Les Cascades du Sautadet, bijzondere watervallen in de Gard

De Cascades du Sautadet zijn een bijzonder natuurverschijnsel in de Gard. Deze plek heeft de bijnaam “sprong van de duivel” gekregen, en als je verder leest kom erachter waarom. 

 

De watervallen bevinden zich vlakbij het pittoreske dorpje La-Roque-sur-Cèze. Je kunt parkeren bij het dorpje (betaald) en vervolgens ongeveer 5 minuten richting het zuiden lopen voor de watervallen. 

Ontstaan van de watervallen

Jarenlang heeft de rivier de Cèze de kalkstenen rotsen uitgesleten. Op sommige plaatsen tot wel 10 meter diep. Het resultaat is een woeste waterval welke je al van meters afstand naar beneden hoort denderen. Op sommige plaatsen zijn diepe holtes gevormd (in het Frans: Marmites), welke door circulerende kiezelsteentjes steeds verder zijn uitgegraven. 

Zwemmen

Ieder jaar komen er veel toeristen, maar ook Fransen op de watervallen af. Het is uitdagend om van de hoge rotsen in het water te springen. Toen ik eerst over de watervallen hoorde leek mij dat ook wel gaaf. Maar toen ik mij er wat beter in verdiepte en eenmaal aan was gekomen begreep ik waarom zwemmen hier is verboden. 

Het is namelijk ontzettend gevaarlijk. Wat ik heb begrepen is dat de marmites het meest gevaarlijk zijn. Hierin staat namelijk een sterke stroming welke je onder water drukt. Je kunt dan niet meer bovenkomen en zult verdrinken. Je wordt dan ook overal gewaarschuwd dat je niet moet gaan zwemmen in de watervallen. Toch worden deze waarschuwingen door veel mensen genegeerd.

Wil je wel graag zwemmen, dan kan dit een klein stukje verderop. Hier is een strandje waar je heerlijk kunt genieten van het kabbelende water. De rivier is daar weer rustig en niet meer gevaarlijk.  

La-Roque-sur-Cèze

Wil je de watervallen bezoeken, ga dan zeker ook even naar het mooie dorpje La-Roque-sur-Cèze. Het dorpje staat op de lijst van mooiste dorpjes van Frankrijk. Het heeft leuke straatjes en je kunt helemaal naar boven lopen naar een mooi viewpoint.

Verblijftip

De gezellige camping Les Genêts d’Or ligt zo’n 15 minuten rijden van de watervallen. Het is een mooie camping met zowel schaduw- als zonplekken en meerdere mobile homes. 

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

MEER TIPS

Bekijk de volledige bestemmingspagina met al mijn tips voor een vakantie in de Gard

OOK LEUK

Dit artikel bevat affiliate links

1 gedachte over “Les Cascades du Sautadet, bijzondere watervallen in de Gard”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *