Deze 3 dingen kunnen wij leren van de Fransen

 

Het leuke aan samenwonen/getrouwd zijn met iemand uit een andere cultuur is dat je daarmee je visie op een heel aantal punten aanpast. Over het algemeen zijn mensen geneigd om dat te doen wat in hun straatje past, maar dan leer je minder dan wanneer je nieuwe uitdagingen aangaat. Zelf heb ik heel veel geleerd van het leven in Frankrijk en van mijn Franse man.

Hieronder 3 dingen die wij kunnen leren van de Fransen!

 

1. Beleefd zijn

Wat ik heb meegekregen van de Fransen is dat ze heel beleefd zijn. Behalve dan in het verkeer haha, want daar zijn de Fransen echt niet geduldig en beleefd! (Hier zou ik een heel artikel aan kunnen wijden). 

Wanneer Fransen elkaar ontmoeten zeggen ze altijd heel netjes bonjour en geven ze iedereen 2 of 3 zoenen (aantal is afhankelijk van de regio). Ook op straat groeten onbekenden elkaar vriendelijk. Kinderen van Franse ouders leren op jonge leeftijd beleefd te zijn richting volwassenen.

Fransen maken eerst een praatje met elkaar voordat ze beginnen aan hetgeen waarvoor ze zijn gekomen. Houd daar dus rekening mee als Nederlander. Heb je om 3 uur ergens afgesproken, zorg dan dat je elkaar om half 3 ontmoet, zodat je voldoende tijd hebt om op je afspraak te komen, haha!

 

2. Gezonde eetgewoonten

Fransen snacken niet tussendoor, gebruiken geen pakjes, eten 2x per dag warm (=2x per dag groenten), eten meer vis en drinken weinig frisdrank. Daarnaast eten ze ’s avonds vaak een lichtere maaltijd en later op de avond eten ze niets meer. Natuurlijk zijn hier ook uitzonderingen, maar over het algemeen is het standaard Franse voedingspatroon een gebalanceerd en gezond dieet. Omdat de Fransen maar één snackmoment (le goûter) hebben op de dag leren kinderen ook om niet op andere tijden te gaan snacken.

 

3. Houden van imperfectie

We kennen niets voor niets de uitdrukking ‘met de Franse slag’. Deze uitdrukking wordt vaak als iets negatiefs gezien voor Nederlanders. Maar waarom?!? Ik heb Fransen vooral meegemaakt als praktische mensen die niet direct stressen als iets niet ‘perfect’ is. Is er iets stuk? Dan repareren we dat toch zelf even. Een nieuwe bank nodig? Wat maakt het uit dat de kasten er dan niet meer bij passen. Fransen houden over het algemeen wel van een beetje rommelig.

Toen onze Franse familie een keer in Nederland op bezoek was kreeg ik als één van de eerste vragen: Waarom hebben jullie allemaal twee dezelfde lampen / kaarsen / vazen op de vensterbank staan en is alles precies symmetrisch? Zit daar een gedachte achter? Brengt dat geluk ofzo? Ik moest vervolgens heel hard lachen want ik zag inderdaad al die vensterbanken voorbijkomen en voor het eerst viel mij op hoe precies wij het allemaal willen hebben!

 

2 gedachten over “Deze 3 dingen kunnen wij leren van de Fransen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *