Aveyron

De Aveyron is niet zo’n bekend departement van  Frankrijk, maar dat is eigenlijk vreemd want hij heeft veel te bieden! Zo vind je er een heel aantal authentieke, middeleeuwse dorpjes en kastelen. Maar ook de natuur in de Aveyron is prachtig met de rivierkloof de Tarn. Hierdoor is er van alles te doen en te beleven. En wist je dat de bekende kaas Roquefort ook uit deze regio komt? Bekijk hieronder mijn tips voor een vakantie in de Aveyron!

boek aveyron

Leestip voor tijdens je vakantie in de Aveyron

De wilde jongen uit de Aveyron - Rond het jaar 1800 wordt in de Zuid-Franse bossen een wilde jongen van ongeveer tien jaar oud gevangen. Hij heeft jarenlang alleen in de bossen rondgezworven en hield zichzelf in leven met kastanjes, eikels en rauwe aardappels. De jongen kan niet spreken en gedraagt zich als een wild dier. Jean Marc Gaspard Itard, een jonge arts, ontfermt zich over hem en onderzoekt of deze jongen alsnog kan worden opgevoed tot een volwaardig lid van onze maatschappij.

STEDEN & DORPEN

Sauveterre de Rouergue

Sauveterre is een leuk bastidestadje uit de 13e eeuw. Verschillende handelaren en mensen die een ambacht uitvoerden hebben zich gevestigd in de stad. Vandaar werd handel gedreven naar meerdere Franse steden. Het dorpje is goed bewaard gebleven en ook nu is het dorpje nog erg levendig. Vooral het plein met daaromheen de mooie arcadebogen en verschillende winkeltjes is leuk om te bezoeken.

Villefranche de Rouergue

Ooit een klein bastidedorpje, nu is Villefranche een aanzienlijke plaats met zo’n 12.000 inwoners. Het dorp heeft leuke straatjes met oude huizen en er is een gezellig plein met de welbekende arcadebogen. Op het plein staat ook een grote kerk, met enorme toren. Iedere donderdagochtend is er een leuke markt van lokale producten.  

Rodez

Rodez is de hoofdstad van de Aveyron. De stad heeft een onstuimige geschiedenis van oorlogen en ziektes zoals de pest. Toch is het een belangrijke stad gebleven en zijn er veel mooie gebouwen overgebleven. Zo staat er een indrukwekkende gotische kathedraal, gebouwd van rode baksteen. In het stadscentrum is een leuke wandelroute aangelegd waarmee je meer kunt leren over de geschiedenis. Meer informatie hiervoor kun je krijgen bij het VVV kantoor. 

Najac & zijn kasteel

Najac is een prachtig fotogeniek dorp bovenop een heuvel. Het dorp staat voornamelijk bekend om zijn kasteel uit de 12e eeuw. Alle huizen van het dorp zijn langs de weg gebouwd welke richting het kasteel loopt. Vroeger werd het kasteel gebruikt als toevluchtsoord tijdens de tijd van de katharen en de honderdjarige oorlog. Onderaan het dorp ligt de rivier, waarop je kunt kanoën. 

Brousse-le-Chateau

Het plaatsje Brousse-le-Chateau is net als Najac een mooi, pittoresk dorpje, gebouwd op een heuvel. Bovenaan bevindt zich een gaaf kasteel waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over het middeleeuwse dorpje en de rivier de Tarn. Het dorpje staat ook op de lijst van de mooiste van Frankrijk. 

Conques

Het plaatsje Conques is een belangrijke stop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, en niet zonder reden! Het is één van de allermooiste dorpjes van Frankrijk. Het is een prachtig middeleeuws dorpje, waar echt alles mooi is. Het dorp staat daarnaast bekend om zijn mooie abdijkerk. Ben je in de buurt op vakantie, dan kan een bezoekje aan dit dorpje zeker niet ontbreken!

La Couvertoirade

La Couvertoirade is een gaaf middeleeuws dorp dat helemaal omringt is door een stadsmuur. Er zijn zelfs nog oude uitkijktorens blijven staan. In het dorp zijn auto’s verboden en het is er erg gezellig met kleine winkeltjes en restaurantjes. Het dorp wordt ook nog steeds bewoond, waardoor het niet alleen een toeristische trekpleister is geworden.

aveyron

NATUUR

Regionaal natuurpark Les Grands Causses

Les Grands Causses betekent letterlijk de grote plateaus. Het is een natuurgebied  van hoge kalksteenrotsen en diepe valleien. Op bepaalde punten steken hoge, puntige rotsen de lucht in. In dit gebied bevindt zich ook de bijzondere rotsformatie ‘Chaos de Montpellier-le-Vieux’ met hoge rotsen van maar liefst 12 meter hoog en ook een boog welke op natuurlijke wijze is ontstaan.

Rougier van Camarès

De rougier van Camarès is een bijzonder natuurverschijnsel. Een groot heuvelachtig landschap van helderrood zand. Het heeft deze kleur gekregen doordat de grond zo ijzerrijk is en is gaan oxideren, net zoals dat gebeurd met roest. In deze omgeving zijn ook veel standbeeld-menhirs gevonden.

Grot van Foissac

Deze 7-kilometer lange druipsteengrot is al sinds de prehistorie ontdekt, maar pas sinds 1965 weer ‘herontdekt’.  Achterin de grot werden verschillende mensenbotten en potten gevonden. Hierdoor kan worden aangenomen dat de grot waarschijnlijk als graftombe is gebruikt. Het leuk aan een bezoekje aan deze grot is dat de gevonden skeletten nog precies op de plek liggen waar ze zijn gevonden. 

Gorges du Tarn

De rivier de Tarn loopt dwars door het departement Aveyron. Het is een brede, rustige rivier welke door de berge loopt en waar je lekker doorheen kunt kanoën of langs kunt rijden. 

aveyron

ACTIEF

Micropolis insectenmuseum

In dit insectenmuseum leer je van alles over insecten. Er zijn veel opgezette insecten te zien, maar ze hebben ook een vlindertuin, mierenpopulatie en bijenkorven. Veel informatie is ook in het Engels en het personeel kan ook Engelse uitleg geven. Het museum is erg leuk voor kinderen met veel interactieve activiteiten. Tijdens een regenachtige dag lijkt dit misschien ideaal, maar het kan dan juist ook erg druk zijn!

Tocht per paard of Dromedaris

Paardrijden is een leuke manier om actief bezig te zijn en wat van de omgeving te zien. Er zijn verschillende maneges die dit aanbieden voor toeristen. Of maak eens een tocht op een dromedaris! Je kunt kiezen voor een kort tochtje van 20 minuten, een uur of een halve dag. 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Paardrijtocht / dromedaristocht

DROMEDARISTOCHTEN: La Blaquière, Col d’Engayresque, 12520 Verrières
KOSTEN:€45,- voor 2 uur (2 personen)
MEER INFORMATIE:
Bekijk de website

PAARDRIJTOCHTEN:  Vraag bij het lokale toeristenbureau of vakantieverblijf voor een aanbieder in de buurt
KOSTEN: ongeveer €19 per persoon voor 1 uur, €52 voor 3 uur

Kanoën

Als je een dagje wilt kanoën is dat zeker een mogelijkheid in de Aveyron. De rivier de Tarn is een brede, rustige rivier waar je prime een dagje kan varen en relaxen op één van de strandjes. 

Via Ferrata

In St-Beauzély is een Via Ferrata.  Een Via Ferrata is een ‘ijzeren weg’ tussen de kloof van meestal een rivier. Met behulp van ijzeren pinnen, kabels en bruggen loop en klim je langs en over hoge rotsen. Je moet hiervoor dus wel sportief zijn! Deze Via Ferrata loopt door de kloof van de rivier de Tarn en kent twee parcours, welke beide zo’n 4 uur duren. 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Via Ferrata ‘Causses Émotions’

ADRES: Subremur, 12620 SAINT BEAUZELY
OPENINGSTIJDEN: Gehele jaar
KOSTEN:€40,- per persoon, vanaf 9 jaar
MEER INFORMATIE:
De benodigde spullen (helm, schoenen en ander materiaal hoef je niet zelf mee te nemen. Bekijk ook de website of stuur een e-mail naar: causses.emotions@wanadoo.fr

Quad rijden

Altijd al eens zelf op een quad willen rijden? Dat kan! Samen met een gids ga je op ontdekkingstocht, waarbij eerst wordt uitgelegd hoe de quad bedient moet worden. Er zijn verschillende parcoursmogelijkheden variërend van een uur tot één hele dag. Erg leuk om te doen!

PRAKTISCHE INFORMATIE I Quad rijden

ADRES: 14 bis Boulevard Raymond VII, 12100 Creissels
OPENINGSTIJDEN: Gehele jaar
KOSTEN: Voor één uur:  €49 euro voor één persoon en €64 voor twee personen. Bekijk de website voor alle mogelijkheden.
MEER INFORMATIE:
Minimale leeftijd voor het besturen van een quad is 18 jaar en je moet een A of B rijbewijs hebben. Minimale leeftijd voor passagier achterop: 8 jaar. Doe goede schoenen aan en liefst bedekkende kleding. 

Canyoning

Tijdens canyoning ga je samen met een gids en een klein groepje mensen een rivierkloof verkennen. Dit doe je door van natuurlijke waterglijbanen te glijden, van rotsen af te springen  en door abseilen. Het is een waar avontuur waarbij je goed de instructies van de gids moet volgen. Er zijn verschillende niveaus waardoor het ook voor wat jongere kinderen erg leuk is. 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Canyoning ‘Causses Émotions’

ADRES: Subremur, 12620 SAINT BEAUZELY
OPENINGSTIJDEN: Vraag naar de mogelijkheden door een mail te sturen naar causses.emotions@wanadoo.fr
KOSTEN: Vanaf €40,- per persoon, vanaf 8 jaar
MEER INFORMATIE:
De benodigde spullen (helm, speciale kleding, schoenen en ander materiaal hoef je niet zelf mee te nemen. Neem wel te eten mee voor na afloop! Bekijk ook de website of stuur een e-mail naar: causses.emotions@wanadoo.fr

La Cité de Pierres

Midden in het natuurpark Les Grands Causses bevindt zich La Cité de Pierres. Hier hebben ze midden in de ruige natuur wandelpaden aangelegd welke heel goed onderhouden worden. Hierdoor kun je veilig in het gebied wandelen en de mooie natuur verkennen. Om deze reden zul je natuurlijk ook wat moeten betalen om het park in te mogen, maar dit is het zeker waard! Ben je wat minder goed ter been, dan is er ook een treintje waarin je in een uur tijd de omgeving verkent. 

PRAKTISCHE INFORMATIE I La Cité de Pierres

ADRES: La Cité de Pierres, Le Maubert 12100 Millau
OPENINGSTIJDEN: 9:30 uur – 17:00 uur (juli en augustus tot 18:30 uur)
KOSTEN: €7,90 voor volwassenen en €4,90 voor kinderen. Het is ook mogelijk om een pas te kopen welke 7 dagen geldig is voor €40 per persoon
MEER INFORMATIE:
Bekijk de website

Aveyron

CULTUUR

Château du Bosc

Dit kasteel was ooit een fort om te omgeving te kunnen beschermen. Totdat het in handen kwam van de familie van een schilder, genaamd Henri Toulouse-Lautrec . Zijn grootmoeder besloot het kasteel te moderniseren en in te richten. Tot de dag van vandaag is het kasteel en haar prachtige kamers open voor publiek.  Het leuke is dat de rondleidingen vaak worden verzorgd door een achternicht van de schilder, waardoor de geschiedenis nog meer tot leven komt. 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Château du Bosc

ADRES: Le Bosc, 12800 Camjac
OPENINGSTIJDEN:
KOSTEN: Begeleide rondleiding:  €8 voor volwassenen en €5 voor kinderen
MEER INFORMATIE:
Bekijk de website 

Château de Belcastel 

Het middeleeuwse dorpje Belcastel en zijn kasteel zijn maar liefst meer dan 1000 jaar oud. Het kasteel heeft steeds verschillende eigenaren gehad, totdat het in verval raakte. Gelukkig is het daarvan ‘gered’ en helemaal gerestaureerd. Het kasteel is open voor publiek en wil je helemaal terug gaan in de tijd en voelen hoe het is om in een kasteel te wonen dan is ook dat mogelijk: In één van de torens is namelijk een chambre d’hôtes. En er is zelfs een zwembad welke zich bevindt in de oude kasteelgracht! 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Château de Belcastel

ADRES: Château de Belcastel, 12390 Belcastel
OPENINGSTIJDEN: Open van 3 april tot 8 november van 10:00-18:00 (kan ’s middags tussen 13:00 en 14:00 gesloten zijn)
KOSTEN: €8 voor volwassenen en €5 voor kinderen
OVERNACHTEN:
Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen

 Viaduct van Millau

Het viaduct van Millau is de hoogste brug ter wereld en loopt over de rivier de Tarn. Met een hoogte van 342 meter is hij even hoog als de Eiffeltoren! Het uitzicht vanaf het viaduct is dan ook indrukwekkend. Het viaduct is gebouwd omdat er vaak veel files ontstonden. Door over het viaduct te rijden kan veel reistijd bespaard worden. 

Abdijkerk van Sainte Foy

Deze enorme kerk werd al in de 11e eeuw gebouwd en werd een populaire stop van pelgrims op de route naar Santiago de Compostela.  

Roquefort kaas

De bekende Roquefort kaas komt uit de Aveyron, en wel uit het dorpje Roquefort-sur-Soulzon. Hier kan je de grot bezoeken waar duizenden kazen liggen te rijpen. Er wordt van alles uitgelegd (helaas wel in het Frans, er wordt een vertaling in het Engels op papier meegegeven). 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Roquefort kaas

ADRES: Avenue François Galtier – 12250 Roquefort sur Soulzon
OPENINGSTIJDEN: Bekijk de website voor de actuele openingstijden
KOSTEN: €7 voor volwassenen en €4 voor kinderen
MEER INFORMATIE:
Bekijk hier de website

OVERNACHTEN

Deze pagina bevat affiliatielinks