Wat te doen in de Aude

 

De Aude is een departement met een ontzettend rijke historie. De Romeinen creëerden hier onder andere belangrijke handelsroutes. Ook zijn er veel overblijfselen van de tijd van de Katharen, waaronder een aantal kasteel ruïnes en natuurlijk de bekende stad Carcassonne. Naast deze historische kenmerken heeft de Aude ook veel andere aantrekkelijke punten. Het ligt bijvoorbeeld aan zee, waardoor je hier ook een heerlijke strandvakantie kunt hebben. Door de rivier de Aude die door het gebied stroomt zijn veel wateractiviteiten mogelijk. Een veelzijdige vakantiebestemming dus!

STEDEN & DORPEN

Carcassonne

De meest bekende stad van de Aude is Carcassonne. En niet zonder reden! Carcassonne is namelijk de mooiste bewaarde middeleeuwse stad van Europa. Wandel over en langs de stadsmuur en je hebt het gevoel terug te gaan in de tijd. In de zomerperiode worden er veel middeleeuwse festivals georganiseerd, wat ook erg leuk is om mee te maken.

Narbonne

Ook Narbonne is een geweldige stad om te bezoeken. Het heeft een ideale ligging, namelijk direct aan zee. Narbonne kent veel oude overblijfselen, waaronder de prachtige kathedraal St-Just. Beklim ook de nabij gelegen toren voor een supermooi uitzicht over de stad. In het oude stadscentrum bevinden zich gezellige winkeltjes en terrasjes. 

Lagrasse

Lagrasse is één van de mooiste dorpen van  Frankrijk. Het is een oud dorpje en het heeft dit karakter zeker behouden. Mooie bezienswaardigheden zijn de abdij, oude markthal en de oude brug die over de rivier stroomt. 

Bages

Dit dorpje is vlakbij Narbonne en is gelegen aan een zout lagune. Het leuke van dit dorpje is dan ook deze lagune, waar geregeld flamingo’s te zien zijn! 

Limoux

De stad Limoux is een leuk en gezellig stadje om eens te bezoeken. Er zijn nog verschillende overblijfselen van vroeger te vinden, waaronder een oude brug en een basiliek. In de maanden januari tot en met maart wordt er een groot carnavalsfeest georganiseerd. 

Wat te doen in de Aude

NATUUR

Lac de la Cavayere

Dit meer is een kunstmatig aangelegd meer en staat ook wel bekend als Carcassonne Plage. Het meer is echt een recreatiemeer waar je heerlijk kunt zwemmen, wandelen en picknicken. Op het meer zelf kun je waterfietsen en er is een opblaasbaar waterspeelpark. Op het droge is onder andere een boomklim park en een midgetgolf baan. Voor ieder wat wils dus!

Ile Sainte-Lucie

Dit schiereiland ligt vlakbij Narbonne en midden tussen de zoutwatermeren en is er voor iedereen die graag wil genieten van rust en de natuur.  Er is een pad aangelegd waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. 

La Franqui Beach

Dit stuk strand is heerlijk om je te ontspannen. Het is een strand van zo’n 5 km lang en 1 km breed met mooi fijn zand. Het strand is  lekker groot waardoor je niet met z’n allen opgepropt zult zitten! Je kunt er daarnaast heerlijk hardlopen en wandelen en ook zijn er mogelijkheden voor watersporters. Zo is er bijvoorbeeld een kitesurf school.  

Gouffre de L’Oeil Doux

De gouffre de l’Oeil Doux (zachte oog) is een enorme kalksteenrots van zo’n 40 meter hoog gelegen aan een smaragd groen meer. je kunt wandelend het meer bereiken en helemaal de kalksteenrotsen op lopen om zo van een spectaculair uitzicht te genieten. Let op: Het meer is niet bedoeld om in te zwemmen

Paardrijden

ACTIEF

Reserve Africaine de Sigean

Dit is een prachtig safari park dat je deels met de auto en deels wandelend kan bezoeken. Alle Afrikaanse dieren komen aan je voorbij. Ook is er een gedeelte waar watervogels in vrijheid leven. Het park is erg druk in de zomerperiode. Je kunt dan het beste direct  tijdens de opening aanwezig zijn, zodat je niet in de file komt te staan.

Hydrospeed

Hydrospeed is met een bodyboard een rivier afdalen. Dit lijkt een beetje op raften, alleen ben je helemaal zelf met je bodyboard. Erg gaaf! Afhankelijk van de moeilijkheid is dit vanaf 10 jaar te doen. Bekijk hier een aanbieder van deze activiteit. 

Met een bootje door het kanaal van Narbonne varen

Heel erg leuk zijn deze kleine bootjes. Ze zijn voorzien van een klein motortje en je hebt geen vaarbewijs nodig. Vanaf Narbonne kun je het kanaal uitvaren totdat je in de vrije natuur komt. Heel erg leuk om te doen en vooral lekker met warm weer. Zo kun je de stad en haar omgeving vanaf een andere kant ontdekken.

Canyoning

Canyoning is een sport waarbij je een rivier volgt die door een kloof loopt.  Je wandelt, klimt, springt en zwemt tijdens de route. Ook zijn er stukjes waar je moet abseilen. Ga nooit alleen op stap want canyoning is zeker niet zonder gevaren. Bekijk hier een touroperator die dit aanbiedt. 

Paardrijden

Ga paardrijden door het prachtige waterrijke gebied onder Narbonne. Dit gebied lijkt een beetje op de Camargue met mooie zoutwatermeren en watervogels. Met goed weer wordt er zelfs met de paarden het water in gereden! Paardrijden is er voor jong en oud, het maakt niet uit of je ervaring hebt of niet. Veel aanbieders organiseren in de zomerperiode speciale ritten voor toeristen.

Le train rouge

Het rode treintje is een treintje wat door het prachtige landschap van de Aude rijdt. De treintjes rijden tussen Axat en Rivestaltes. Op de route kom je langs verschillende schattige dorpjes. Je kunt uitstappen en deze dorpjes bezoeken om vervolgens met een volgend treintje weer verder te gaan. Een aanrader!

Boomklim park

Ga naar een ‘Accrobranche’ park. Deze vind je heel veel in Frankrijk. Het is een park in het bos waar je van boom naar boom kunt gaan door de klimmen, hangen en tokkelen. Er zijn verschillende parcours, van makkelijk naar moeilijk. Dit park ligt vlakbij Carcasonne. Zelf ben ik al meerdere keren in zo’n park geweest, het blijft leuk! 

Carcassonne

CULTUUR

Château de Puivert 

Het kasteel van Puivert is één van de best bewaarde Katharenkastelen van Frankrijk.  Het kasteel is gelegen op een heuvel en heeft een prachtig uitzicht over het landschap. De Donjon is goed bewaard gebleven en deze kun je beklimmen tot aan de top.

Château de Peyrepertuse

Hoog op een berg liggen de restanten van deze oude vesting. Via een wandeling kun je bij dit kasteel komen en heb je prachtig uitzicht over de bergen. In de maanden juli en augustus worden er roofvogel shows georganiseerd. Dit is zeker de moeite waard! Daarnaast wordt ieder jaar in de maand augustus een middeleeuws festival georganiseerd.

Château Puilaurens

Ook dit Chateau behoorde vroeger tot de Katharen en ligt boven op een rotsformatie. Het kasteel ligt op een erg strategische plek, namelijk vlakbij de grens van Spanje. Het kasteel is goed bewaard gebleven, onder andere omdat er hier geen ontzettend heftige strijd heeft plaatsgevonden. Daardoor krijg je een goed beeld van hoe de mensen er vroeger hebben geleefd.

OVERNACHTEN

Deze pagina bevat affiliatielinks