Brocante, vide grenier of marché aux puces, wat zijn de verschillen ?

Het bezoeken van marktjes in Frankrijk is leuk. Je vindt er soms hele oude spullen voor een klein prijsje. Maar dan moet je wel weten waar je moet zijn! In Frankrijk kun je iedere week wel een leuke markt bezoeken. Er zijn brocantes, vide greniers en marchés aux puces. Maar wat zijn nou precies de verschillen? In dit blog leg ik het je uit.

 

Vide Grenier

Een vide grenier betekent letterlijk: Lege zolder. Je zou dit dus kunnen vergelijken met de Nederlandse rommelmarkt. Elke particulier mag op deze markt zijn spullen verkopen. Op deze markten vind je kleding, speelgoed, keukenspullen die niet meer gebruikt worden, boeken en eventueel oude meubels. Het leuke aan deze markten vind ik dat er soms hele geinige dingetjes kunt vinden voor een klein prijsje. De Fransen bewaren namelijk veel meer spullen en gooien niet zo snel iets weg. Ik vind de vide grenier persoonlijk het leukst om te bezoeken.

 

 

Brocante

Een brocanteur, iemand die handelt op brocante markten is een professionele verkoper van gebruikte spullen.  De Brocanteur moet ingeschreven zijn in een speciaal handelsregister. De spullen die op de brocante markten worden verkocht zijn meestal niet ontzetten duur, maar ook niet echt heel goedkoop. Het verschil tussen een brocanteur en een antiquair: de meeste spullen zijn niet ouder dan 100 jaar oud en de verkoper neemt meestal niet echt de moeite om de spullen te restaureren of te repareren. 

 

Marché aux puces

De marché aux puces wordt ook vaak ‘Les Puces’ genoemt. In het Nederlands betekent dit vlooienmarkt. Maar vergis je niet, dit is geen rommelmarkt. In tegenstelling, op deze markten vind je spullen die veel waarde hebben. Meubels van meer dan 100 jaar geleden, sieraden, oude boeken, schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Hier vind je dus ook veel antiquairs. 

 

Het verschil tussen deze markten

Samengevat moet je het dus eigenlijk zo zien:

  • Op vide greniers vind je particulieren die hun ‘rommel’ en oude spullen verkopen. De prijzen liggen laag, maar je vind er niet zo vaak zeldzame spullen.
  • Op de brocante vind je professionele brocanteurs die hun spullen al hebben uitgezocht op een bepaalde waarde en zeldzaamheid. daardoor liggen de prijzen hoger.
  • Op de marché au puces vind je voornamelijk oude spullen van hoge waarde. De antiquairs hebben tijd geïnvesteerd om de spullen te restaureren en te repareren. Hierdoor liggen de prijzen hoger.

 

Hoe weet ik waar en wanneer de markten georganiseerd worden?

Via deze website kun je per departement opzoeken waar in de buurt de volgende markten plaatsvinden.

 

Tot slot: naast deze markten heb je natuurlijk ook nog de ‘gewone’ groentenmarkten en de markten voor toeristen waar voornamelijk souvenirs te koop zijn. Hiervoor kan je ook terecht bij het VVV kantoor of je hotel of camping.

 

OOK LEUK

Goud zoeken (en vinden) in Frankrijk

Mirmande, een middeleeuws dorpje in de Drôme

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *