In dit artikel ga ik jullie het recept delen voor de beste tiramisu die ik ooit heb gegeten. Het recept komt uit mijn Patisserie boek wat ik in Frankrijk heb gekocht. Zet je schrap want het is heel wat werk, maar dan heb je wel wat! Ideaal voor speciale gelegenheden want deze tiramisu smaakt niet alleen superlekker, hij ziet er ook heel mooi uit.
Benodigdheden
- Voedselthermometer
- Vierkante bakring (oppervlakte ongeveer 288 cm, bijvoorbeeld: 12*24, 13*22, 14*20, etc)
- Mixer
- Spuitzak (of stevig plastic zakje)
Ingrediënten
Biscuit:
- 75 gram amandelspijs (liefst zoveel mogelijk amandel, ongeveer 50%, is het minder dan kan je ook wat amandelmeel kopen en dit erdoor mixen)
- 45 gram poedersuiker
- 40 gram eigeel
- 50 gram ei
- 30 gram Maizena
- 15 gram bloem
- 10 gram koffie extract (meng 50 milliliter zeer sterke warme espressokoffie met 1 eetlepel bruine suiker en 1 eetlepel oplos espresso. Roer dit door tot alles opgelost is.)
- 125 gram eiwit
- 20 gram suiker
- 30 gram pure chocolade
Koffie punch:
- 350 gram sterke koffie
- 150 gram suiker
Peren compote:
- 400 gram peren (twee grote peren)
- 30 gram water
- 60 gram suiker
- 6 gram gelatine
Tiramisu crème:
- 375 gram mascarpone
- 6 gram gelatine
- 255 gram slagroom
- 50 gram amaretto
- 30 gram water
- 110 gram suiker
- 70 gram eigeel
Bereiding
Biscuit:
Mix de marsepein met het eigeel en de hele eieren voeg poedersuiker toe en mix tot een goed mengsel. Voeg koffie extract toe.
Doe de eiwitten in een hele schone en vetvrije kom. Voeg 5 gram suiker toe. Mix op lage stand totdat er wat bubbeltjes in de eiwitten komen. voeg nu nogmaals 5 gram suiker toe. Meng op een iets hogere stand ongeveer 2 minuten. voeg nu de rest van de suiker toe en mix op hoge stand totdat de eiwitten mooi stijf zijn geklopt (als je de garde omhoog trekt moeten er mooie puntjes aan de eiwitten komen.)
Doe een derde van de geklopte eiwit met een spatel voorzichtig door het koffiemengsel. voeg de bloem en Maizena toe. voeg de rest van de eiwitten toe.
Doe het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid gelijkmatig uit. Bak dit af op 180 graden voor ongeveer 15 tot 20 minuten. Check dat het niet te donker word (koffie ruikt al snel wat aangebrand dus wees niet bang maar check goed wanneer het biscuit klaar is).
Snijd twee kaders uit het biscuit, gebruik hiervoor de vierkante bakring. Smelt chocolade en bestrijk beide biscuits met de chocolade. Laat de chocolade hard worden.
Zet de bakring op een mooi bord en doe een klein bakpapiertje eronder. Begin met als eerste laagje met een laagje biscuit. Leg de chocolade kant onderop.
Maak de Koffie punch. Doe met behulp van een kwast een deel van de koffiepunch op het biscuit. Het biscuit moet niet helemaal nat zijn maar wel lekker doordrongen met de koffie.
Peren compote:
Schil de peren en snijd in kleine blokjes. Doe dit met de suiker in een pannetje en laat inkoken. Mix met een garde goed door zodat de grote stukjes zoveel mogelijk weg zijn. Haal van het vuur. Doe de gelatine in een kommetje met koud water en laat weken totdat het flexibel is. Knijp uit en doe dit door de peren. Laat wat afkoelen. Doe dit vervolgens bovenop het biscuit en zet ongeveer 2 uren in de vriezer.
Tiramisu crème:
Week de gelatine in koud water. Mix in een kom de slagroom en mascarpone totdat deze al een wat steviger wordt. Haal 210 gram eruit en mix dit totdat het stevig wordt. Voeg hier de poedersuiker aan toe en zet weg in de koelkast.
Voeg in een andere kom de eieren toe en mix op de hoogste stand totdat de eieren ongeveer een drie keer zo groot volume hebben. Doe in een pannetje het water en suiker en laat dit koken tot 115 graden. Wanneer het niet meer kookt, voeg het dan langzaam aan de eieren toe terwijl je op de hoogste stand blijft mixen.
Verwarm de Amaretto. Knijp één voor één de gelatine uit en meng door de Amaretto. Laat een beetje afkoelen (let op dat de gelatine niet al gaat stollen). Zet de mixer in het mascarpone mengsel en voeg nu langzaam aan de Amaretto toe. Deze mag hiervoor niet te heet zijn, anders gaat de gelatine stollen! Let goed op dat er geen stukjes gelatine ontstaan, anders moet je opnieuw beginnen. het moet echt een glad mengsel worden.
Voeg nu een derde van het eimengsel door de mascarpone en mix voorzichtig met de spatel erdoorheen. Voeg daarna de rest toe en mix voorzichtig.
Doe nu 250 gram van het mengsel bovenop de peren compote en laat 30 minuten in de vriezer staan. Doe daarna het tweede biscuit erboven op en besprenkel weer met de koffie. Voeg vervolgens het laatste van het mascarpone mengsel erop en zet het nu 1 uur in de vriezer.
Slagroom erop spuiten:
Haal tot slot de tiramisu uit de vriezer en verwijder voorzichtig het kader. Haal het mascarpone-slagroom mengsel uit de koelkast en doe dit in een spuitzak. Zelf heb ik hier een stevig plastic zakje voor gebruikt. Hier knip je eerst een puntje ervan af en vervolgens nog wat van de zijkant. Het moet de vorm krijgen van een St. Honoré spuitje. vervolgens kun je in banen de slagroom op de tiramisu spuiten. Zeef nog wat cacao erboven en je heerlijke tiramisu is klaar!
Eet smakelijk!
Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl
Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.
Online Franse les
Nieuwsbrief
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten
Handige links
Verblijftips Frankrijk
Dit bericht bevat affiliatielinks