Werken in Frankrijk vs. werken in Nederland – Mijn ervaring

Nu ik een tijdje aan het werk ben in Frankrijk kan ik jullie een update geven over hoe dit is in vergelijking met Nederland. Ik heb in beide landen bij een zelfde soort bedrijf gewerkt dus kan op dat gebied een aantal dingen met elkaar vergelijken. Veel mensen weten waarschijnlijk wel dat er in Frankrijk een sterkere hiërarchie heerst dan in Nederland, hier ga ik dan ook niet teveel op in want ik wil het artikel graag wat luchtig houden en vooral focussen op de grappige, bijzondere of aparte verschillen. Natuurlijk is dit mijn ervaring en hoeft dit lang niet voor iedereen en in alle gevallen te gelden, maar het geeft in ieder geval een impressie!

 


Sociale gebruiken

Het grappigste verschil is het begin van de werkdag. In Frankrijk zijn de mensen gewend om elkaar 2 of 3 zoenen te geven, iedere dag als ze elkaar voor het eerst zien. Zo ook op de werkvloer. Letterlijk iedere ochtend gaan mensen de gehele werkvloer bij langs om ‘La bise’ te geven. Bij mij op het werk merk ik dat ongeveer de helft van de mensen dit niet doet, of alleen wanneer ze iemand goed kennen. Ik werk dan ook met mensen die gemiddeld 30 jaar oud zijn, dus wellicht dat de ‘jongere generatie’ er al een beetje mee gestopt is. Maar in de wat traditionelere bedrijven doen ze dit dus standaard elke dag! Ik kon me dit eerst echt niet voorstellen, wat een gedoe! Maar eigenlijk valt het ook wel mee en het is geen dikke zoen ofzo die je van je oma krijgt hoor, haha.

 

Iets anders is dat mensen elkaar altijd vragen hoe het gaat. Dat gaat zo:

Persoon 1: “Salut, ca va?
Persoon 2: “Salut, ca va, merci. Et toi?
Persoon 1. “Ca va.”

 

Over het algemeen vind ik dat Fransen veel netter met elkaar omgaan. Ze gebruiken nettere woorden en ook spreken ze het bijvoorbeeld uit als ze iets aardig vinden van de ander, terwijl Nederlanders daar best vaak moeite mee hebben. Aan de andere kant weet je soms niet zo goed wat mensen écht denken, omdat ze het (meestal) niet uitspreken wanneer iets ze niet aanstaat.

 

Ik heb al een aantal keren meegemaakt dat ik een wat te directe opmerking maakte (als grapje) waardoor mensen mij verschrikt aankeken omdat ze bang waren iets verkeerds te hebben gezegd. Daar moet ik nog wel een beetje aan wennen hoor, in Nederland heb je echt van die kantoorhumor: domme, droge humor, die soms wel wat te ver gaat. Daar kan je hier niet mee komen aanzetten! 


Verantwoordelijkheden & ontwikkelingsmogelijkheden

In Frankrijk zijn ze wat voorzichtig met het geven van verantwoordelijkheid. Je functie is je functie en iedereen is daarin gelijk. Het is wat moeilijker om suggesties te doen of om buiten je functie extra activiteiten of rollen op je te nemen. Soms is dat best fijn want je weet altijd waar je aan toe bent en iedereen doet hetzelfde. Zo ontstaan er minder irritaties op de werkvloer, omdat die ene collega bijvoorbeeld altijd alleen maar zit te koffiedrinken, of omdat die andere collega allemaal projecten ernaast mag doen. (Ik weet, dit klinkt misschien wat kinderachtig maar is wel realiteit naar mijn mening!) Bij mijn vorige werkgever in Nederland was het doen van extra taken en het nemen van initiatieven wel aan de orde van de dag en waren er daarnaast best wat mogelijkheden voor het doen van extra cursussen en opleidingen om zo steeds verder te ontwikkelen en te groeien in het bedrijf.  Hoe, en óf je hier in Frankrijk kunt doorgroeien heb ik nog niet echt ontdekt, maar daar kom ik wel een keer achter 😉 .

 

Werkweek en werktijden

Toen ik een keer vroeg of er mensen zijn die op vrijdag vrij zijn en dus 4 dagen werken werd ik heel vreemd aangekeken. Natuurlijk niet! Iedereen werkt hier gewoon 5 dagen, zoals iedereen. Wil je wel 4 dagen werken, dan moet je of: een hele goede functie hebben, of zo’n sterke positie dat je dit tijdens de sollicitatieprocedure kunt onderhandelen. Er is nog een 3e optie en dat is een kind krijgen, want dan heb je volgens de wet recht om minder te gaan werken gedurende de eerste 3 levensjaren van het kind.

 

Verder is een fulltime werkweek hier 35 uur, wat ik echt heel relaxt vind, want persoonlijk vind ik 40 uur best veel. Nu denk ik steeds aan het einde van de dag: wow het is alweer tijd om naar huis te gaan! Ook zijn de pauzes in de middag veel langer, namelijk 1 tot 2 uur. Terwijl we in Nederland maar een half uurtje nemen. Zelf heb ik 1 uur pauze en dat vind ik precies goed. Veel Fransen met 1,5 of 2 uur pauze gaan dan ook naar huis om daar te eten. Dat zou wel heel handig zijn mocht je een hond hebben, kan je hem mooi uitlaten!

 

Thuis werken en flexplekken

Thuis werken is -anders dan in Nederland- geen gewoonte in Frankrijk. Fransen zien er denk ik het nut gewoon niet van in. Wat ik best handig vind, want je weet dat je collega’s er altijd zijn. Thuis werken is vaak ook helemaal niet nodig volgens mij. Misschien als je anders echt niet aan werken toekomt, bijvoorbeeld doordat je op het werk platgegooid wordt met vragen,  is het van toegevoegde waarde. Of, als je lange reistijden hebt (zoals ik in Nederland) is het ook wel fijn om een dag thuis te werken!

 

Ook kennen we hier geen flexplekken. Ik vind het eigenlijk wel handig, want nu heb ik mijn eigen spullen in mijn eigen kastje en heb ik geen gedoe met spullen mee naar huis nemen enzo 😉 . Het grappige is dat ik hier echt stapels papier heb, terwijl ik in Nederland bij hoge uitzondering naar de printer liep. Dat is dus nog wel een puntje van verbetering 🙂 .

 

Voor zover mijn update. Heb je zelf ook interessante verschillen ontdekt of herken je je hierin (of misschien wel helemaal niet), laat een berichtje achter! 

 

9 gedachten over “Werken in Frankrijk vs. werken in Nederland – Mijn ervaring”

 1. Wat een prachtig verhaal Lisette. Opnieuw heel mooi geschreven. Ja, het is hier anders maar Frankrijk heeft ook hier en daar pluspunten. Veel plezier en succes daar en de groeten aan Maxime

 2. Leuk te lezen en veel in dingen herkenbaar.
  Ik heb echter altijd bij sollicitatie bepaalde zaken onderhandeld..zoals bij één werkgever 4 dagen werken.. het was een kader functie, dus mijn werkdagen hadden geen limiet..dat heb ik bij de volgende werkgever dus anders gedaan. Er zijn best veel vrouwen die de woensdag middag niet werken, ivm de kinderen. Geen enkele man trouwens…
  Na ruim 10 jaar heb ik bij mijn volgende werkgever thuiswerken onderhandeld. Ik ging er onderdoor om ruim 1,5uur naar het werk te rijden. Ik werk nu 28u per week voor een werkgever en gedeeltelijk thuis.. vrij uitzonderlijk.. maar gewoon proberen. Fransen kunnen moeilijk ‘out of the box’ denken.
  Dus met goede argumenten komen en gewoon een voorstel doen.

 3. Jaren geleden werkte ik in Brussel met een hoop Walen en die kusten ’s morgens ook altijd uitgebreid het ganse team. ’t Is dus niet alleen in Frankrijk, ’t begint al in Wallonië 😉

 4. Ik vind het ook maar een rare gewoonte dat zoenen elke dag, maarre. ……..een paar keer per jaar een zoen van je oma??????

  1. Haha nou hier in Frankrijk geven oma’s blijkbaar van die dikke zoenen 😛 Een paar keer per jaar is helemaal niet erg hoor!! 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *