Charente Maritime activiteiten

De Charente-Maritime is een departement gelegen aan de Atlantische kust. Het gebied kent onder andere mooie fijne zandstranden, karakteristieke badplaatjes en prachtige eilanden. Langs de kust vind je veel mossel- en oesterteelt. Hoewel het departement bekend staat om haar lange kustlijn en vele stranden vind je meer landinwaarts authentieke dorpjes welke een bezoek waard zijn.  De hoofdstad van de Charente-Maritime is La Rochelle. 

STEDEN & DORPEN

La Rochelle

La Rochelle kent 100.000 inwoners en is gelegen in het noorden van de regio. Omdat de stad aan de kust ligt is er een oude haven, welke schilderachtige plaatjes oplevert. Ook de wijk Gabut is een bezoekje waard, hier vind je namelijk gekleurde houten huizen, welke helemaal niet Frans doen aanvoelen! De markthal trekt dagelijks veel toeristen maar zeker ook inwoners, welke er hun verse producten halen. 

Jonzac

Jonzac is een gezellig historisch stadje met oude straatjes en een kasteel uit de 16e eeuw. In de zomermaanden zijn er leuke marktjes waar je gezellig kunt rondlopen, leuke souvenirs kunt kopen en kunt eten. 

Rochefort

Het stadje Rochefort staat voornamelijk bekend vanwege haar vroegere inwoner Pierre Loti. Deze man was in het begin van de twintigste eeuw zeevaarder en schreef op basis van zijn reizen over zijn ervaringen. Het prachtige huis van Pierre Loti is nog steeds te bezoeken en is zeker de moeite waard.

Royan

Royan is een plaatsje met maar liefst 5 zandstranden, perfect voor een dagje strand. Wil je graag wat actiefs doen dan kun je ook heerlijk een fiets huren en de kustlijn gaan ontdekken. Of gewoon lekker relaxen op een van de vele terrasjes. Daarnaast is Royan ook ‘Ville d’art et d’histoire’,  of terwijl van kunst en geschiedenis. Je vindt er onder andere mooie oude gebouwen uit de jaren 50, een overdekte markt en een oude kerk. 

Saint Savinien sur Charente

Saint Savinien is een oude handelshaven waar je een prachtige wandeling kunt maken over de kades en door de smalle straatjes. Tussen de rivieren ligt een eiland waar een miniatuurhaven is aangelegd waar kinderen in op schaal verkleint schip kunnen varen, erg grappig!

La rochelle

NATUUR

Het regionaal natuurpark Marais Poitevin

Boven de stad La Rochelle vindt je een prachtig natuurpark genaamd Marais Poitevin. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden en met een bootje varen over de riviertjes en kanaaltjes. 

Vogelpark op Île d’Oléron: Marais aux Oiseaux

Tijdens een rondleiding van ongeveer een uur tot anderhalf uur kom je langs allerlei soorten dieren en vogels. Veel van de vogels zijn vrij en leven in hun natuurlijke habitat. Ze komen namelijk steeds terug naar deze omgeving, omdat er vers water en eten beschikbaar is voor de vogels. In het park is een 9 meter hoge observatietoren welke een mooi uitzicht geeft over het gehele park. 

Bezoek oude steengroeven

Meer dan 2000 jaar werden de steengroeven van La Pierre de Crazannes gebruikt voor het bouwen van huizen, kerken en forten. Verschillende forten in de omgeving zijn hiervan gebouwd. Nu zijn er twee wandelpaden aangelegd, waarvan één alleen met gids te bewandelen is. Je loopt door de bossen langs de groeve, wat prachtige plaatjes oplevert. Let op: het wandelpad onder begeleiding van een gids is niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar en honden. Op het vrij wandelpad kan iedereen deelnemen. 

PRAKTISCHE INFORMATIE I La Pierre de Crazannes

ADRES: Aire de la Pierre de, 17350 Crazannes
KOSTEN: Gratis
MEER INFORMATIE: Bekijk de website van La Pierre de Crazannes

Nationaal natuurreservaat du Marais d’Yves

Ga op zoek naar flora en fauna in dit prachtige natuurreservaat. Te fiets of wandelend. Voor kinderen worden minisafari’s georganiseerd. Ze kunnen leren over de verschillende dieren die in de omgeving leven, waaronder vossen, dassen, slangen, kikkers en vogels. 

Paardrijden

ACTIEF

Fietsen op Ile de Ré

Het eiland Íle de Ré is vanaf La Rochelle te bereiken via een aangelegde tolbrug. Het is een echt fiets- en wandeleiland wat een beetje doet denken aan de Nederlandse eilanden. Op veel verschillende plaatsen heb je de mogelijkheid om fietsen te huren. Op het eiland heb je mooie stukken bos, duinen, idillische dorpjes en fijne uitgestrekte stranden. Dit eiland is erg populair in de zomermaanden, heb je geen zin in massatoerisme, ga dan op bezoek in het voor- of naseizoen. 

PRAKTISCHE INFORMATIE I Île de Ré

HOE TE BEREIKEN: Je bereikt het eiland via een tolbrug vanaf de stad la Rochelle
ACTIVITEITEN:
Bekijk hier mijn artikel over wat te doen op Île de Ré
WAAR VERBIJVEN: De fijnste chambre d’hôtes op Île de Ré

Relaxen op Île d’Oléron

Geniet van de rust en de natuur op het eiland Île d’Oléron. Anders dan het eiland Île de Ré is dit eiland redelijk rustig en minder toeristisch gebleven. Dat komt waarschijnlijk doordat het eiland wat minder goed bereikbaar is per vliegtuig en trein. Op het eiland kan je genieten van de prachtige natuur en heerlijke stranden. Het is net als île de Ré een echt fiets- en wandeleiland.  

Zoo de la Palmyre

Deze dierentuin is redelijk groot en mooi aangelegd en je kunt er alle bekende dieren bewonderen. In het park kan je zakjes popcorn kopen welke je zelfs mag voeren aan de giraffes, olifanten en zebra’s. 

Aquarium La Rochelle

In de stad La Rochelle is een prachtig aquarium om te bezoeken. Grote glazen wanden met de vissen ingedeeld volgens de verschillende wateren van de wereld. De vissen zwemmen langs en over je heen en je kunt elk detail bewonderen. Het aquarium is nieuw en modern en ook voor de kleintjes is er van alles te doen en te ontdekken. Zeker een aanrader!

Le Château des Enigmes

Letterlijk vertaald is dit het kasteel van raadsels. Het is een gaaf oud kasteel wat voor kinderen erg leuk is, er is namelijk een hele puzzeltocht uitgezet! Deze is er in het Engels en in het Frans, je zult dus soms even moeten vertalen, maar het is goed te doen. Een hele leuke manier om zo het kasteel te ontdekken. Er zijn ook mooie picknickgelegenheden bij het kasteel.

Pony- en paardrijden op het strand 

Heerlijk paardrijden over het strand en misschien zelfs even de zee in. Heerlijk tegen de wind in. Van jong tot oud, weinig of veel ervaring, het maakt niet zoveel uit. De tocht zal op jou worden afgestemd. 

Fort Boyard

CULTUUR

Fort Boyard

Dit Fort ligt voor de kust en is gebouwd op een grote zandbank. Vroeger werd het gebruikt als bescherming tegen de Engelsen. Het idee van het bouwen ontstond in het jaar 1666, in opdracht van de koning. Dit bleek een onmogelijke opgave. Pas in 1801 werd begonnen met de bouw en deze werd afgerond in 1857.  Tegenwoordig is het Fort de plek van een populair Franse televisiespel. Je kunt de buitenkant van het Fort bezoeken per boot. De binnenkant is niet te bezoeken. 

Chateau La Roche-Courbon

Een mooi kasteel wat je zelf en met gids (Franstalig) kunt bezoeken. Er is een mooie kasteeltuin en daarnaast is er een leuk parcours aangelegd en kom je langs grotten die in de prehistorie bewoond werden. 

OVERNACHTEN

Deze pagina bevat affiliatielinks