De mooiste lavendelroutes in de Provence

Lavendel en de Provence, ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het hele jaar door kom je zakjes lavendel tegen, theedoeken met lavendeltakjes en allerlei beauty producten op basis van lavendel. Ga je in de zomermaanden (midden juni tot midden augustus) op vakantie richting de Provence, dan kun je zelf de heerlijke geur van lavendel in de natuur opsnuiven. 

Waar kun je de lavendel bewonderen?

In de departementen de Drôme, de Vaucluse en de Alpes-de-Haute-Provence vind je de meeste lavendelvelden. Ook in het zuiden van de Ardèche en in de Gard kun je lavendelvelden tegenkomen. Hoewel de bloei afhangt van de weersomstandigheden zit je in de maand juli eigenlijk altijd goed. Hieronder een afbeelding van de meest bekende lavendelroutes. Vervolgens heb ik per departement ook nog een aantal hotspots geplaatst welke erg bekend zijn of waar ik zelf ben geweest. 

Update 2021. Floraison = bloei vanaf. Récolte = oogst vanaf. Bron afbeelding: routes-lavande.com

Drôme

 • Grignan: Het lavendelveld vlakbij Grignan zelf met het dorpje en het kasteel van Grignan op de achtergrond. 
 • Richting Fôret de Saou: Een prachtig lavendelveld met de bergen op de achtergrond.
 • Vanaf Crest loopt een prachtige route de Vercors in. Wanneer je zowel naar het oosten als naar het zuiden rijd kom je mooie, wat kleinere lavendelvelden tegen. Dit is sowieso een prachtige route om niet over te slaan wanneer je hier in de buurt op vakantie bent.
 • Nyons en het zuiden van de Drôme. Niet voor niets heet het meest zuidelijke deel van de Drôme, de ‘Drôme Provençale’. Hier begint de Provence namelijk al echt tot leven te komen en je zult hier prachtige lavendelvelden tegenkomen. Vanuit Nyons worden ook verschillende lavendeltochten georganiseerd, of maak een jeeptocht langs de velden!
 • In het Noorden van de Drôme (hoogte Valence) is de lavendel nog niet zo aanwezig, maar je vind al wel aantal velden lavendel tegen de voet van de Vercors aan (richting dorpjes als Barbières en Upie).

 –>> Campings Drôme 

Gard

 • Bij het dorpje Montclus (foto hierboven) vind je een heerlijk ruikend lavendelveld. Het dorpje zelf is ook de moeite waard: Het staat op de lijst van mooiste dorpjes van Frankrijk

–>> Campings Gard

 

Vaucluse

 • Plateau d’Albion: Ten oosten van De Mont Ventoux, bij de dorpjes Sault en Ferrassières vind je prachtige lavendelvelden. 
 • Gordes: De Abdij de Notre-Dame de Sénanque op de bovenste foto ligt vlakbij het plaatsje Gordes.

–>> Campings Vaucluse

 

 

Alpes-Haut-de-Provence

 • Valensole: De meest bekende plaats is waarschijnlijk Valensole, waar jaarlijks dan ook ontzettend veel toeristen op af komen om de mooiste kiekjes te kunnen maken. De lavendelvelden zijn zo groot dat je het eind niet eens kunt zien. 

–>> Campings Alpes-de-Haute-Provence

Lavendel Valensole

Zelf rijd ik het liefste via kleine landweggetjes door de wat minder bezochte velden. Je kunt dan langzaam rijden met je raam open en de heerlijke geuren opsnuiven. Geen last van de drukte! Of ga er lekker met de (elektrische) fiets op uit. Houd wel in de gedachten dat de velden in principe geen toeristische attractie zijn maar een inkomstenbron zijn voor de boeren!

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Tour tips

Via een georganiseerde tour kun je veel meer te weten komen over de lavendel en krijg je de mooiste velden te zien. Boek eenvoudig je tour via onderstaand aanbod. Veel plezier!

 

 

Dit bericht bevat affiliatielinks

2 gedachten over “De mooiste lavendelroutes in de Provence”

 1. Drs Eric Reintjens

  Lieve mensen,
  Wat een leuke site. En geweldige lavendelroutes. Wij zullen in juli daar graag gebruik van maken en met ons open cabriootje stapvoets door de velden en schilderachtige dorpjes rijden. We kunnen niet wachten….
  Maar nu nog een of meer goede hotels, ( liefst een redelijk betaalbaar chateau of domaine, dus vooral niet modern ) ) tussen de lavendelvelden, danwel direct uitkijkend op de velden, zodat we de heerlijke geur direct ruiken bij het openen van het slaapkamerraam haha.Een authentiek stijlvol goed restaurant inpandig dan wel in de buurt completeert het geheel . Moeilijk te vinden in de guide Michelin of via booking .com, tenzij uiterst kostbar haha.
  Jullie zullen daar zeker ideeën over hebben. ik verneem graag en wens jullie ondertussen heel veel genoegen van jullie verblijf in la douce France.

  Hartelijke groeten,
  Eric ( 72 ) Amsterdam

  1. Beste Eric,

   Bedankt voor uw leuke reactie 🙂 Het zal niet heel makkelijk zijn om een vakantieverblijf te vinden te midden van de lavendelvelden. De lavendelvelden bevinden zich vooral in ruraal gebied. Het zou even moeilijk zijn een vakantiehuis te vinden te midden van de graanvelden, aangezien het boeren zijn die van de oogst leven. Mogelijk zouden deze boeren zelf verhuurmogelijkheden hebben, bijvoorbeeld een stal omgebouwd tot B&B.

   Hierbij heb ik wel een verblijf gevonden in de buurt van Grignan, een schattig vakantiehuisje welke naast een lavendelveld zou moeten liggen(wel goed opletten wanneer de lavendel in bloei staat zodat u niet teleurgesteld raakt).

   http://tipsfrankrijk.nl/tips/grignan-vakantiehuis-naast-lavendelveld/

   Wat ik vooral kan aanraden is om een vakantiewoning te zoeken niet te ver uit de buurt van de lavendelvelden van bijvoorbeeld Nyons, Valensole en Sault. Dan kunnen jullie lekker met jullie autootje erop uit met een picknickmand in de aanslag 🙂

   Zie ook mijn artikel waarin ik 5 mooie vakantieverblijven uitlicht in de buurt van Valensole:

   http://tipsfrankrijk.nl/5-heerlijke-vakantieverblijven-in-de-buurt-van-valensole/

   Alvast heel veel plezier gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *