10 dingen die ik wel in Nederland kon maar niet meer in Frankrijk

De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat mijn aanpassingsvermogen best goed blijkt te zijn! Als het niet linksom kan, dan gaan we gewoon rechtsom. Hoewel Frankrijk en Nederland helemaal niet zo gek veel van elkaar verschillen zijn er toch van die kleine dingetjes die net anders zijn of net wat anders werken. Welke dingen kon ik in Nederland wel en niet meer in Frankrijk? Ik heb er 10 voor je op een rijtje gezet. 

 

1. Een Engelstalige film in de bioscoop zien

In Frankrijk wordt alles, maar dan ook alles nagesynchroniseerd. Zo ook de films in de bioscoop. Dat vind ik wel een beetje jammer! Ook de Fransen zijn het met me eens dat het voor het leren van andere talen veel beter is om gewoon ondertiteling in te zetten. Maar als het erop aan komt denk ik dat ze toch liever alles ingesproken hebben, want anders moeten ze naar de ondertiteling kijken haha!

 

2. Online internetbankieren

Bijna niemand doet in Frankrijk aan internetbankieren. Ik denk dat Maxime en ik een uitzondering zijn aangezien wij in Nederland soms ook onze Franse bankrekening nodig hadden. De mogelijkheid is er dus wel, maar mensen gebruiken het niet. Het wordt overigens ook niet standaard aangeboden door de bank. Geld overmaken naar een vriend of vriendin of betalen via tikkie of een betaalverzoek bestaat hier niet. Hoe doen mensen dat dan in Frankrijk? Nou gewoon per cheque of contant.

 

3. Broodjes hagelslag eten

Toegegeven, ik mis mijn broodjes hagelslag niet. Sterker nog, waar ik in Nederland soms wel 5 broodjes per dag at, eet ik nu bijna geen brood meer. In Frankrijk eten we twee keer per dag warm, waarbij brood vaak een toevoeging is bij de maaltijd. Hagelslag kan je hier trouwens (voor zover ik weet) niet eens krijgen en mocht je er toch over beschikken, dan is het welbekende broodje hagelslag lang niet hetzelfde als in Nederland. Hoewel de baguettes met wat boter erop hier ook niet verkeerd zijn.. 😉

 

4. Over de snelweg rijden zonder tol te betalen

Als we ergens naartoe gaan kijken we altijd hoe snel we er zijn zonder tolweg. Fransen hebben er een hekel aan! Het liefst rijden ze dus een kwartier om dan dat ze over de snelweg gaan en tol moeten betalen. Eigenlijk houd ik persoonlijk wel van de tolwegen. Wij komen er bijna niet overheen en betalen dus niks. En in Frankrijk betalen we dus ook geen wegenbelasting!

 

5. Naar het zwembad gaan zonder badmuts  

Blehhh waarom moeten we in Frankrijk met een badmuts op in het zwembad?!? Ik vind het echt helemaal niks, het zit niet lekker en ziet er niet uit. In de zomer zie ik vaak veel mensen op het gras en maar weinig mensen in het zwembad. Maar ik houd van zwemmen en moet er dus meestal aan geloven. Stiekem zonder kan ook echt niet, want ze hebben hier heel strenge badmeesters.

 

6. Overal naartoe fietsen over fietspaden

Als je hier op de fiets stapt moet je echt altijd heel goed uitkijken. En rotondes pak je hier alsof je een auto bent: gewoon midden over de weg! Ik zie soms wel wat mensen met een gewone stadsfiets over de weg fietsen en vind het maar gevaarlijk. Een racefiets is trouwens wel een ander verhaal, want daarmee rijd je gemakkelijk 30 km per uur, dan kan je dus meerijden met het verkeer.

 

7. Gratis meubels scoren op marktplaats

Toen mijn Franse schoonfamilie een buffetkast op de Franse Marktplaats wilde verkopen dacht ik: Dat oude ding verkopen jullie echt nooit. Maar ik had dat dus blijkbaar helemaal verkeerd gedacht: Binnen een week was hij weg, en nog voor een goede prijs ook! In Frankrijk hechten ze volgens mij meer waarde aan kwaliteit en de praktische mogelijkheden dan dat ze voor IKEA kiezen. Toen ik vertelde dat we in Nederland zulke oude meubels gewoon gratis konden afhalen geloofden ze me trouwens niet en moest ik het eerst bewijzen! 

 

8. Een goedkoop fitness abonnement nemen

De consumptiecultuur heeft Frankrijk nog niet helemaal bereikt, want de goedkope fitnesscentra als Basic Fit en Fit for Free hebben ze hier nog niet. Ik geloof dat ze in de echt grote steden wel te vinden zijn, maar in de stad waar ik woon dus nog niet. Nou ja jammer dan, gelukkig is het hier veel mooier weer en kan ik ook lekker buiten sporten 🙂

 

9. Een hypotheek binnen een week

Een hypotheek krijgen in Frankrijk? Trek daarvoor gerust een paar maanden voor uit. Een hypotheek binnen een week kennen ze hier niet en zoals met alles is dus ook dit papierwerk veel rompslomp en gedoe. Je kunt je er het beste maar aan overgeven! 

 

10. Onder de douche staan

Deze laatste klinkt misschien heel raar. En het is natuurlijk niet zo dat we niet kunnen douchen in Frankrijk. Maar het vreemde is: De meeste douches in Frankrijk hangen niet aan de muur! Seriously, why? In Frankrijk zitten mensen  in hun bad met in de ene hand de douchekop en de andere hand de shampoo. En het is echt niet chill want je hebt nooit overal water en krijgt het dus niet warm onder de douche! Gelukkig hebben wij wel een soort van half opgehangen douche en die is best oke.  

 

6 gedachten over “10 dingen die ik wel in Nederland kon maar niet meer in Frankrijk”

 1. Maja van der Wee

  1. In diverse plaatsen zijn bioscopen waar de originele versie getoond wordt. Ik woon bij. Carcassonne en daar is in het centrum een oude bioscoop waar dat gebeurd, en ook in opdringende plaatsen. Dus ff Googllen.
  6. Steeds meer fietspaden worden aangelegd, maar niet overal.
  7. Leboncoin is een website waar 2e hand meubelen de koop of te geef zijn.
  8. Basic fit is ook in Frankrijk, tenminste bij ons in Carcassonne, ff googlen
  10. Zo ouderwets heb ik het nog niet meegemaakt.

  1. Bedankt voor de info Maja! Iedereen beleeft het weer anders. Die bios en basic fit weet ik, maar bij mij in de stad hebben ze dat nog niet! Ik hoop dat er in de toekomst overal fietspaden komen, zou leuk zijn. En die douche, dat kom ik toch best wel veel tegen! Ook in (budget)hotels heb je die soms nog gewoon.

 2. Haha, dat douchen was ik alweer vergeten, vreselijk!
  Die broodjes hagelslag zou ik wel missen hoor!
  Leuk geschreven Liset!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *