Lot activiteiten

De Lot is net als de Dordogne een departement met ontzettend veel geschiedenis. Ook hier zijn veel archeologische vondsten gedaan. Naast de geschiedenis zijn ook de dorpjes en grotten erg leuk om te bezoeken. De rivieren de Dordogne en de Lot zorgen samen met de verschillende recreatiemeren voor verkoeling. De Lot is een ideale vakantiebestemming voor mensen die houden van rust, ruimte en natuur. 

STEDEN & DORPEN

Cahors

Cahors is de hoofdstad en daarmee de grootste stad van de Lot. De stad is altijd een levendige stad geweest, maar Cahors is ook verschillende keren aangevallen en delen van de stad zijn daarmee vernietigd. Het historische centrum is echter nog intact en er zijn verschillende overblijfselen  te bezoeken, waaronder de Pont Valentré en de Cathédrale Saint-Étienne. Daarnaast kent Cahors de  ‘Jardins Secrets’, dit zijn verborgen tuintjes die je kunt vinden door heel de stad. Het zijn er maar liefst 24! Erg leuk om via de uitgezette wandelroute zo de tuintjes en de stad te bezoeken. Bij het VVV-kantoor kan je een kaartje krijgen.

Rocamadour

Rocamadour is een middeleeuws dorp, gebouwd op een steile rots. Het is na Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. Het verhaal gaat dat de man Amadour, een kluizenaar, zich vestigde in het plaatsje. Later werd zijn lichaam onaangetast teruggevonden in een tombe in de rotswand. Vandaar ook de naam Rocamadour, wat Rots van Amadour betekent. Vanwege vele verhalen en legenden is het plaatsje een bedevaartsplaats geworden. Rocamadour kent vele prachtige overblijfselen, waaronder een grote oude trap van 216 treden. 

Figeac

Figeac is één van de mooiste plaatjes van de Lot. Zoals veel dorpen en steden in dit gedeelte van Frankrijk kent ook Figeac prachtige oude gebouwen en middeleeuwse straatjes. Het stadsplein doet wel wat denken aan dat van Sarlat, een gezellig plein met terrasjes en eromheen mooie gebouwen. In het stadje rijdt een toeristisch treintje wat je langs alle hoogtepunten brengt. 

Capdenac-le-Haut

Eén van de mooiste dorpjes van Frankrijk, Capdenac-le-Haut ligt op een heuvel langs de rivier de  Lot. Het is een historisch dorpje wat je ziet aan alles wanneer je erdoorheen loopt. Er is onder andere een oude stadspoort en donjon te bewonderen. 

Saint-Cirq-Lapopie

Ook één van de mooiste dorpjes van Frankrijk is het dorpje Saint-Cirq-Lapopie. Het dorpje ligt hoog boven op een rots en geeft prachtig uitzicht over de rivier en de omgeving. Het dorpje is autovrij en daardoor erg gezellig met leuke straatjes en winkeltjes. Erg leuk is ook het maken van een kanotocht langs dit dorpje.

Carrenac

Carrenac is een heel schattig dorpje. Leuke huisjes met puntige daken en mooi versierd met bloemen en klimop. Het is echt zo’n oud Frans dorpje wat je wel kent van films en tijdschriften. Zo leuk! Ook is er een klooster te bewonderen. Zeker niet te missen dus dit dorpje. 

Rocamadour

NATUUR

Gouffre de Padirac

Hoewel ik nog klein was toen ik samen met mijn familie de Gouffre de Padirac bezocht, kan ik het mij nog wel herinneren. Dit is zeker de mooiste grot die ik ook heb gezien in Frankrijk. De grot kent enorme waterbekkens welke spectaculair zijn verlicht. Het beest bewonderende is toch wel het korte boottochtje wat je maakt door de grot. Echt geweldig mooi en absoluut de moeite waard! 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Gouffre de Padirac

ADRES: Le Gouffre, 46500 Padirac, France
KOSTEN: €14,50 voor volwassenen. Kinderen tot 12 jaar €10,00
OPENINGSTIJDEN: Wisselende openingstijden, bekijk de website voor de actuele tijden
MEER INFORMATIE: Bekijk de website van de grot

Grotten van Lacave

Deze grotten, bij toeval ontdekt in het jaar 1905 zijn één van de mooiste in de regio. Je zult met een treintje de grot in gebracht worden, waarna de rondleiding van zo’n 1,5 uur begint. Er zijn maar liefst 12 kamers te bezoeken. Je kunt een applicatie downloaden op je telefoon waarmee je met een kop telefoontje een Nederlandse uitleg kunt krijgen. 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Grotten van Lacave

ADRES: D23, 46200 Lacave
KOSTEN: €11 voor volwassenen. Kinderen tot 13 jaar €7
OPENINGSTIJDEN: 9:30 – 17:30 uur. (laagseizoen ’s middags tussen 12:30 en 13:30 gesloten).
MEER INFORMATIE: 
Bekijk de website van de grot

Grotte du Pech Merle

De Grot van Pech Merle is een 2 kilometer lange grot waarin rotstekeningen te bewonderen zijn. Daarnaast is het tegelijk een druipsteengrot wat prachtige plaatjes oplevert. Er mogen maar een beperkt aantal mensen de grot in, omdat de rotstekeningen erg kwetsbaar zijn. Het wordt dan ook aangeraden om van te voren te reserveren zodat je niet in de rij hoeft te wachten!

PRAKTISCHE INFORMATIE I Grotte du Pech Merle

ADRES: Pech Merle, 46330 Cabrerets
KOSTEN: €14,00 voor volwassenen. Kinderen 5 tot 14 jaar €8,50
OPENINGSTIJDEN: 9:30 – 17:00 uur (tijden in het laagseizoen wijken af bekijk hiervoor de website)
MEER INFORMATIE: Bekijk de website van de grot

La Cascade d’Autoire

Wandel in ongeveer 20 minuten naar deze mooie waterval. Tijdens zeer droog weer zal er weinig water naar beneden stromen, maar nog steeds is het een mooie waterval. Rondom de waterval is veel groen, wat het geheel wel wat een sprookjesachtig beeld geeft. Het dorpje Autoire is ook leuk om na de waterval even te bezoeken.

Lacave

ACTIEF

Kanoën op de rivier 

In het departement de Lot lopen maar liefst twee rivieren, namelijk in het Noorden de Dordogne en meer naar het zuiden de Lot. Hierdoor is het echt optimaal kanoën in de Lot. 

Stoomtrein van Martel

Deze oude stoomtrein rijdt  tussen Martel en Saint-Denis-lès-Martel. Onderweg kom je langs prachtige vergezichten.

Zwemmen

In de Lot kan je heerlijk zwemmen, zowel in de rivieren als in de verschillende zwem- en recreatiemeren. Op deze site staat een overzicht van de beste zwemplekken.

Chemin de Halage

Een prachtig jaagpad wat in de rots is uitgesleten en langs de rivier de Lot loopt. Vroeger werd dit pad gebruikt om met paarden goederen stroomopwaarts te trekken. Nu is het een prachtig wandelpad van ongeveer 10 kilometer. Het pad begint vanaf Bouziès.

Rocher des Aigles

De Rocher des Aigles is een klein roofvogel park, vooral bekend vanwege de roofvogel shows die er georganiseerd worden. Zelf ben ik er geweest toen ik op vakantie was in de regio. Het is een hele gave show waarin verschillende roofvogels te zien zijn. Ook mochten wij als kinderen in een kring gaan zitten waarna een hele grote gier over onze benen ging lopen. Helaas is de show wel in het Frans, maar als je het leuk vindt om de roofvogels van dichtbij te zien zeker een aanrader. 

Fia Verrata

Klim, klauter over de rosten en bergwanden. De Via Ferrata is zeker niet voor watjes! Via Ferrata is Italiaans en betekent in het Nederlands ‘IJzeren weg’. Je neemt een route die beveiligd is door middel van een staalkabel. Hier zeker je jezelf waardoor je, mocht je vallen, blijft hangen. Aan de rotsen zijn hulpmiddelen bevestigd, zoals ijzeren trappen, pinnen of beugels.

La Foret des Singes

Dit is een dierenpark met verschillende soorten apen. Het park is goed verzorgd en veel apen lopen vrij rond. Je krijgt popcorn mee welke je kunt voeren aan de apen. In het park krijg je veel informatie over de apen.

Lot kasteel

CULTUUR

Kastelen bezoeken

Net als de Dordogne kent ook de Lot prachtige kastelen. Ik ben echt een kastelenliefhebber en vind het jammer dat er in de buurt van mijn woonplaats zo weinig zijn. Het bezoeken van een kasteel geeft je het gevoel dat je terug gaat in de tijd. 

Food & Wine tour

In de Lot kan je vanuit de stad Cahors meedoen aan een Food & Wine tour. Je krijgt van alles te horen en te zien over het produceren van wijn. En natuurlijk kan je lekker genieten van het eten en de wijn. Bekijk hier een overzicht van het aanbod.

OVERNACHTEN

Campings: campings in de Lot
Vakantiehuizen: vakantiehuizen in de Lot
Vakantiehuizen van Nederlandse eigenaren: Hieronder een greep uit het aanbod van Nederlandse vakantiehuizen in de Dordogne.
Bekijk de pagina Nederlandse vakantiehuizen in Zuid-West Frankrijk voor het totale aanbod.

Fijne en luxe vakantievilla’s op een vakantiepark van France Comfort. Het park ligt op de top van een heuvel met mooi uitzicht over de vallei.

Prijs hoogseizoen:
Vakantiehuis vanaf €1182 per week
voor 4-8 personen

Deze pagina bevat affiliatielinks