Metz citytrip

Metz (spreek uit als Mes), een stad waar je snel voorbij rijdt. Maar eigenlijk zou je dat niet moeten doen! Metz is een echte kunst- en cultuurstad. Je vind er prachtige gebouwen, musea en kunt er erg goed shoppen en lekker eten in één van de vele restaurantjes. Zelf was ik helaas maar kort in Metz, maar ik zou graag nog eens teruggaan om meer van de stad te bekijken.


Activiteiten in Metz

1. Kathedraal Saint-Etienne

Het kopstuk van Metz is de prachtige kathedraal. Hij ligt centraal gelegen in het stadscentrum en is open voor publiek. Toen ik er was waren er maar weinig mensen in de kathedraal en konden we hem lekker rustig bekijken. Ook fijn is dat je geen entree hoeft te betalen! De glas-in-lood ramen zijn groot en hebben prachtige kleuren.

2. Quartier Impérial

Het Quartier Impérial vind ik één van de mooiste bezienswaardigheden van Metz. Deze wijk is aangelegd door de Duitsers, toen deze de stad in handen kregen in de 19e eeuw. Je vindt er prachtige grote gebouwen langs brede wegen en grote rotondes. Volgens de stedelijke richtlijnen uit die tijd moesten de huizen omringt zijn door tuintjes en mochten ze niet hoger zijn dan 3 verdiepingen. Loop vooral door de straat ‘Avenue Foch’ om de mooiste huizen te bewonderen! 

3. Marché couvert

Deze overdekte markt bevindt zich naast de kathedraal. Het is een grote markt met allemaal marktkraampjes waar vers voedsel uit de regio verkocht wordt. Erg leuk om doorheen te lopen en te bekijken wat er zowel allemaal wordt verkocht.

4. Centre Pompidou

Dit museum is het zusje van de Centre Pompidou in Parijs. Het werd gebouwd om moderne kunst te laten zien welke in Parijs niet meer tentoongesteld werd. Het gebouw zelf is al erg mooi qua licht en architectuur.  Het museum is ongeveer in 3 uurtje te bezoeken. Als je niet zo houdt van kunst en architectuur is het misschien niet een activiteit voor jou. 

5. La Cour d’Or

In dit oude klooster is een museum gevestigd waar archeologische vondsten uit de regio te bewonderen zijn. Je wordt meegenomen in de geschiedenis van Metz vanaf de tijd van de Romein tot het heden. Ook zijn de ondergrondse resten te bekijken van een Romeins badhuis welke in de kelder werden gevonden. Het museum is groot en zeker de moeite waard, helaas is veel informatie alleen in het Frans te verkrijgen. Wil je een bezoekje brengen houd er dan rekening mee dat het museum tussen de middag haar deuren sluit!

6. Place Saint-Louis

Place Saint-Louis is hét stadsplein van Metz. Hier komen mensen gezellig samen om op een terrasje te genieten van een hapje en een drankje. Het is een mooi plein met aan weerskanten middeleeuwse handelaarsgebouwen. Aan één van de kanten is ook nog de oude galerij met arcade bogen blijven staan. 

6. Porte des Allemands

Hoewel van de oude stadsmuren niets meer over is kon deze stadspoort wel bewaard blijven. Het was vroeger één van de belangrijkste stadspoorten. De poort is ’s middags open en je kunt dan naar binnen om nog wat meer over de geschiedenis van Metz te weten te komen. 

7. Tuinen bezoeken

Metz kent vele mooie tuinen welke zeker een bezoekje waard zijn. In de Jardin Botanique kun je heerlijk rondlopen en genieten van de rust. Ook heeft deze tuin een mooie serre van maar liefst 150 jaar oud met tropische planten. Bekijk hier een overzicht van alle parken en tuinen in en rondom Metz

8. Fietsen in Metz

Het is erg leuk om te stad op de fiets te ontdekken. Voor een prikkie kun je een hele dag een fiets huren en hiermee rondrijden. Het bedrijf dat de fietsen aanbiedt heet VÉLOMET en een halve dag kost maar 2 euro.  Je moet wel een borg betalen van zo’n 200 euro, welke je weer terugkrijgt natuurlijk. Bekijk hier meer informatie voor de locatie en prijzen.  

9. Eilandwandeling langs de Moezel

In de Rivier de Moezel (Moselle in het Frans) liggen verschillende eilandjes. Je kunt een wandeling maken over de Place de la Comédie, langs de Temple Neuf en over de verschillende bruggetjes. Ook vind je hier het Opéra & Theater gebouw van Metz. Dit is een mooie gebouw waar door het jaar heen verschillende shows worden gehouden van zang, dans en theater. 

10. Winkelen in Metz

In Metz kan je heel goed winkelen. Ik was zelf positief verrast toen ik er was! Je hebt naast een groot overdekt winkelcentrum ook een aantal nabijgelegen winkelstraten. En het handige is dat ze ook nog eens dicht in de buurt van de parkeergarage’s en het stadscentrum liggen. Ideaal dus voor tijdens een stedentripje! Tip: Bekijk ook even dit artikel om te ontdekken welke winkels in Frankrijk het leukste zijn!

11. Metz tijdens kerst

In de kerstperiode is Metz mooi versierd met lichtjes en zijn de stadspleinen gevuld met kerstmarkten. Hier vind je lekker eten, glühwein en kraampjes met allerlei hebbedingetjes. Wat je tijdens deze dagen zeker niet moet mislopen is de ‘Sentier des Lenternes’. Dit is een pad vol met prachtige lichtjes en verlichte figuren. Deze zijn alleen ’s avonds aan wanneer het donker is. Toen wij er waren ging hij om 17:00 open en toen stond er al een hele rij te wachten!

Bereikbaarheid

Je kunt Metz bereiken met de auto of de trein.

Parkeren in Metz: Met de auto is Metz te bereiken binnen 4,5 uur (vanaf Utrecht). Parkeren in Metz is niet moeilijk. Toen wij er waren parkeerden we in de parkeergarage Saint-Jacques. Deze bevindt zich direct onder het overdekte winkelcentrum en je bent heel snel bij de meeste bezienswaardigheden.  Hier vind je een overzicht van de parkeergarages en parkeerplaatsen. Je kunt zo direct zien of er nog ruimte over is om te parkeren. De prijzen vind je hier

Met de trein naar Metz: Wanneer je graag met de trein reist dan kun je reizen via Maastricht, Luik en Luxemburg. Je bent dan binnen 5,5 uur in Metz. Reis je vanaf Amsterdam, dan kun je met de Thalys naar Parijs en vervolgens met de TGV naar Metz. Je bent dan binnen 6 uur in Metz. 

Verblijftips voor Metz

Verblijftips in Metz zelf

Appart’Weekly – Een mooie studio aan de beroemde straat Avenue Foch in het Quartier Impérial. Deze studio bevindt zich ook nog eens vlakbij het station, ideaal wanneer je per trein de stad bezoekt. 

Hôtel de la Cathédrale MetzVlakbij de kathedraal ligt dit authentieke en gezellige hotel. Alle bezienswaardigheden zijn te voet te bekijken, ideaal!

Verblijftip in de buurt van Metz

Le Paradis – Verblijf in een mooie chambre d’hôtes van de Nederlandstalige eigenaren  Annelies & Cees. Je verblijft op een oude wijnboerderij met stijlvol ingerichte kamers en een heerlijke tuin.