6 karaktereigenschappen die bijdragen aan een succesvolle emigratie

 

Ik ben al bijna vijf maanden in Frankrijk. Volgens de expat curve zou ik nu in de ‘crisis’ fase moeten zitten. Dat is de fase na ongeveer 3 maanden wanneer de zogenaamde ‘honeymoon fase’ is afgelopen. In deze fase word je geconfronteerd met dingen als cultuurverschillen, missen van je familie en het land dat je hebt achtergelaten. 

 

Het wordt me best wel eens gevraagd, of ik mijn oude leven niet mis. Natuurlijk mis ik bepaalde dingen wel, maar het beheerst mijn leven niet. Nee, ik heb (nog) geen heimwee. Er zijn best redenen waardoor ik heimwee zou kúnnen hebben. Want soms mis ik mijn familie natuurlijk wel. En ook mijn oude werk en collega’s en simpele dingen zoals de kledingwinkels (in Frankrijk kan je eigenlijk alleen goed winkelen in de echt grote steden). Meestal denk ik helemaal niet aan de dingen die ik niet meer heb,  maar juist aan de dingen die ik nu wel heb. Ik wil niet achteruit maar juist vooruit. Nog geen ‘crisis’ fase voor mij!

 

6 Karaktereigenschappen die bijdragen aan een succesvolle emigratie

Waardoor kunnen sommige mensen makkelijker kunnen emigreren dan anderen? Ik denk dat dit voor een deel aan je karakter ligt. Naar mijn mening en ervaring kunnen de volgende eigenschappen helpen bij een emigratie:

 

Flexibel zijn en los kunnen laten
Als je altijd controle wilt hebben daag je jezelf nooit uit en blijf je op safe spelen. Soms gaan dingen inderdaad niet zoals je het bedacht had, maar de truc is om dat te omarmen en het avontuur aan te gaan.

 

Je hart volgen 
Van nature zijn wij denk ik wel een beetje risico mijdend. Er zijn altijd wel veel redenen om iets niet te doen. Dit zijn gedachtes die je maakte met je hoofd. De redenen om iets wel te doen komen echter vaak uit het hart. Maar soms winnen de ‘realistische gedachtes’ het van de ‘droomgedachtes’. Het volgen van je hart is best wel moeilijk!

 

Een positieve instelling hebben
Natuurlijk moet je niet zomaar overal induiken, maar met een positieve instelling kom je erg ver. Neem als voorbeeld de ‘Ik vertrek’ verhalen waarvan iedereen denkt dat het wel niets zal worden, maar na een paar jaar is het kleine bedrijfje uitgegroeid tot een winstgevende onderneming.

 

Pragmatisch zijn
Uiteindelijk is het ook gewoon doen. Je kunt blijven wikken en wegen en blijven dromen, maar dat heb je op een gegeven moment allemaal wel gedaan. Als je gaat emigreren is er vaak veel werk te verzetten en dat moet je niet uitstellen!

 

Durf hebben
Emigreren vraagt durf en vertrouwen. Natuurlijk kan je soms best twijfelen. Maar zonder durf kom je er niet. Als je emigreert moet je nieuwe dingen doen die je uitdagen. Bijvoorbeeld het leren van een nieuwe taal, het opstarten van een eigen bedrijf of beginnen aan een nieuwe baan. In Nederland zijn dit soort dingen al lastig, laat staan in een ander land waar je nog helemaal niet aan gewend bent.

 

Alleen kunnen zijn
Als je emigreert zul je je vrienden in je familie waarschijnlijk minder vaak zien. Ook zul je in het begin misschien nog geen vrienden en kennissen hebben in je nieuwe woonplaats. Hier moet je tegen kunnen. Je bent in een ander land en je bent daar toch een beetje een vreemdeling. Sommige mensen maken heel snel en gemakkelijk contact, maar dat is niet voor iedereen zo. In dat geval moet je daar dus wel tegen kunnen!

 

Ik ben benieuwd of jullie nog aanvullingen hebben!

 

 

 

7 gedachten over “6 karaktereigenschappen die bijdragen aan een succesvolle emigratie”

  1. Nou Lisette, ik ben heel blij dat het zo goed met je gaat en dat je je er goed doorheen slaat. Een goede positieve instelling. Houwen zo. Au revoir!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *