wat te doen in de Lot et Garonne

De Lot-et-Garonne is een rustig departement met mooie oude bastidedorpen en veel cultuur. Je vindt er prachtige kastelen en oude kerken. In de rivier kan je heerlijk kanoën wanneer je op zoek bent naar verkoeling. Ook kent dit departement vele marchés gourmands: markten waar heerlijk vers eten klaargemaakt wordt en je samen met andere toeristen en de lokale bevolking ervan kunt smikkelen. Er heerst een hele gezellige en authentieke sfeer in de Lot-et-Garonne, mede omdat het niet zo toeristisch is.

STEDEN & DORPEN

Agen

Agen is de hoofdstad van de Lot-et-Garonne. De stad is al lange tijd geleden gesticht, mede vanwege de praktische ligging tussen Bordeaux en Toulouse. Er is een mooi en gezellig Middeleeuws stadscentrum met leuke terrasjes en winkeltjes. Ook is er een hele mooie oude brug over het kanaal van de Gironde. Deze brug is tevens één van de langste in Frankrijk!

Monflanquin

Dit bastidedorp staat op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het dorpje werd al gesticht in de 13e eeuw. Het heeft veel aanvallen van de Engelsen moeten doorstaan, maar het is ook voor een  groot deel weer opgebouwd. Een bastidedorp staat bekend om haar centrale stadsplein met daaromheen handelaren en ambachten. 

Villeréal

Het dorpje Villeréal is net zoals Monflanquin een bastidedorp. Deze werden in de 13e eeuw veel in deze omgeving gebouwd. Ook hier vind je een mooi stadsplein met oude huizen en gebouwen eromheen. Leuk om doorheen te lopen en lekker te relaxen op één van de terrasjes van een drankje!

Penne-d’Agenais

Ook weer zo’n leuk middeleeuws dorpje is Penne-d’Agenais. In dit dorpje kun je leuk struinen door de pittoreske straatjes. Het meest bekende is echter de basiliek helemaal bovenaan waar je ook een prachtig uitzicht krijgt over de omgeving. 

Pujols

Het mooie dorpje Pujols heeft iets warms en liefelijks. Het is anders dan andere dorpjes in Frankrijk, maar lastig om uit te leggen wat dat precies is. Je kunt het alleen voelen door het zelf te ervaren!

NATUUR

Grotte de Lastournelle

Deze druipsteengrot is in 1878 ontdekt door boeren die een waterput wilden graven. Het is een wat kleinere grot en vooral leuk en spannend om te bezoeken met kinderen. Een ideaal uitstapje op een wat regenachtige dag. De rondleiding duurt een half uur.

PRAKTISCHE INFORMATIE I Grotte de Lastournelle

ADRES: 1851 Route des Grottes de Lastournelles, 47300 Sainte-Colombe-de-Villeneuve
KOSTEN: €7,50 voor volwassenen. Kinderen tot 14 jaar €5 
OPENINGSTIJDEN: juli en augustus van 10:00 – 18:00 uur (laatste bezoek 17:30) (tijden in het laagseizoen wijken af bekijk hiervoor de website)
MEER INFORMATIE: Bekijk de website van de grot

Les Jardins de Coursiana

Wanneer je houdt van mooie tuinen en lekker uitrusten dan moet je zeker eens naar de Jardins van Coursiana gaan. Er zijn meer dan 700 verschillende soorten bomen en planten en ook is er een mooie moestuin met allerlei soorten groenten en fruit. Er is veel schaduw waar je lekker kunt genieten van je rust. Ook is er een café bij waar je een lekker ijsje of drankje kunt bestellen.

PRAKTISCHE INFORMATIE I Les Jardins de Coursiana

ADRES: Jardins de Coursiana 32480 La Romieu
KOSTEN: €7,50 voor volwassenen. Kinderen tot 12 jaar €4
OPENINGSTIJDEN: bekijk de actuele openingstijden 
MEER INFORMATIE: Bekijk de website van de tuin

Lot et Garonne rivier

ACTIEF

Wandelen

In de Lot-et-Garonne kun je goed wandelen. Of dit nou een stads- of dorpswandeling is of een wandeling tussen de wijnvelden. Er zijn veel leuke wandelroutes uitgezet door het toerismebureau. Via deze website kun je deze wandelingen bekijken en downloaden. De tekst is wel in het Frans maar er is een handig kaartje bij waardoor het goed te doen is. 

Fietsen

Er lopen twee mooie fietsroutes door dit departement. De eerste is de Canal des deux mers, een 750 km lange fietsroute die de van de Atlantische kust tot helemaal naar de Middellandse zee! In de Lot-et-Garonne fiets je langs het Garonne kanaal, voornamelijk over een oud jaagpad. Een andere mooie fietsroute is die langs de rivier de Lot. Bekijk hier waar de fietsroutes zich bevinden. 

AquaFun’ Park Clarens

Dit aquafun park ligt in het zwemmeer Lac de Clarens. Bij het meer is een lekker strandje. Je kunt gewoon lekker relaxen op het strand of een uurtje helemaal losgaan op de toestellen in het water!

PRAKTISCHE INFORMATIE I AquaFun’ Park Clarens

ADRES: Route de Mont de Marsan, Lac de Clarens, 47700 Casteljaloux
KOSTEN: Alleen zwemmen: €2,50 voor volwassenen. Kinderen tot 12 jaar gratis. Het Aquafun Park: €8,90 voor een uur, €18,90 voor de hele dag.
OPENINGSTIJDEN: Vanaf 29 juni tot 1 september van 11:00-20:30 uur
MEER INFORMATIE: Bekijk de website voor meer informatie

Marchés gourmand

De marché gourmand is een avondmarkt welke in de zomerperiode georganiseerd wordt. In veel dorpen in de Lot-et-Garonne kun je ze vinden. Ze heten marchés gourmand omdat het tijdens de markt vooral gaat om lekker eten. Gourmand betekent namelijk zo iets als ‘lekkerbek’. Overal worden tafels neergezet en je kunt lekker genieten van wat de streek te bieden heeft. Erg gezellig!

Kanoën

Net zoals in de meeste departementen met mooie rivieren kun je in de Lot-et-Garonne ook weer heerlijk kanoën. De rivier ontdekken per kano is één van de beste manieren om bij de leukste strandjes te komen. Vooral wanneer het lekker weer is kan een kanotochtje niet ontdekken aan je vakantie! 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Kanoën

ADRES:
Nautilius BKS: Place de la Cale, 47260 Castelmoron-sur-Lot
ProD’ Sports et Loisirs: Place de la Cale, 47180 Couthures-sur-Garonne
KOSTEN: Ongeveer €10-20 per persoon, afhankelijk van de duur van de kanotocht
OPENINGSTIJDEN: Elke dag in juli en augustus, overige maanden op reservering of enkel in het weekend. Reserveren aan te raden!
MEER INFORMATIE: Bekijk de website van Nautilius BKS  
Bekijk de website van ProD’ Sports et Loisirs

Paardrijden

Wanneer je houdt van paardrijden dan is het erg leuk om mee te gaan met een paardrijtocht. Bij veel maneges kun je in de zomer terecht voor een toeristisch tochtje. Deze duurt meestal zo’n 1 à 2 uur, maar je kunt soms ook tochten maken die langer duren. Afhankelijk van je eigen ervaring wordt er afgestemd wat er mogelijk is. Bekijk hier een overzicht van alle aanbieders.

Boomklimpark / Happy Forest

Wanneer je al eens in Frankrijk op vakantie bent geweest ben je vast al wel eens een boomklimpark tegengekomen. In Frankrijk heten deze parken ook wel ‘accrobranche’ of ‘parc aventure’.  Het idee is dat je hoog in de bomen via touwen en constructies met hout een parcours aflegt. Er zijn verschillende niveaus, van makkelijk tot moeilijk. En geloof me, het moeilijkste niveau is echt een ontzettende uitdaging en soms zelfs alleen maar voor sterke jongens weggelegd. Kinderen kunnen, afhankelijk van de leeftijd, ook aan een aantal parcours meedoen en zelfs voor de allerjongsten is er meestal een klein parcours gemaakt. Een hele leuke uitdaging dus van jong tot oud! 

CULTUUR

Château de Bonaguil

Dit kasteel heeft haar naam te danken aan de puntige rots waarop het gebouwd is. Bonaguil komt namelijk van bonne aguille, wat ‘goede naald’ betekend. Het kasteel is een ruïne, welke van binnen en van buiten te bezoeken is. Je kunt een boekje mee krijgen in het Nederlands en ook hangen er bordjes op verschillende plaatsen met meer informatie. 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Château de Bonaguil

ADRES: 47500 Saint-Front-sur-Lémance
KOSTEN: €9,50 per persoon. €5,00 voor kinderen van 6-12 jaar
OPENINGSTIJDEN: Bekijk de actuele tijden.
MEER INFORMATIE: Bekijk de website

Château de Duras

Dit gerenoveerde kasteel heeft veel verschillende kamers welke te bezoeken zijn. De kamers zijn deels nog gemeubileerd. Het kasteel geeft een mooi uitzicht over de omgeving. Je kunt een audio rondleiding mee krijgen om zo meer over het kasteel te weten te komen. 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Château de Duras

ADRES: Place du Château, 47120 Duras
KOSTEN: €9,00 voor volwassenen. €6,00 voor kinderen van 13-18 jaar. €4,50 voor kinderen van 5-12 jaar
OPENINGSTIJDEN: Bekijk de actuele tijden
MEER INFORMATIE: Bekijk de website

Château de Gavaudun

Dit fort staat indrukwekkend hoog boven op een rots. Het is een bijzonder kasteel met een enorme toren. Bereid je voor op een uitdagende klim naar boven. Eénmaal boven heb je een prachtig uitzicht. Je moet geen hoogtevrees hebben want je kijkt echt heel diep naar beneden. Je kunt ook van de toren abseilen!

PRAKTISCHE INFORMATIE I Château de Gavaudun

ADRES: Le Bourg, 47150 Gavaudun
KOSTEN: €5,50 voor volwassenen. €3,50 voor kinderen van 6-16 jaar en studenten
OPENINGSTIJDEN: Bekijk de actuele tijden
MEER INFORMATIE: Bekijk de website

Ga op kerkentour

De Lot-et-Garonne kent vele mooie kerken. Als je hiervan houdt dan kunnen de volgende kerken niet ontbreken aan je bezoek.

PRAKTISCHE INFORMATIE I Kerken in de Lot-et-Garonne

NOTRE-DAME DE PEYRAGUDEPrachtige basiliek boven op een berg. Adres: 10 Rue de Peyragude, 47140 Penne-d’Agenais
CATHEDRALE SAINT CAPRAIS: Hele mooie kathedraal met een geweldig mooi beschilderd plafond. Adres: Place du Maréchal Foch, 47000 Agen
EGLISE SAINTE-CATHERINE: Bijzondere en mooi kerk opgetrokken uit rode baksteen. Adres: 21-25 Rue des Girondins, 47300 Villeneuve-sur-Lot
EGLISE NOTRE-DAME DE MOIRAX: Hele oude kerk waarvan de bouw al begon in het jaar 1060. Adres: 10 Grand Rue, 47310 Moirax
EGLISE NOTRE-DAME DE MARMANDE: 
Mooie kerk met oude kloostergang. Adres: Allée de l’Église, 47200 Marmande

Musée du Foie Gras

In dit museum kan je leren over het proces van het maken van foie gras (vette ganzenlever). Je zult zien dat er wel degelijk verschil is in diervriendelijkheid tussen de lokale boeren en de fabrieks foie gras. Het is een interessant museum en naderhand kan je zelf je eigen mening (bij)stellen!

PRAKTISCHE INFORMATIE I Mussée de Foie Gras

ADRES: Souleilles, 47140 Frespech
KOSTEN: €5,00 per persoon met gratis proeverij
OPENINGSTIJDEN: Ouvert Elke dag tussen 15:00 uur en 19:00 uur. In de zomer van 10:00 tot 19:00 uur. In januari dicht op zondag.
MEER INFORMATIE: Bekijk de website

OVERNACHTEN

NEDERLANDSE EIGENAREN

Hieronder een greep uit het aanbod van Nederlandse vakantiehuizen in de Lot-et-Garonne. Bekijk de pagina Nederlandse vakantiehuizen in Zuid-West Frankrijk voor het totale aanbod.

Mooi en modern ingerichte gîte met twee kamers en een fijn terras.  Er is een heerlijk uitzicht vanuit het zwembad over de groene heuvels.

Prijs hoogseizoen: 
Gîte vanaf €900 per week 
voor 2-7 personen

Prachtige bed & breakfast met een heerlijk zwembad. De kamers zijn mooi ingericht en elke ochtend staat er weer een lekker ontbijtje klaar!

Prijs hoogseizoen:
Kamer vanaf €90 per nacht 
voor 2-4 personen

Deze pagina bevat affiliatielinks

Bron afbeeldingen: Guide du Lot-et-Garonne