Aude Blog Middellandse kust Pyreneeën Zien & Doen

Super gave stad: Carcassonne

Misschien ken je het spel Carcassonne? Jarenlang heb ik dit spel gespeeld, zonder te weten dat de stad Carcassonne echt bestaat. Tot een keer, toen ik het ging googelen. En toen kwam ik uit bij het coolste wat ik ooit had gezien!

Al van kinds af aan kom ik in Frankrijk, gezellig samen met mijn ouders, boer en zusje naar de camping. Het bezoeken van oude grotten, kastelen enzo was altijd mijn ding. Ik vond het heel interessant om te zien hoe mensen daar vroeger geleefd moeten hebben. En omdat we dit in Nederland niet (echt) kennen, is het volgens mij helemaal bijzonder.

Carcassonne is de mooiste bewaarde middeleeuwse stad van Europa. Niet voor niets dus dat hij staat op de werelderfgoedlijst van Unesco!

Historie

De stad is ontzettend oud. De oorsprong ligt ongeveer in de 8e eeuw voor Christus. Echter, wat we nu kunnen bewonderen is van een hele tijd later. De binnenste ommuring is namelijk gebouwd in de tijd van de Romeinse verovering, ongeveer de 4e eeuw na Christus. De stad had een strategische ligging, aan de Via Aquitania, een Romeinse handelsroute.

Tijdens de kruistochten, in de 12e eeuw, is de stad belegerd. Na twee weken belegering moest de stad zich vanwege een water tekort overgeven. In de 13e eeuw is vervolgens de buitenste ommuring gebouwd.

In de 14e eeuw brak de pest uit en volgde een hongersnood. Daarna brak de honderdjarige oorlog uit, waardoor de stad is platgebrand en geplunderd.

Wat leuk is aan Carcassonne is dat het oude deel van de stad nog steeds bewoond wordt. Daardoor blijft de stad leven en wordt het niet alleen een toeristische trekpleister. 

Te doen & te zien

Ga je op bezoek in het vakantieseizoen en wil je niet teveel toeristen tegenkomen, ga dan vroeg in de morgen of aan het begin van de avond. Overdag kan het erg druk zijn en daarnaast ook erg warm. 

Een aantal dingen om te doen in Carcassonne:

    1. Wandel door de zogenaamde ‘lices’. Dit is de ruimte tussen de twee muren waar je doorheen kunt lopen. Zo kan je langs en heel groot deel van de oude stadsmuur wandelen.
    1. Bezoek de Basiliek Saint Nazaire. 
    1. Wandel over de  oude brug. De enige verbinding tussen de boven- en benedenstad
  1. Bezoek het festival van Carcassonne. Deze vindt plaats in juni – augustus. Er is dan o.a. theater, circus en muziek. Op 14 juli wordt er een grote vuurwerkshow gehouden.

Tip: Kijk ook de miniserie Labyrinth, gebaseerd op het boek ‘Het verloren labyrinth’ van Kate Mosse. Deze film is voor een groot deel opgenomen in Carcassonne.

Lisette

Hoi! Ik ben Lisette, eigenaar van Tips Frankrijk. Ik woon sinds januari 2018 in Frankrijk en geef jullie graag al mijn tips. Veel leesplezier!

Ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.