Paris-Brest recept

Fransen zijn dol op soezen. Ze worden onder andere gegeten zoals wij ze kennen: de bolletjes gevuld met crème. Ook voor het maken van bijvoorbeeld eclairs wordt soezendeeg gebruikt. Een ander (voor Nederlanders nog vrij onbekend) soort gebak is de Paris-Brest, meestal een grote ronde soes welke doormidden is gesneden en gevuld met een heerlijke praline crème. Zelf maakte ik ze dit keer recht van vorm. Het was een enorm succes! Mijn Franse schoonmoeder vond het zelfs patisserie waardig, zo lekker werden ze bevonden. Hieronder het recept. 

Voor het deeg (9 gebakjes):

  • 100 ml water
  • 100 ml melk
  • 90 gr ongezouten boter
  • 2 gr zout
  • 2 gr suiker
  • 110 gram bloem
  • 200 gram ei (4  eieren)
  • Amandelschaafsel ter decoratie
  • Poedersuiker ter decoratie

Doe het water, de melk, de boter en het zout en de suiker in een pannetje en laat dit warm worden tot het kookpunt. Haal nu van het vuur af en doe in één keer het bloem erbij. Roer goed door totdat de klontjes weg zijn (het beste even zeven voordat je het erbij doet). Zet weer op het vuur en laat goed droogkoken. Het is van belang dat het een soort bal deeg wordt.

Laat het heel eventjes garen en haal van het vuur. Laat het een paar minuten afkoelen en doe één voor één de eieren erbij en meng deze goed door het deeg. Steeds wanneer een ei in zijn geheel is opgenomen doe je het volgende ei erbij. 

Als alle eieren erin zijn kun je het deeg in een spuitzak doen. Je kunt hiervoor gewoon een stevige diepvrieszak gebruiken, of een professionele spuitzak. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat 5 rondjes naast elkaar welke elkaar net raken. Als er puntjes op zitten kan je die met wat water en het topje van je vinger wat indrukken. Strooi wat amandelschaafsel over de rondjes.

Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Zodra je de soezen in de oven zet verlaag je echter de temperatuur naar 170 graden. Bak de soezen nu 20 minuten lang met de ovendeur op een kiertje (je kunt bijvoorbeeld een houten spatel tussen de deur doen). Dit is belangrijk voor een goede vochtafvoer, anders blijven de soezen heel plat. 

Na 20 minuten kijk je of ze al wat bruin zijn geworden. Eventueel kan je de bakplaat omdraaien om ze egaal bruin te laten bakken. Nu bak je nogmaals 10 a 15 minuten, totdat ze mooi gekleurd zijn. Haal ze daarna uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. 

Voor de crème:

  • 500 ml melk
  • een vanillestokje
  • 100 gram eigeel (van 5 eieren)
  • 100 gram suiker
  • 50 gram maizena
  • 60 gram boter
  • +- 175 gram Pralinecrème (Als je het niet kunt vinden kun je het ook zelf maken, klik hier)
  • 110 gram zeer zachte boter 

Mix het eigeel met de suiker totdat het lichtgeel wordt. Doe vervolgens de maizena erbij. Haal het merg uit het vanillestokje en mix met de melk. Verwarm de melk in een pannetje totdat er stoom afkomt (niet koken).

Doe een deel van de warme melk bij het ei-mengsel en roer goed door met een garde. Doe dit mengsel vervolgens mij de rest van de melk in de pan en laat op het vuur warm worden. Blijf de hele tijd mixen met de garde. Wanneer het begint te koken blijf je nog een kleine twee minuten door mixen.

Haal het nu van het vuur en doe de boter en de pralinecrème (naar smaak) erbij. Mix goed door en doe de crème in een schaal. Dek af met plastic folie en laat afkoelen. Om dit proces te versnellen kan je er een koelelement uit de vriezer op leggen.

Wanneer de creme is afgekoeld klop deze dan eventjes goed door en meng de zachte boter erdoorheen. De boter moet echt goed zacht zijn (maar niet gesmolten!) om erdoorheen te kunnen mengen. 

Gebakjes opmaken

Snijd de soezen in de lengte doormidden. Doe de crème in een spuitzak en spuit mooie rondjes (ga goed langs de randen van de soes of zelfs een klein beetje eroverheen). Doe het kapje van de soes erboven op en bestrooi met wat poedersuiker.

Zet even in de koelkast zodat de crème wat kan opstijven. 

Eet smakelijk!! 🙂

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit artikel bevat affiliate links

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *