Zo vieren ze in Frankrijk kerst

 

Nu ik een paar keer een Franse kerst heb meegemaakt, kan ik jullie wat vertellen over hoe dit er zo ongeveer aan toe gaat. De Fransen die ik ken hechten heel sterk aan kerst. En niet zozeer vanwege de geboorte van Jezus, maar vooral omdat het een periode is van familie, gezelligheid, chocolade en cadeaus. 

Kerstboom, Kerstman, kerstcadeaus

De kerstboom opzetten is voor veel kinderen een bijzondere gebeurtenis. Dit is natuurlijk de plek waar de Kerstman zijn cadeautjes komt brengen. Kinderen geloven namelijk in de Kerstman in Frankrijk. De kerstman heet hier Papa Noël, of Père Noël en de cadeaus die deze meneer komt ‘brengen’ zijn in Nederlandse ogen best wat overdadig. Als ik nu rondloop in de winkelstraat dan zijn veel mensen al weer bezig met het kopen van cadeaus voor hun geliefden. Laatst zag ik een man kleding kopen voor zijn vrouw om te geven met kerst. Dat vond ik wel heel lief, iedereen doet echt zijn best om wat leuks te kopen met Kerst.

Arbre de Noël

Een Arbre de Noël is een feest wat gegeven wordt door werkgevers voor de kinderen van de werknemers. Arbre de Noël betekent letterlijk ‘Kerstboom’. Op deze dag kan je daar gezellig met je kinderen naar toe. Afhankelijk van het budget dat je werkgever ervoor over heeft worden er een aantal dingen georganiseerd, zoals op de foto met de kerstman, kerstkraampjes bezoeken, of er wordt een voorstelling gegeven. En natuurlijk krijgt ieder kind een cadeau. Bij mij op het werk kregen ouders met kinderen van te voren een cadeaubon om zelf wat voor het kind uit te zoeken, wat dan op de Arbre de Noël werd uitgedeeld. 

adventskalender

 

Adventskalender

De adventskalender is hot in Frankrijk. Dit kan van alles zijn. In de supermarkten vind je de chocolade adventskalenders van de bekende chocolademerken. Maar ook kun je adventskalenders kopen van kaarsen, beauty producten, parfums, speelgoed, elektronica, noem maar op. Veel ouders of grootouders geven een chocoladekalender aan hun (klein)kind en veel volwassenen kopen een zo’n kalender voor zichzelf of hun partner. Het doet mij een beetje denken aan het  ‘schoen zetten’ met Sinterklaas: je krijgt dan alvast een paar cadeautjes en snoep van te voren. 

Franse kerst = Kerst chocolade

chocolade, chocolade, chocolade. De Fransen zijn er dol op. En met kerst liggen de supermarkten er weer mee vol. Er mag rondom kerst zoveel chocolade gegeten worden dat je in de maand januari geen bonbon meer kunt zien. Niet te missen zijn de chocolaatjes van Révillon met aan de binnenkant van de verpakking een wijze spreuk. Ook worden er vaak dure chocolade bonbons aan elkaar gegeven op de eerste kerstdag. Yummy!

Tweede kerstdag bestaat niet

In Frankrijk hebben we helaas geen tweede kerstdag. Tijdens een Franse kerst komen we al samen op kerstnacht en blijven soms overnachten tot eerste kerstdag. Voor de kinderen liggen er dan immers cadeautjes onder de boom!

 

Het kerstdiner

Het kerstdiner vind plaats op 24 december is vaak een traditioneel diner en bestaat uit een aperitief van zachte ronde toastjes met ganzenlever en gerookte zalm.

Daarna gaan de Fransen aan tafel en begint het diner. Als voorgerecht zijn dit bijvoorbeeld oesters, Sint Jakobsschelpen en zelfs slakken.

Het hoofdgerecht bestaat meestal uit gevulde kalkoen met tamme kastanjes. In mijn regio eten we ook cardons, dit is een distel achtige plant welke in een gratin verwerkt wordt. Ik vind dit zelf heel lekker, maar veel van mijn Franse familie en collega’s zijn er niet weg van.

Vervolgens de niet te missen kaasplank en het nagerecht bestaat natuurlijk uit de traditionele buche, een ‘boomstam’ gemaakt van opgerolde cake gevuld met chocolade en aan de buitenkant bestreken met chocolade. Het gaat erom wie de mooiste buche kan maken en vele patisserieën doen ieder jaar weer mee met de wedstrijd om de mooiste boomstam.

Op 25 december gaat het ‘diner’ gewoon weer verder in de vorm van een uitgebreide en gezellige lunch. 

Cadeaus

Traditioneel liggen de kerstcadeaus de volgende ochtend op 25 december onder de kerstboom en de kinderen mogen deze bij het opstaan openmaken. Wanneer er geen kinderen meer zijn in de familie worden cadeaus vaak al de avond ervoor aan elkaar gegeven. In mijn familie hebben we de afgelopen keer besloten om lootjes te trekken, een beetje zoals met Sinterklaas!

Wil jij ook een Franse kerst vieren? Begin dan eens met de traditionele bûche de Noël!

 

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit artikel bevat affiliate links

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *