De mooiste lavendelroutes in de Provence

Lavendel en de Provence, ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het hele jaar door kom je zakjes lavendel tegen, theedoeken met lavendeltakjes en allerlei beauty producten op basis van lavendel. Ga je in de zomermaanden (midden juni tot midden augustus) op vakantie richting de Provence, dan kun je zelf de heerlijke geur van lavendel in de natuur opsnuiven. 

 

Waar kun je de lavendel bewonderen?

In de departementen de Drôme, de Vaucluse en de Alpes-de-Haute-Provence vind je de meeste lavendelvelden. Ook in het zuiden van de Ardèche en in de Gard kun je lavendelvelden tegenkomen. Hoewel de bloei afhangt van de weersomstandigheden zit je in de maand juli eigenlijk altijd goed. Hieronder een afbeelding van de meest bekende lavendelroutes. Vervolgens heb ik per departement ook nog een aantal hotspots geplaatst welke erg bekend zijn of waar ik zelf ben geweest. 

Update 2020. Floraison = bloei vanaf. Récolte = oogst vanaf. Bron afbeelding: routes-lavande.com

Drôme

  • Grignan: Het lavendelveld vlakbij Grignan zelf met het dorpje en het kasteel van Grignan op de achtergrond. 
  • Richting Fôret de Saou: Een prachtig lavendelveld met de bergen op de achtergrond.
  • Vanaf Crest loopt een prachtige route de Vercors in. Wanneer je zowel naar het oosten als naar het zuiden rijd kom je mooie, wat kleinere lavendelvelden tegen. Dit is sowieso een prachtige route om niet over te slaan wanneer je hier in de buurt op vakantie bent.
  • Nyons en het zuiden van de Drôme. Niet voor niets heet het meest zuidelijke deel van de Drôme, de ‘Drôme Provençale’. Hier begint de Provence namelijk al echt tot leven te komen en je zult hier prachtige lavendelvelden tegenkomen. Vanuit Nyons worden ook verschillende lavendeltochten georganiseerd, of maak een jeeptocht langs de velden!
  • In het Noorden van de Drôme (hoogte Valence) is de lavendel nog niet zo aanwezig, maar je vind al wel aantal velden lavendel tegen de voet van de Vercors aan (richting dorpjes als Barbières en Upie).

 –>> Campings Drôme 

Gard

  • Bij het dorpje Montclus (foto hierboven) vind je een heerlijk ruikend lavendelveld. Het dorpje zelf is ook de moeite waard: Het staat op de lijst van mooiste dorpjes van Frankrijk

–>> Campings Gard

 

Vaucluse

  • Plateau d’Albion: Ten oosten van De Mont Ventoux, bij de dorpjes Sault en Ferrassières vind je prachtige lavendelvelden. 
  • Gordes: De Abdij de Notre-Dame de Sénanque op de bovenste foto ligt vlakbij het plaatsje Gordes.

–>> Campings Vaucluse

 

Alpes-Haut-de-Provence

  • Valensole: De meest bekende plaats is waarschijnlijk Valensole, waar jaarlijks dan ook ontzettend veel toeristen op af komen om de mooiste kiekjes te kunnen maken. De lavendelvelden zijn zo groot dat je het eind niet eens kunt zien. 

–>> Campings Alpes-de-Haute-Provence

Lavendel Valensole

Zelf rijd ik het liefste via kleine landweggetjes door de wat minder bezochte velden. Je kunt dan langzaam rijden met je raam open en de heerlijke geuren opsnuiven. Geen last van de drukte! Of ga er lekker met de (elektrische) fiets op uit. Houd wel in de gedachten dat de velden in principe geen toeristische attractie zijn maar een inkomstenbron zijn voor de boeren!

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Tour tips

Via een georganiseerde tour kun je veel meer te weten komen over de lavendel en krijg je de mooiste velden te zien. Boek eenvoudig je tour via onderstaand aanbod. Veel plezier!

 

 

Dit artikel bevat affiliate links

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *