Blog Mijn recepten Wonen in Frankrijk

Recept: Eclairs (Soezen)

DSC_0052

Eclairs komen waarschijnlijk uit Frankrijk, (daar zijn ze dan ook volop te koop) maar in Nederland kennen we natuurlijk ook de doodgewone soesjes! Of andere soezen zoals de moorkop en de Bossche bol. Ik geef jullie het recept.

 

Benodigdheden:

Voor de soezen:
*50 ml water
*50 ml volle melk
*50 gram boter
*75 gram bloem
*3-4 eieren
*Snufje zout

Voor de vulling (pudding):
*500 ml. volle melk
*2,5 eidooiers
*125 g suiker
*1 zakje vanillesuiker
*45 gram custardpoeder

Voor het glazuur:
*Alleen een pakje Dr. Oetker chocolade glazuur

Bereiding:

Eerst begin je met het maken van de soezen. Doe de boter, de melk en het water in een pannetje en meng goed door elkaar. Breng dit aan de kook. Wanneer het kookt voeg je de bloem toe en roer dit goed door. Laat dit een beetje ‘droog koken’.

Haal nu de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe. Voeg ook een snufje zout toe. Roer steeds goed door. Voeg alleen het 4e ei toe als dit nodig is: pak met een lepel wat deeg en laat het terug in de pan vallen. Hangt er een driehoek van deeg aan je lepel? dan is het goed.

Verwarm de oven nu voor op 200 graden Celsius.

Leg een vel bakpapier op een vierkante bakplaat. Neem een stevige diepvrieszak of spuitzak en vul deze met het deeg. Knip het puntje van de zak af zodat een gat ontstaat van ongeveer een halve cm tot 1 cm. Zet goed druk op de spuitzak en spuit sliertjes van ongeveer 7 cm lang en 1 cm dik.

Vind je het leuk om ook ronde soesjes te maken? Spuit dan rondjes ter grote van ongeveer 3 cm.

Zet de soezen in de oven en bak ze ongeveer 20 minuten op 200 graden Celsius.

Nu ga je verder met het bereiden van de vulling.

Voeg hiervoor 400 ml melk toe in een pannetje en breng aan de kook. Doe de overige 100 ml melk samen met de eidooiers, de suiker, de vanillesuiker en de custardpoeder in een kom. Indien de melk kookt voeg dan een beetje warme melk bij het mengsel met de koude melk.

Voeg nu het melk-ei-suiker-custardpoeder mengsel toe in de pan en breng aan de kook. Wanneer er grote bellen ontstaan is de pudding klaar. Doe de pudding in een schaal en bedek dit met plastic folie. LET OP: zorg dat de folie de pudding raakt, anders ontstaat er een vel.

Zet de pudding in de koelkast om af te koelen.

Garneren:

Leg de chocolade glazuur zoals aangegeven in een bak warm water.

Doe de pudding in een spuitzak.
De eclairs hebben een gleufje, daar kan je hem een klein beetje open snijden en zo de pudding erin spuiten.
In de soezen kan je met behulp van een satéprikker een gaatje maken aan de bovenkant. Vervolgens spuit je de pudding erin.

Doe de vloeibaar geworden glazuur in een bak en dip de eclairs met de open gesneden kant erin. Dip ook de zijkanten erin, om ze zo goed af te sluiten.
De soezen kan je aan de bovenkant erin dippen.

Klaar is Kees! Eet smakelijk.

 

Lisette

Hoi! Ik ben Lisette, eigenaar van Tips Frankrijk. Ik woon sinds januari 2018 in Frankrijk en geef jullie graag al mijn tips. Veel leesplezier!

Ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.