Aiguèze, middeleeuws dorpje aan de rivier de Ardèche

Aigueze

Wie op vakantie gaat naar de Gorges van de Ardèche zal vast ook een bezoekje brengen aan het mooie dorpje Aiguèze. Het ligt op de grens van de Gard en de Ardèche en op een klif hoog boven de rivier de Ardèche. 

Wanneer je de autoroute rijdt door de kloof van de Ardèche zal het dorpje Aiguèze je start- of eindpunt zijn. Het is één van de mooiste dorpjes van Frankrijk, en zeker een stop waard.

De onstuimige geschiedenis van Aiguèze

Het dorp is strategisch gebouwd bovenop een rots met uitzicht over de rivier de Ardèche en het achterliggende landschap. Het fort wat bovenop de klif gebouwd is dateert uit de 12e eeuw, waarachter smalle straatjes en huisjes gebouwd zijn. 

Al vroeg in de geschiedenis was er grote rivaliteit om de omgeving van Aiguèze. In de tijd van de honderdjarige oorlog (verschillende oorlogen tussen de Fransen en de Engelsen om de Franse troon) was Aiguèze het slachtoffer van weggelopen soldaten en struikrovers. Het fort van Aiguèze werd vervolgens veroverd door de Tuchins, een grote groep arbeiders die het oneens waren met de hoge belastingen die werden geheven om het Franse leger te bekostigen. 

Aigueze

De koning van Frankrijk mobiliseerde vervolgens een leger om het fort terug te winnen. Hierbij is het Fort helaas verwoest en is er bijna niets meer van over.  In de tweede helft van de 15e eeuw trekken de mensen weer terug naar het dorp en wordt het weer opgebouwd. Veel huizen hebben op de begane grond romaanse gewelven uit de 11e of 12e eeuw en de bovenste verdiepingen hebben ramen met raamstijlen uit de Renaissance. 

Aiguèze bezoeken

Wie het dorpje wil bezoeken kan parkeren op het parkeerplaatsje ten westen van het dorpje (coördinaten: 44°18’07.0″N 4°33’18.3″E). Het kost 3 euro voor de hele dag. 

 

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

MEER TIPS

Bekijk de volledige bestemmingspagina met al mijn tips voor een vakantie in de Gard 

OOK LEUK

Dit artikel bevat affiliate links

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *