Tips voor een bezoek aan de lavendelvelden van Valensole

Voor het jaar 2020 had ik mij voorgenomen een heleboel plaatsen te bezoeken in Frankrijk. Nu dat met Covid-19 een beetje in het water is gelopen ben ik blij dat we ondertussen weer op pad mogen. De volgende bestemming: Valensole! Ik was nog op tijd om de lavendel te zien bloeien, voordat het geoogst wordt.

Plateau de Valensole

Het plateau van Valensole is in de maanden juni en juli waarschijnlijk één van de meest bezochte plekken van Frankrijk. Deze hoogvlakte van zo’n 800 km2 is gewijd aan voornamelijk lavendelteelt, maar ook kom je er onder andere graanvelden, zonnebloemvelden en olijfgaarden tegen. Hoewel we altijd spreken over lavendel, wordt er voornamelijk lavandin geteelt. Op het oog zie je niet zoveel verschil, maar lavandin levert veel meer rendement op dan lavendel. De lavendel wordt gedestilleerd en verwerkt in onder andere zeep, olie, honing en medicinale producten. 

De lavendel van Valensole bezoeken

Toen ik naar Valensole reed, dacht ik de lavendel al op 10 kilometer afstand te ruiken. Maar wat bleek, ik reed achter een vrachtauto met net geoogste lavendel ;). De geur was heerlijk en met de ramen open kwam ik al helemaal in de stemming. Eenmaal aangekomen zag ik lavendelvelden waar je maar kunt kijken. In eerste instantie kwam ik aan via de algemene, grotere route (D6), maar al snel ging ik kleine weggetjes in ten Noorden van het dorpje Valensole. Hier was het rustig, de massa aan toeristen had ik afgeschud. Je kunt je auto hier neerzetten en lekker wandelen langs de lavendelvelden. Doe dit wel met respect, maak de lavendel niet stuk en ga deze zeker niet plukken!

Bloeitijd van de lavendel

Wil je een bezoekje brengen aan Valensole, dan is dit vooral aan te raden wanneer de lavendel bloeit. Meestal begint de bloei zo rond half juni en bloeit het tot half juli. Daarna wordt de lavendel geoogst. De exacte data zijn afhankelijk van de weersomstandigheden in de maanden daarvoor. Bekijk mijn artikel: de mooiste lavendelroutes in Frankrijk, Om de actuele bloeitijden in de gehele regio te zien. Ieder jaar plaats ik hier een update over de bloeitijden van dat betreffende jaar. 

Het dorpje Valensole

Aangezien het al 12 uur was en ik trek had, ben ik het dorpje Valensole nog even in gegaan. Het is een heel klein dorpje, veel te klein om alle toeristen te ontvangen naar mijn mening. Maar ik had een parkeerplaatsje bemachtigd en ben naar de plaatselijke bakkerij gegaan voor een broodje en een heerlijke lavendel éclair :). Het dorpje zelf vond ik niet echt de moeite waard om te bezoeken. Wil je lavendelproducten kopen, doe dit dan liever bij één van de producent. Langs de hoofdroute de D6 vind je verschillende kraampjes.

Meer tips in de buurt van Valensole

Bekijk al mijn tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit artikel bevat affiliate links

3 gedachten over “Tips voor een bezoek aan de lavendelvelden van Valensole”

  1. Waw, mooi ! Ik ben net terug van ruim 3 weken Frankrijk en kwam na 15 juli in de Drôme. Helaas waren de meeste lavendelvelden al gerooid. Enkel op de hoger geleden gebieden waren ze er nog. Mijn reisdagboek, met veel foto’s is hier te vinden : https://y.is/xSF5T

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *