Wat te doen in Carcassonne

carcassonne

Dit weekend was het voor de maand Februari echt heerlijk weer. Met maar liefst 20 graden en een stralend zonnetje was het tijd voor de tweede roadtrip van 2020! De stad Carcassonne stond al een lange tijd op mijn lijstje. Nu was het eindelijk zo ver!

Eerder kende ik Carcassonne alleen van het bordspel. En erg leuk spel, maar wist ik veel dat deze stad echt bestond!? Tot ik ging googelen en uitkwam bij één van de gaafste dingen die ik ooit had gezien. Dat zulke steden nog bestonden, daar had ik geen idee van.

Carcassonne is de mooiste bewaarde middeleeuwse stad van Europa. Niet voor niets dus dat hij staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Een beetje geschiedenis

De oorsprong van de stad ligt ongeveer in de 8e eeuw voor Christus. Echter, wat we nu kunnen bewonderen is van een hele tijd later. De binnenste ommuring is namelijk gebouwd in de tijd van de Romeinse verovering, ongeveer de 4e eeuw na Christus. De stad had een strategische ligging, aan de Via Aquitania, een Romeinse handelsroute.

Tijdens de kruistochten, in de 12e eeuw, is de stad belegerd. Na twee weken belegering moest de stad zich vanwege een water tekort overgeven. In de 13e eeuw is vervolgens de buitenste ommuring gebouwd.

In de 14e eeuw brak de pest uit en volgde een hongersnood. Daarna brak de honderdjarige oorlog uit, waardoor de stad is platgebrand en geplunderd.

Wat leuk is aan Carcassonne is dat het oude deel van de stad nog steeds bewoond wordt. Daardoor blijft de stad leven en wordt het niet alleen een toeristische trekpleister. 

Wat te doen in Carcassonne

Wij bezochten de stad op een zaterdag in Februari, wat heel goed te doen was. Ga je op bezoek in het vakantieseizoen en wil je niet teveel toeristen tegenkomen, ga dan vroeg in de morgen of aan het begin van de avond.  Overdag kan het erg druk zijn en daarnaast ook erg warm. Rondom de oude stad zijn veel (betaalde) parkeerplaatsen beschikbaar. 

1. Wandel door de zogenaamde ‘lices’

Dit is de ruimte tussen de twee muren waar je doorheen kunt lopen. Zo kan je langs een heel groot deel van de oude stadsmuur wandelen. Omdat Carcassonne voor het grootste deel gratis is, zie je hier ook veel mensen gewoon lekker relaxen in het zonnetje en kinderen tikkertje spelen.

2. Bezoek het kasteel en de remparts

Het kasteel is te bezoeken, evenals de ‘remparts’. Dit zijn de binnenste stadsmuren waar je overheen kunt wandelen en zo een mooie uitzicht krijgt over de stad en haar omgeving. Tip: koop je tickets van te voren, anders kun je wel eens heel lang in de rij moeten staan! De prijs voor een ticket is gewoon hetzelfde.

–> skip the line ticket (zelfde prijs als wanneer je wel in de rij gaat staan)

3. Neem een kijkje in de Basiliek Saint Nazaire

Deze prachtige basiliek ligt midden in de oude stad en is zeker een bezoekje waard. Je vindt er mooie glas-in-lood ramen. Maar ook rondom de basiliek vindt je veel moois. Grappig zijn de ‘gargouilles’ die aan de buitenkant hangen. Deze zijn bedoeld als waterafvoer, maar er wordt ook wel gezegd dat ze bedoeld zijn om het kwaad af te schrikken. Vandaar ook dat de wezens er zo afschrikwekkend en lelijk uit zien…

4. Koop leuke souvenirs  

Aangezien dit zo’n toeristische trekpleister is kunnen de souvenirwinkeltjes natuurlijk niet ontbreken. Voor de kids kunt je hier bijvoorbeeld hele gave (houten) zwaarden en helmen kopen. Verder vind je er veel standaard souvenirwinkeltjes welke je in geheel Frankrijk wel kunt vinden. 

5. Bezoek het festival van Carcassonne

Deze vindt plaats in juni – augustus. Er is dan o.a. theater, circus en muziek. Op 14 juli wordt er een grote vuurwerkshow gehouden.

MEER TIPS VOOR DE AUDE

Bekijk de volledige bestemmingspagina van de Aude voor alle bezienswaardigheden & activiteiten

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit artikel bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *