Narbonne

De stad Narbonne ligt in het departement de Aude en vlakbij de Middellandse kust. Het is een oude Romeinse stad en lag ooit direct aan zee. Langzamerhand is het strand opgetrokken en is de stad verder landinwaarts komen liggen. Dat maakt dat de omgeving van Narbonne prachtig is met zoutmeren en flamingo’s. 

In Februari 2020 waren Maximeen ik een weekendje naar Narbonne. Het is een hele leuke uitvalsbasis voor een fijne (zomervakantie). Bekijk hieronder 11 tips voor een stedentrip naar Narbonne!


Activiteiten in Narbonne

1. Loop over de Via Domitia

Midden in het centrum, naast de kathedraal ligt een oud stuk van wat vroeger de Via Domitia is geweest. De Via Domitia was de eerste verharde, lange weg in het vroegere Gallië. Hij werd al aangelegd in het jaar 118 voor Christus! De weg verbond Italië met Spanje en liep van Briançon naar Perpignan. Wanneer de weg een stad binnenkwam liep hij meestal onder een triomfboog (Arc de Triomphe) door. We kunnen daarom aannemen dat Narbonne vroeger ook triomfbogen heeft gekend, al zijn die er nu niet meer.

2. Bezoek de Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur

De kathedraal van Narbonne werd gebouwd in het jaar 1272 en de bouw eindigde in 1340. Niet omdat de kathedraal af was, maar omdat er niet verder gebouwd kon worden door gebrek aan geld, oorlogen en ziekten zoals de pest. Hierdoor staat alleen het koor van de kathedraal er, maar deze is zeker alleen al een bezoekje waard. Het koor is namelijk de 4 na hoogste van heel Frankrijk. Best indrukwekkend!

3. Bekijk schilderijen in het Palais des Archèveques en beklim de Donjon

4. Neem een kijkje bij de Pont des Marchands

Zoek op Google naar Narbonne en je komt zeker weten de Pont des Marchands tegen. Deze oude Romeinse brug is bijzonder omdat er huizen bovenop gebouwd zijn. Het is één van de weinige Romeinse bruggen in Frankrijk waarboven nog gewoond wordt. De brug is erg goed bewaard gebleven. Toch bijzonder om zo boven het water te wonen.

5. Ga onder de grond in het Romeinse Horreum

Het Romeinse Horreum is een stel tunnels welke zijn uitgegraven en zich onder de stad bevinden. Het deed vroeger dienst als pakhuis, best slim bedacht omdat het zo koel bleef tijdens de hitte van de zomer! De constructie van de tunnels dateert al van de 1e eeuw voor Christus en er werd onder andere graan, wijn en olie opgeslagen. In de zomer is dit een ideaal uitstapje om even te ontsnappen van de hitte, maar je moet niet claustrofobisch zijn!

6. Koop je lunch in de Narbonne food hall

In deze overdekte markt is het altijd lekker druk. Je kunt er van allerlei streekproducten kopen. Ook zijn er foodstalls waar je lekker kunt genieten van een maaltijd. Leuk om doorheen te lopen en te ontdekken wat er allemaal te koop is! Tip: Wij hebben heerlijke Couscous gegeten voor een prikkie. Ze kunnen het voor je opwarmen en daarna hebben we het lekker buiten in het zonnetje, weg van de drukte van de markt opgegeten 🙂

7. Maak een uitstapje naar Carcassonne

Op zo’n drie kwartier  rijden van Narbonne ligt de oude stad Carcassonne. Het is zeker een onmisbaar uitstapje wanneer je in Narbonne op vakantie bent. Carcassonne is namelijk de mooist bewaarde, middeleeuwse stad van Europa. De stad is echt prachtig met haar dubbele stadsmuur, leuke straatjes, kasteel en kathedraal. 

–>> Ik bezocht de stad samen met Maxime, bekijk hier het artikel voor meer informatie en tips voor een dagje Carcassonne. 

8. Ga lekker relaxen op La Franqui Beach

Narbonne ligt lekker dicht bij het strand. Het meest bekende strand is La Franqui Beach, een strand van maar liefst 5 kilometer lang! Hierdoor is het strand bijna nooit overvol en kun je er lekker relaxen. Neem wel voldoende eten mee, want er zijn niet zo heel veel mogelijkheden om eten en drinken te kopen.

9. Bezoek het dorp Bages en zijn zoutmeren

Wij bezochten het dorpje Bages met zijn étang en waren positief verrast over de pure en serene sfeer die er hing. Het dorpje ligt op een heuvel en is erg leuk om doorheen te slenteren. Het dorp ligt aan een zoutmeer wat echt prachtig is met mooie uitzichten en als je geluk hebt kun je er flamingo’s spotten! Let wel op, ’s avonds zou je er last kunnen hebben van de muggen!

->> Bekijk hier het artikel over Bages voor meer prachtige foto’s en informatie.

10 Ga wandelen op Île Sainte-Lucie

Midden tussen alle zoutmeren bevindt zich een schiereiland, het eiland Sainte-Lucie. Het is een prachtig wandelgebied en zeker voor vogelaars interessant. Je kunt er onder andere flamingo’s zien en misschien zelfs ijsvogels. Let ook hier weer goed op de muggen, ze kunnen behoorlijk agressief zijn helaas. 

11. Ga op safari naar Reserve Africaine de Sigean

Vlakbij Narbonne ligt een heel leuk dierenpark. Het eerste gedeelte van het park is in de vorm van een safari. Je rijdt met je auto langs onder andere beren, leeuwen, zebra’s en struisvogels. Erg leuk! Het tweede gedeelte kun je te voet afleggen. Het park is mooi ruim opgezet met veel ruimte voor de dieren. Het kan in het hoogseizoen wel erg druk zijn waardoor je misschien in de file komt te staan.

->> Link naar de website van het park

Bereikbaarheid

Narbonne ligt op een rijafstand van 12,5 uur vanaf Utrecht. Met de trein ben je vanuit Amsterdam zo’n 9 a 10 uur onderweg. 

Parkeren in Narbonne

1. Parking Indigo Narbonne Halles – 1 Cours Mirabeau, 11100 Narbonne – Betaalde parkeergarage naast de foodhallen en vlakbij het centrum.

2. Parking Quai Victor Hugo – 22 Quai Victor Hugo 21, 11100 Narbonne –  Gratis parkeerplaats op 10 minuten loopafstand van het centrum

Met de trein naar Narbonne: In ongeveer 9 uur vanaf Amsterdam, via Parijs (overstap met de metro van station Gare du Nord naar Gare de Lyon). De kosten zijn afhankelijk van hoe vroeg je boekt. Ga uit van ongeveer 160 tot 200 euro.

Verblijftip voor Narbonne

 La Pinède d’Esterac– Zelf verbleven Maxime en ik in deze chambre d’hôte vlakbij het dorpje Bages. De stad Narbonne is nog geen 15 minuten rijden en Carcassonne is slechts 45 minuten rijden. De kamers zijn prachtig en stijlvol ingericht en de mensen zijn erg aardig en behulpzaam. Ook is er een groot zwembad aanwezig en kun je natuurlijk lekker een dagje naar het strand.

Dit artikel bevat affiliate links