Recept Franse Vanilleflan

 

De Flan is een typisch Frans dessert. Hij bestaat er in veel verschillende vormen en maten: Zonder bodem, met bodem, van chocolade: menig pâtissier heeft er zijn eigen draai aan gegeven. Mijn favoriet is toch wel echt de vanille flan: Een heerlijk smeeuïge taart gemaakt met vanillepudding. Ik maakte deze Flan samen met mijn zoontje, die vooral het afmeten van de ingrediënten, het kneden en uitrollen van het deeg leuk vond om te doen. Hierbij het recept voor een echte Franse vanilleflan!

Ingrediënten Franse vanilleflan

Voor een springvorm van 24cm.

 

Voor de bodem:

  • 215 gram bloem
  • 100 gram rietsuiker
  • 100 gram koude boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 1 ei

 

Voor de vulling:

  • 700 ml volle melk
  • 500 ml slagroom
  • 1 vanille stokje
  • 5 eigelen
  • 90 gram maizena
  • 200 gram suiker

 

Bereiding van de Franse vanilleflan

Doe de melk en de slagroom in een pan. Snijd het vanillestokje open en doe het merg en het hele vanillestokje in de room en verwarm tot kookpunt. Wanneer het kookt haal je de pan van het vuur en laat je een uur staan zodat de vanillesmaak er goed in kan trekken.

Ondertussen maak je het deeg: Beboter en bebloem de springvorm.

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en kneed tot een samenhangend deeg. Rol dit vervolgens uit tot een lap die de onderkant en zijkanten bedekt. Zet in de koelkast. 

Ga nu verder met de crème: Doe in een kom de 5 ei gelen, maizena en suiker en mix dit goed door met een mixer. 

Verhit het melk / vanillemengsel weer tot kookpunt en voeg een deel toe aan het maizena/ eimengsel. Goed roeren. Doe daarna alles terug in de pan en verhit weer op laag vuur totdat de crème wat dikker wordt. Continu goed blijven roeren.

Doe dit in een schaal en bedek met folie, laat een beetje afkoelen zodat de ergste hitte ervan af is.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Als de crème wat is afgekoeld, even goed mixen nog met een garde en dan in de springvorm gieten. Als de bodem veel boven de vulling uitkomt kun je deze tot ongeveer 1 à 1,5 cm boven de vulling afsnijden (de vulling komt wat omhoog in de oven)

Bak de vanilleflan vervolgens in de oven voor zo’n 50 minuten.

Na het afbakken moet de flan buiten de oven afkoelen en daarna nog minimum zo’n 3 uur in de koelkast opstijven. 

 

De Franse vanilleflan kan prima de dag van te voren gemaakt worden.

 

Eet smakelijk!

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *