrijgen zodat je de tour kunt volgen. 

Treintje pyreneeen

ACTIEF

Fietsen

De Pyreneeën zijn ontzettend prachtig om te verkennen per fiets. Vooral racefietsers kunnen hun geluk niet op met de prachtige bergen, valleien en bergmeren. Mocht je niet zo getraind zijn, dan zou ik je sowieso aanraden om een elektrische racefiets of mountainbike te huren.

Surfen

De kustlijn van de  Pyrénées-Atlantiques is de beste plaats om te gaan surfen. Je kunt surfles krijgen of, als je al ervaring hebt, zelf op stap gaan. Een van de beste surfspots is Anglet, een badplaats met maar liefst 11 stranden over een lengte van 4,5 kilometer. 

Petit train de la Rhune

Dit treintje brengt je in ongeveer 35 minuten omhoog naar een prachtig uitzicht over de bergen. Eenmaal boven heb je tijd voor jezelf om bijvoorbeeld wat te wandelen of te gaan eten. Tip: Boek van te voren via internet en kom ruim op tijd in verband met het beperkt aantal parkeerplaatsen. 

Train d’Artouste

Dit treintje brengt je door de bergen op een hoogte waar je u tegen zegt (2000 meter hoogte!). Je moet geen hoogtevrees hebben! Het treinspoor loopt langs de bergwand en geeft een adembenemend uitzicht over het landschap. De rit duurt in totaal ongeveer twee uur. 

Passerelle d’Holzarte

Passerelle D’Holzarte is een gaaf wandelpad door de kloven van de Pyreneeën. Via een hangbrug loop je over de kloof van de ene naar de andere kant. Je loopt langs kleine watervalletjes en kijkt uit over groene vlakten. Je kunt verschillende wandelingen maken (minimale duur is 2 uur). Je moet wel een beetje sportief aangelegd zijn aangezien je op sommige stukjes wat zult moeten klimmen. Doe goede schoenen aan!

Sentier du Littoral

Het sentier du Littoral is een prachtig wandelpad langs de oceaan en loopt van de plaats Bidart tot aan Hendaye. Het pad is in totaal 25 kilometer lang en je kunt op verschillende plaatsen aan het pad beginnen, of het in meerdere keren lopen. Je komt langs verschillende uitkijkpunten en haventjes. Erg leuk!

Canyoning

Canyoning is een sport waarbij je een rivier volgt die door een kloof loopt. De Pyreneeën zijn daar heel geschikt voor. Je wandelt, klimt, springt en zwemt tijdens de route. Ook zijn er stukjes waar je moet abseilen. Ga nooit alleen op stap want canyoning is zeker niet zonder gevaren. Deze, en deze aanbieders organiseren Canyoning trips. 

Speleologie

Speleologie is een activiteit waarin je grotten gaat ontdekken. Je gaat samen met een gids op pad. Met een goede uitrusting waaronder helm en zaklamp loop je door de grotten en over de rotsen. Onderweg wordt van alles uitgelegd en kom je onder andere stalactieten, stalagmieten en ondergrond water tegen. Er zijn vaak verschillende ‘niveaus’, van beginnend tot gevorderd. Bekijk hier een aanbieder in de Pyrenées-Atlantiques

dordogne kasteel

CULTUUR

Château d’Abbadie

Je vindt ze niet zo heel veel in dit deel van Frankrijk, maar dit kasteel is  de moeite waard. Het is een enorm exentriek kasteel gebouwd in de Neo Gotische stijl. Je kunt het kasteel van binnen bezoeken en loopt door de gemeubileerde kamers, zelfs de boeken staan nog in de boekenkast.

Ontdek de Baskische cultuur

Het maakt niet zoveel uit waar je komt, je zult zeker in aanraking komen met de Baskische cultuur. In de restaurantjes geniet je van de typisch Baskische gerechten. In de meeste dorpjes kun je dansvoorstellingen bijwonen van typische Baskische dansstijlen. Ook houd de lokale bevolking erg van traditionele zang. 

OVERNACHTEN

Deze pagina bevat affiliatielinks