Bezoek de versterkte vestingstad Aigues-Mortes

Aigues-Mortes is een versterkte, Middeleeuwse stad en ligt in het departement Gard in Zuid-Frankrijk. Het ligt midden tussen de zoutmeren van het natuurgebied de Camargue. Wil je Aigues-Mortes bezoeken dan is het leuk dit artikel van te voren te lezen zodat je jezelf alvast terug in de tijd kunt wanen! 

Geschiedenis

De geschiedenis van Aigues-Mortes gaat tot ver terug in de tijd. De stad zou rond het jaar 102 voor Christus zijn gesticht. Echter, de eerste toren werd pas gebouwd  rond het jaar 791. Deze ‘Tour Matafére’ werd in eerste instantie gebouwd ter bescherming van de vissers en zoutwinners. Al snel deed de toren echter dienst als abdij aangezien het geschonken werd aan de benedictijnen.

De andere torens en de stadsmuur werden veel later gebouwd, namelijk pas in de 13e eeuw, toen Lodewijk IX zich vestigde in de stad. Hij was op zoek naar een haven rond de Middellandse Zee zodat hij kon beginnen met zijn kruistochten. De stad groeide en er werden wegen aangelegd. Om de stad te beschermen werden er torens gebouwd. In het jaar 1266 kwam het plan om de muur te gaan bouwen. Pas vanaf 1272 werd de bouw begonnen en in 1285 was hij nog maar voor de helft af. Dit had waarschijnlijk te maken met de financiering die niet rond kwam.

Ergens in de 14e eeuw was de stad dan eindelijk af. De muur is meer dan 1600 meter lang en bevat maar liefst 10 poorten en 5 torens. De haven diende als belangrijke exportcentrum en de stad zelf diende als kustverdediging. 

Aan het einde van de 16e eeuw begonnen de godsdienstoorlogen waar ook de stad Aigues-Mortes onder heeft geleden.

 

Epidemieën in Aigues-Mortes

Ook in Aigues-Mortes hebben ze, net zoals wij tegenwoordig, met epidemieën te maken gehad.  Rond het jaar 1529 werd de stad geteisterd door een Pest epidemie. En ook in 1540 en in 1586 waren er kleine uitbraken, welke gelukkig vrij snel konden worden gestopt.

Net zoals tijdens de huidige covid-pandemie werd er een quarantaine regel opgelegd aan reizigers uit ‘verdachte landen’. Rond 1629 waren er buiten de stad zoveel zieken dat er ook bewakers aan elke poort kwamen die de mensen moesten controleren op een zogenaamd ‘gezondsheidsticket’.

Ondanks deze maatregelen bereikte de epidemie echter de stad en vele inwoners vluchtten naar de kust en gaan daar in tenten wonen tot het weer veilig was om terug te komen. Bij thuiskomst werd aanbevolen het gehele huis grondig te desinfecteren.

Aigues-Mortes bezoeken

De stad is vandaag de dag een toeristische trekpleister. De leukste activiteit is het bezoek aan de Donjon en het wandelen over de stadsmuur. Je krijgt hier een prachtig uitzicht over de stad en de nabij gelegen zoutmeren.

In het hoogseizoen is het er gezellig druk en worden er verschillende ‘middeleeuwse’ activiteiten georganiseerd. Zo is er een middeleeuwse markt en een middeleeuwse parade inclusief paarden. Erg leuk! In het stadje zelf kun je lekker lunchen op één van de terrasjes op het stadsplein. Ook zijn er verschillende winkeltjes waar je onder andere leuke souvenirs kunt kopen.

In de omgeving van Aigues-Mortes

Naast de stad bevinden zicht de zoutmeren van Aigues-Mortes welke je kunt bezoeken. Verder is er in de omgeving veel te doen met steden als Montpelier en Nîmes op een niet al te grote afstand. Ook het natuurgebied de Camargue is prachtig en wanneer je een dagje naar het strand wilt kun je genieten van één van de grootste zandstranden van de Middellandse kust,  genaamd ‘La Grande Motte’.

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *