Tips en 7 leuke activiteiten voor een bezoek aan de Pont du Gard

De Pont du Gard stond al een hele tijd op mijn lijstje. Ik had hem vaak op plaatjes gezien, maar nog nooit in het echt. En ik was blij verrast om te ontdekken dat dit niet alleen maar een toeristische attractie is die je van je lijstje afstreept. Het is echt een interessante plek waar ook nog eens van alles te doen is.

Geschiedenis van de Pont du Gard

De Pont du Gard is een aquaduct, gebouwd rond het jaar 50 na Christis, door de Romeinen. Het is een enorm bouwwerk en de hoogste antieke brug ter wereld. Het is één van de grootste Romeinse iconen en laat zien wat hoe ingenieus de Romeinen waren. De brug staat er immers zo’n 2000 jaar later nog! 

Waarvoor diende het aquaduct

Het gehele aquaduct was maar liefst 50 kilometer lang en liep vanaf de bron bij het stadje Uzès naar de stad Nîmes. Het vervoerde water, wat overigens niet bedoeld was als drinkwater. Hiervoor hadden de Romeinen namelijk al putten gegraven. Het aquaduct was eigenlijk pure luxe en een teken van rijkdom. Het werd vooral gebruikt voor de fonteinen en om rijke huishoudens te voorzien van badwater. Was er water over, dan werd het over de randen van de fonteinen de straten in gespoeld om deze schoon te houden. De armere gezinnen hadden geen eigen watertoevoer en de fonteinen dienden als een ontmoetingsplek voor vrouwen en betaalde waterdragers. 

Een dagje weg naar de Pont du Gard

Ben je van plan de Pont du Gard te bezoeken, neem dan ruim te tijd. Liefst een hele dag. Er is namelijk, naast het maken van mooie foto’s, nog veel meer te doen. Hieronder een aantal van mijn tips. 

1. Loop onder de brug door

Wanneer je onder de brug doorloopt zie je hoe immens het bouwwerk is en hoeveel werk het is geweest om deze te bouwen. Wat lang niet iedereen weet, is dat je aan de ‘andere kant’ van de brug ook prachtige plaatjes kunt schieten. Hier weerspiegelt de brug namelijk lichtjes in het water. Met name prachtig bij een ondergaande zon, omdat deze de brug dan heel mooi verlicht. 

2. Beklim te trappen naar het viewpoint 

Vanaf de rechteroever (aan de kant van het strandje), kun je trappen oplopen naar het viewpoint. Hier sta je ongeveer op gelijke hoogte met de brug en kan je hem vanaf de bovenkant bekijken. 

3. Bezoek het museum

Aan de linkeroever van de Pont du Gard vind je het museum, een souvenirwinkeltje en een terrasje. Het museum vond ik echt moeite waard. Er wordt heel duidelijk uitgelegd hoe het aquaduct gebouwd is en waar het voor diende. Het museum is niet te groot, maar net goed. Ook is het heerlijk verkoelend om erdoorheen te lopen, wat ik een aangename bijkomstigheid vond 😉

4. Maak een wandeling

Rondom de Pont du Gard zijn veel verschillende wandelmogelijkheden. Er zijn veel hike paden te vinden. Ook is er een speciale route aangelegd: ‘Mémores de Garrigue’. Dit betekent herinneringen aan Garrigue. Dit pad is 1,4 kilometer lang en brengt de veranderingen van het landschap in beeld van 2000 jaar geleden tot nu. Ook zijn er overblijfselen van het aquaduct te vinden langs de route. 

 

5. Ga lekker zwemmen

De rivier de Gardon is ideaal om in te zwemmen. Neem dus zeker je zwemkleding mee! Op de rechteroever is een strandje te vinden met ook wat schaduwplekken. Maar je kunt het ook een wat rustiger plekje wat verderop zoeken. 

6. Maak een kanotripje

Wil je ontsnappen van de hitte en de drukte dan kun je een kanotripje maken onder de Pont du Gard door. Er zijn verschillende parcours mogelijk van 8km tot 31km. Hier vind je één van de aanbieders. 

 

7. Bezoek de avond lichtshow 

’s avonds kun je voor een gereduceerd tarief de lichtshow bekijken. De Pont du Gard wordt dan prachtig verlicht met bewegende beelden. Dit is echt magisch en absoluut de moeite waard. Bekijk van te voren de site om te zien of en wanneer er een lichtshow gegeven wordt.

Praktische tips

 

Parkeren: De Pont du Gard heeft twee parkeerplaatsen: De Rive Gauche en de Rive Droite. Beide zijn goed vindbaar via Google Maps. De Rive Gauche bevindt zich dichter bij het museum en de Rive Droite dichter bij het strandje. Parkeren kost 18 euro voor een hele dag. Maar als je entree tickets koopt dan is het entree ticket meteen een parkeerticket

Entree: Een kaartje kost  €9,50 (2020). Kinderen tot 18 jaar zijn gratis. Met het kaartje kun je alles doen. Zo kun je de site en de omgeving zelf bezoeken en heb je toegang tot het museum.

Meer informatie: Bekijk de website van de Pont du Gard

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Koop je kaartje van te voren:

MEE OP REIS

Waterdicht picknickkleed
€26,99

Oceanpack
€26,90

Waterschoentjes
€12,99

Grandioze Gard
€22,50

OOK LEUK

Dit artikel bevat affiliate links

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *