5 tips om de Franse taal onder de knie te krijgen

De meeste Fransen spreken geen Engels. Sommigen kunnen een woordje spreken, maar vaak zijn ze daar nogal terughoudend in.

Kinderen groeien heel weinig op met de Engelse taal. Alle tv programma’s, series en films zijn in het Frans of ze zijn Frans ingesproken. Ook op de radio is nog steeds een groot deel van de nummers Franstalig.

Wanneer je in Frankrijk woont is het aan te raden om de taal te leren. Je zult veel sneller opgenomen worden in de samenleving, kunt (groeps)gesprekken volgen en dat maakt het leven echt veel makkelijker!

Misschien zie je nu die schoolse maniertjes voor je van eeuwig woordjes blijven stampen en moeilijke grammaticale vraagstukken ontrafelen. Dit hoeft niet per se! Hieronder vijf tips die je gaan helpen om de Franse taal onder de knie te krijgen.

 

 

Tip 1: Sticky notes met Franse woorden door je hele huis

Vast al een bekende tip, maar deze werkt echt: Vroeg of laat zal je toch wat woordjes moeten stampen en om het een beetje leuk te houden kun je deze tip toepassen. Plak overal in je huis stickey notes met Franse vertalingen. Begin bijvoorbeeld met alle dingen in huis: Stoel, bank, lepel, computer, plant, kast, etc.

Je kunt op een gegeven moment ook korte alle daagse zinnetjes ophangen.

 

Tip 2: Zoek een Franse penvriend(in)

Op deze manier ben ik zelf in een heel snel tempo Frans gaan leren. Via websites als Penpalworld kun je gemakkelijk met mensen in contact komen van over de hele wereld. De website is gratis en veilig. Zoek bijvoorbeeld iemand die de Engels taal wil leren. Zo kun jij Engels praten tegen hem of haar, en krijg je berichten in het Frans terug! Het werkt het beste wanneer je chat met de ander. Zo leer je heel snel de dagelijkse praatjes over het weer, school, werk, vrienden, etc.

 

Tip 3: Volg een Youtube kanaal

Er zijn verschillende filmpjes en kanalen op Youtube te vinden die je kunnen helpen om Frans te leren. Zelf volg ik Francais avec Pierre. Hij spreekt erg duidelijk Frans en heeft leuke en praktische filmpjes.

 

Ook kun je kijken naar video’s die eigenlijk voor kinderen bedoeld zijn, maar welke ook erg goed zijn want de video’s zijn gemaakt in begrijpelijke taal. Je kunt ook genoeg vinden welke ondertiteld zijn in het Frans, wat nog beter is! Zoek op youtube op: Dessin Animé sous titres Francais en je vindt er wel een aantal

 

Tip 4: Lees (strip)boeken

Begin met de ouderwetse ‘bande desinée’! Erg leuk om te lezen en het kost niet al te veel energie. In het begin zal je lang niet alles begrijpen, maar geloof me: Na een tijdje lig je ook in een deuk om Titeuf, Obelix of Lucky Luke. In Frankrijk zijn stripboeken nog steeds overal volop verkrijgbaar.

 

 

Tip 5: Kijk tv, films en series met Franse ondertiteling

De laatste tip: kijk naar Franse films, series en televisie. Een voordeel is dat ook de Amerikaanse series allemaal Frans ingesproken worden, maar toch is het meest aan te raden de ‘echte’ Franse films en series te kijken. Dit omdat de beweging van de mond dan ook klopt met de uitspraak. Doe echter wat jij leuk vind om te kijken.

Op veel tv’s kan je ondertiteling voor doven en slechthorenden instellen. Doe dit! Het helpt echt zoveel meer om te begrijpen wat je hoort.

Hieronder een aantal tips voor Franse films:

 • Intouchables
 • Babysitting
 • Babysitting 2
 • Le fabuleux destin d’Amelie Poulain
 • Samba

Tot slot: Met de hier genoemde tips kan je ver komen. Maar om écht Frans te leren moet je het vooral gaan spreken. Meestal vinden Fransen het erg knap, dapper, schattig als Nederlanders Frans spreken en zullen ze het alleen maar aanmoedigen. Dus gewoon doen 🙂

2 gedachten over “5 tips om de Franse taal onder de knie te krijgen”

 1. Hoi Stephanie,

  Ik zie het inderdaad. De video is helaas verwijderd van youtube. Wat je het beste kunt doen is zoeken op Dessin Animé sous titres Francais, dan vind je wel een aantal video’s!

  Groetjes,
  Lisette

 2. Hoi Lisette, bedankt voor je inspirerende tips !
  De link naar de kindervideo (Tip 3) werkt niet meer.
  Zou je deze terug kunnen zetten?
  Stephanie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *