Recept voor millefeuille

De Millefeuille (Eigenlijk schrijf je: Mille-feuille) is één van mijn favoriete gebakjes. Het woord Millefeuille betekent zoiets als ‘duizend laagjes’ en duid natuurlijk op de lagen bladerdeeg. Het gebakje lijkt wat op de Nederlandse tompouce, maar is toch net wat anders.

Recept voor Millefeuille (4 personen)

 

Voor de bodem:

 • Bladerdeeg. Bespaar jezelf het vele werk en koop kant en klaar bladerdeeg. Je kunt hier een grote lap voor gebruiken, of kleine vierkante lapjes bladerdeeg. 
 • Poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de bladerdeeg op bakpapier op een bakplaat en snijdt het in de lengte in drie lange repen. De repen moeten de breedte hebben van een tompouce. De repen mogen elkaar  raken, tijdens het bakken zullen ze uit elkaar gaan. Als je vierkante stukjes bladerdeeg gebruikt dan heb je 6 plakjes nodig. Deze kun je alvast door de helft snijden.

Leg een laag bakpapier over het deeg en doe daarboven op een zware plaat (bijvoorbeeld een tweede bakplaat of ovenschaal. Dit om te voorkomen dat het bladerdeeg teveel uitzet. Na 15 minuten bekijk je of het deeg al mooi goudbruin is geworden. Is het nog erg wit, dan kan je hem nog 5 minuten langer laten bakken. Eventueel kun je de tweede bakplaat of ovenschaal er nu afhalen om het nog net wat egaler te krijgen. 

Haal de bladerdeeg uit de oven en zet de oven nu op 210 graden. Besprenkel het deeg met een beetje poedersuiker zodat er een klein laagje ontstaat (niet teveel anders krijg je ‘klonten’ suiker. Dit gaat ervoor zorgen dat het deeg een beetje gaat karameliseren. Zet het nog een paar minuten in de oven en blijf er goed bij. Het mag bruin worden, maar niet verbranden. 

Voor de Diplomatencrème: 

 • 250 milliliter melk
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 50 gram eigeel (ongeveer 3 eieren)
 • 60 gram suiker
 • 25 gram maizena
 • 25 gram boter
 • 4 gram gelatine
 • 100 milliliter slagroom

Doe de gelatine in koud water en laat het staan.

Om de crème te maken begin je met een crème patisserie. Mix met een mixer het eigeel met de kristalsuiker totdat het mengsel wat witter wordt. Spatel daarna de maizena erdoor.

Verwarm de melk met vanillesuiker in een pannetje totdat het gaat koken. Zodra het kookt voeg je een deel toe aan het eigeel-mengsel. Doe daarna het geheel terug in het pannetje en blijf goed mixen met een garde. Laat nog ongeveer 1 minuut koken totdat het wat dikker wordt. Voeg de boter en gelatine tegelijk toe en roer goed door. Laat afkoelen. 

Klop de slagroom stijf en voeg deze toe aan de crème patisserie. De diplomatencrème is nu klaar. Zet in de koelkast tot gebruik. 

 

De Millefeuille opmaken:

 • De afgebakken bladerdeeg
 • De diplomatencrème
 • Poedersuiker
 • 75 gram pure chocolade

 

Doe de diplomatencrème in een spuitzak. Hiervoor kan je een professionele gebruiken, maar ook gewoon een stevig plastic zakje. Maak een gat van ongeveer 1 cm in de zak en spuit 4 banen in de lengte over de bladerdeeg strook, zodat deze helemaal bedekt wordt. Doe nu de tweede strook eroverheen en bespuit ook deze met de crème. 

Maak van poedersuiker en een klein beetje water een mengsel die net vloeibaar is. Hij moet net mooi van een lepeltje druipen, maar niet te vloeibaar zijn. Verwarm in een kommetje zo’n 75 gram pure chocolade. Doe deze in een spuitzak en snijd een heel klein puntje af van 1 mm (of gebruik een spuitmondje). Bestrijk de derde en laatste bladerdeegplak met het glazuur. Nu komt een voorzichtig werkje: Maak met de spuitzak 4 of 5 dunne streepjes van chocolade in de lengte van de plak. Wanneer je dat hebt gedaan pak je een cocktailprikkertje en maak je in andere richting ‘streepjes’ naar beneden. Hierdoor ontstaat er een mooi figuurtje. Leg deze plak nu op het gebakje en zet het geheel ongeveer 15 minuten in de vriezer. Hierna kan je hem met een broodmes in stukken snijden ter grote van een tompouce. 

 

Ga jij dit recept voor millefeuille ook een keer proberen? 🙂

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

OOK LEUK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *