Bezoek Nîmes, het Rome van Frankrijk

Al een tijd wilde ik de stad Nîmes bezoeken. Ik was heel benieuwd naar de Romeinse invloeden die deze stad kent. En toen ik de Pont du Gard had bezocht kreeg ik helemaal zin om naar Nîmes te gaan. En het bezoek heeft mij niet teleurgesteld!

Wat geschiedenis

De oorsprong van Nîmes ligt zo’n 600 jaar voor Christus. Een Keltische stam maakt er zich zijn thuis rondom een bron. Pas zo’n 400 jaar later kwamen de Romeinen naar de stad om zich er te vestigen. De stad lag namelijk op een strategische route tussen de stad Rome en het land Spanje. De Romeinen bouwden imposante gebouwen en de stad werd van water voorzien door middel van een aquaduct, waarvan de prachtige Pont du Gard een mooi bewaard bewijs is. Veel bijzondere bouwwerken zijn goed bewaard gebleven en deze zijn dus nog te bewonderen. Je kunt de stad prima te voet bezoeken, bijvoorbeeld via een georganiseerde tour. 

 

 

1. De Arena

Het meest indrukwekkende is toch wel de Arena. Een prachtig bouwwerk welke doet denken aan het beroemde Colosseum van Rome. De Arena van Nîmes is gebouwd aan het einde van de 1e eeuw na Christus. Het werd gebouwd om gladiator gevechten te houden.

In het theater konden maar liefst 24.000 toeschouwers terecht. In de eerste rijen mochten de rijkste toeschouwers zitten en de armere klassen kregen de laatste rijen. Rondom het theater zijn gangen gemaakt. Deze bevinden zich op verschillende niveaus en tussen deze gangen zijn trappen gemaakt om zo de gangen met elkaar te verbinden.

De gladiatoren bevonden zich in galerijen onder de baan en hadden direct toegang tot de baan. Gladiatorengevechten eindigden soms in de dood als de verliezer geen gratie kreeg van het publiek.

Vandaag de dag is het theater te bezoeken en je mag zelfs door de gangen lopen! Dit is echt heel bijzonder. Kijk maar eens naar de plafonds en bedenk je hoe al deze stenen één voor één op elkaar gestapeld zijn. Wat een bouwkunst!

Natuurlijk zijn er geen gevechten van gladiatoren meer maar het wordt (helaas) nog steeds gebruikt voor stierenvechten. 

2. Musée de la Romanité

Een gaaf museum tegenover de oude Arena. In Nîmes is veel archeologisch materiaal gevonden van duizenden jaren geleden. Al deze vondsten zijn samengebracht in dit museum. Het museum is modern met veel interactiviteit en virtual reality. Op hete dagen is het hier heerlijk afkoelen. Ga je Nîmes bezoeken breng dan ook zeker een bezoekje aan dit leuke museum!

3. Maison Carré

Het Maison Carré is een Romeinse tempel, het is de best bewaarde Romeinse tempel ter wereld. De tempel is gebouwd op een hoog podium waardoor het meteen opvalt. Via vijftien treden kun je de tempel binnentreden. Deze toegang was bestemd voor de priesters.

De architectuur is direct geïnspireerd op de tempel van Apollo in Rome, waarvan het Maison Carrée een verkleind model is. Het bouwen van een religieus gebouw zoals Maison Carrée kon alleen worden gedaan met toestemming van de Romeinse autoriteiten en wordt streng gecontroleerd. 

4. Porte d’Auguste

Deze stadspoort is één van de hoofdingangen van de oude stad Nîmes. De Via Domitia liep onder deze stad door. Dit is een handelsroute welke liep van Italïe tot Spanje. Aan beide zeiden van de poort stonden vroeger twee torens van beide zo’n 40 meter hoog. De plek waar deze vroeger stonden is nog te zien. 

5. Jardin de la Fontaine

Een bijzondere stadstuin welke is gebouwd rondom de oude waterbronnen van de stad. Deze waterbronnen werden in de tijd van de Romeinen gebruikt. Een oude tempel (tempel van Diana) getuigd hier nog van. in 1745 werd in opdracht van de koning een tuin aangelegd, compleet met standbeelden en fonteinen. Later werd ook de achterliggende heuvel erbij betrokken welke via een grote trap te bereiken is. Hierdoor kan de Romeinse Tour Magne bereikt worden. Absoluut de wandeling waard! 

6. Temple de Diane

Deze ’tempel’ staat in de Jardin de la Fontaine en heeft eigenlijk een onjuiste naam. Het gebouw is namelijk niet gewijd aan de Romeinse godin Diana. Waarschijnlijk heeft het vroeger als bibliotheek gediend, waarna het is omgebouwd tot kerk en weer later als opslagplaats.

7. Tour Magne

De Tour Magne is een Romeinse toren en het enige overgebleven deel van de vestigingsmuur. Hoewel, eigenlijk is het geen Romeins bouwwerk. Het is een bouwwerk wat al voor de Romeinse tijd bestond. Later heeft keizer Augustus de toren opgehoogd en opgenomen in de verdedigingsmuur. De toren is gerestaureerd en te bezoeken. Door middel van 140 treden kun je deze beklimmen. 

8. Nîmes bezoeken door middel van een privé tour

Wil je echt het Romeinse leven opsnuiven en alle ins- en outs te weten komen van deze prachtige stad? Bekijk dan ook eens een privé tour:

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *