Landes activiteiten

De Landes is een heerlijke vakantiebestemming aan de Atlantische kust. Ten eerste kun je hier je geluk niet op als je van het strand houd. Langgerekte stranden met prachtige duinen om in te wandelen. Ook kun je hier heel goed surfen, op sommige plekken zijn de golven namelijk echt hoog! Fietsen door de bossen en langs het strand is prima te doen met kinderen, er bestaan veel speciaal aangelegde fietspaden. En bezoek zeker ook de stadjes als Dax en Mimizan.

STEDEN & DORPEN

Mont-de-Marsan

Mont-de-Marsan is de hoofdstad van de Landes. Het is een mooie stad met zichtbare geschiedenis. Er stromen twee rivier door de stad, waardoor de handel makkelijk was via het water. Langs de rivier staan dan ook nog oude handelshuizen. Ook zijn er nog oude stadsmuren en een donjon te bezoeken. En in het centrum zijn leuke winkeltjes, dus deze stad is zeker een bezoekje waard!

Dax

Dax staat bekend vanwege haar thermale baden. Het is het meest bezochte kuuroord van Frankrijk. Al in de  tijd van de Romeinen werden deze thermale baden ontdekt, en zij hebben dan ook hun sporen achtergelaten in het plaatsje. Zo zijn er nog oude stadsmuren en gebouwen te bewonderen.

Hastingues

Hastingues is een oude middeleeuwse bastide. Het is een klein plaatsje met meerdere huizen en gebouwen uit de 15e en 16e eeuw. Op de gebouwen hangen bordjes met informatie over de geschiedenis. Het plaatsje is niet meer zo bruisend, maar als je van geschiedenis houdt zeker leuk om eens doorheen te lopen.

Labastide-d’Armagnac

In tegenstelling tot Hastingues is Labstide-d’Armagnac een bruisend plaatsje. De bastide gaat ver terug in de tijd, namelijk het jaar 1291. Het is één van de best bewaarde bastides van Frankrijk. Het dorpje is erg schattig met een mooi plein en geinige kleine straatjes. 

Mimizan

Het lijstje is niet compleet zonder de meest bezochte surfspot van Frankrijk. Het is een echte badplaats gelegen aan het strand. Er bevinden zich veel surfscholen, zeker de moeite waard om één of meerdere surflessen te nemen! In de stad zelf is van alles te doen en ook is er een prachtig wandelpad door de bossen en langs het water en de zee.

Dune pilate

NATUUR

Parc Naturel régional des Landes de Gascogne

Dit regionaal natuurpark ligt wat meer naar het binnenland. Het is een enorm park waar van alles te doen is. Je kunt er bijvoorbeeld wandelen, fietsen, paardrijden en kanoën. 

Natuur reservaat van Marais d’Orx

Een prachtig natuur reservaat met goed aangelegde wandelpaden. Je loopt langs het water en kunt onder andere vogels, reptielen en otters spotten. Er leven zelfs schildpadden! Op verschillende plekken is informatie te vinden over de verschillende dieren die leven in het reservaat. In het park mag je niet met honden komen en ook zijn de paden niet geschikt voor fietsers.

Sentier de Decouverte L’Etang de la Mailloueyre

Een prachtig wandelpad aangelegd langs zowel het strand als door het bos. Absoluut de moeite waard wanneer je in de buurt bent van Mimizan!

Landes Surfen

ACTIEF

Surfen

De Landes is de perfecte regio om te gaan surfen. Op alle stranden worden surflessen aangeboden. Zelf ben ik in de buurt van Vieux-Boucau geweest.  Mijn vader en broer hebben hier samen een surfles genomen. Tijdens een eerste les begin je in de golven die al zijn omgeslagen. Je moet proberen met de golf mee te zwemmen en zo snel mogelijk te gaan staan. Het is best heel moeilijk en misschien lukt het je maar een paar keer om eventjes te blijven staan. Het leukste is dan ook om meerdere surflessen te nemen. Het is trouwens ook echt best zwaar! Dus wel handig als je al wat sportief bent 😉

Paardrijden

In deze regio kan je heerlijk paardrijden. In het binnenland of over het strand en zelfs door de zee, er zijn veel verschillende aanbieders. Meestal zul je op een grote pony samen met een klein groepje op pad gaan. Als je nog niet zo goed kunt paardrijden helpen de medewerkers je en geven een paar aanwijzingen. Erg leuke activiteit! 

Boomklimmen

In heel Frankrijk vind je de zogenoemde accrobranche parken. Dit zijn in de bomen aangelegde paden waar je overheen moet lopen, klauteren en tokkelen. Soms moet je over een touwlader lopen klimmen. Erg leuk voor het hele gezin! Er zijn meerdere niveaus van makkelijk tot moeilijk. Wil je meer informatie over het boomklimmen bekijk dan ook dit artikel waarin ik meer vertel over deze leuke activiteit. 

Fietsen

Fietsen is iets wat je heel goed kunt doen in de Landes. Het landschap is voor een groot gedeelte namelijk vlak en er is veel bos. Er is meer dan 600 kilometer aan fietspaden aangelegd, door het bos en langs het strand. Ook mountainbiken is erg gaaf in deze regio! Vraag voor de mogelijkheden na bij de vvv kantoren of de receptie van je verblijfplaats.

Bezoek een waterpark

In de Landes zijn verschillende waterparken te bezoeken. Je vindt ze in de vorm van zwembaden of aangelegde parken in zee. Altijd leuk voor een dagje waterplezier. Bekijk het kaart hierboven voor de locaties.

Kanoën of kajakken

In de Landes kan je heel goed kanoën. Bijvoorbeeld in rustige wateren op de zou watermeren of als je wat wilder wild: in de zee! Je gaat dan op een speciaal soort kajak (waar je niet in maar óp zit) de zee in en probeert kleine golfjes te pakken om zo lekker hard terug te kunnen gaan naar het strand. Erg leuk! 

Landes chateau

CULTUUR

Château de Ravignan

Dit is een prachtig bewaard kasteel met nog geheel ingerichte kamers. Het is al meerdere eeuwen in het bezit  van dezelfde familie en nog steeds in gebruik. Ook wordt er wijn geproduceerd, waaronder voornamelijk de sterke drank Armagnac. De rondleiding wordt gedaan door één van de leden van de familie en er wordt van alles uitgelegd. Bekijk van te voren even wanneer de rondleidingen zijn, aangezien deze soms op afspraak gedaan worden! Zeker de moeite waard. 

OVERNACHTEN

Deze pagina bevat affiliatielinks