10 dingen die ik niet kon in Nederland maar wel in Frankrijk

Mijn vorige artikel ging over 10 dingen die ik in Nederland kon doen, maar niet meer nu ik in Frankrijk woon. Bedankt voor alle reacties! Nu is het tijd voor deel 2: namelijk 10 dingen die ik in Nederland NIET kon doen, maar wel in Frankrijk. Ik woon nog maar 2 maanden in Frankrijk, dus ik heb vast nog niet alles hier ontdekt. Mocht je dus aanvullingen hebben, dan hoor ik het graag natuurlijk 🙂

 

1. Naar mijn werk gaan zonder in de file te staan

Ik kreeg deze door van iemand via Facebook en ben het er meteen mee eens! In Nederland moest ik een uur eerder van huis om niet in de file te hoeven staan. Dat vond ik daar wel echt een groot nadeel. Hier ben ik binnen 20 minuten op mijn werk en als we dan 5 minuten voor de rotonde in de file staan hoor ik de  mensen soms al klagen haha.

2. Een vrijstaand huis kopen met tuin

Natuurlijk kan dit in Nederland ook. Maar in Frankrijk kan je veel goedkopere woningen krijgen. Als je midden in de stad wilt wonen moet je misschien genoegen nemen met een appartement, maar er zijn in Frankrijk zoveel meer mogelijkheden! Daar ben ik echt heel blij mee. Ik houd van rust en ruimte.  Nu hebben we nog een huur appartementje, maar straks wil ik echt wel een leuke woning met lekkere tuin hoor!

3. Een berg beklimmen

De bergen. Ze zijn zo mooi. Ze zien er iedere dag weer anders uit: verscholen in de mist, bekleed met sneeuw, oranje door de ondergaande zon.. Het uitzicht is hier altijd anders. En het leuke is dat je ze kunt beklimmen. Of nouja, beklimmen doe ik zelf niet echt, maar naar de top wandelen vind ik wel heel leuk, om daarna van het uitzicht te kunnen genieten. 

 

4. Genieten van vers stokbrood en de lekkerste gebakjes 

Wat ik hier ook zo leuk vind is dat de bakker echt nog dat dorpsgevoel geeft. In Nederland gingen naar mijn idee niet zoveel mensen naar de bakker. Ik ben er zelf in ieder geval niet mee opgegroeid. In Frankrijk kent de buurt de bakker en de bakker kent de buurt. Ook de gebakjes in Frankrijk zijn trouwens overheerlijk. Vooral die van de echte pâtissiers (check ook het niveau verschil trouwens op de kookseries zoals heel Holland bakt, Fransen zijn echt wel een stuk beter!)

5. Twee keer per dag warm eten

Wist je dat de Fransen per dag het langst aan tafel zitten vergeleken met andere landen? Ik geloof wel 1 uur en 20 minuten ofzo. Dat is ook wel nodig, want we eten hier twee keer per dag warm. In Nederland had ik altijd een broodje ham of kipfilet mee naar het werk wat ik binnen 10 minuten naar binnen  kon schrokken. Hier hebben we een voor-, hoofd- en nagerecht.

6. We kunnen hier skiën in de winter

Ja, we kunnen hier skiën! Ik woon niet ver van de Vercors, waar de hele winter sneeuw ligt. Hoewel ik dit jaar alleen nog op rackets door de sneeuw heb gelopen wil ik komende winter echt een keer gaan skiën.

 

7. Zomers lekker zwemmen in kleine riviertjes tussen de bergen

In de zomer kun je hier heerlijk relaxen aan de kant van de rivier. De Ardèche maar ook de Drôme zijn niet zo ver rijden van mijn huis. Straks wordt het zomer en ben ik ieder weekend ‘op vakantie’ in Frankrijk. Echt geweldig 🙂

8. Gratis een studie volgen

Huh? Ja echt, in Frankrijk zijn de openbare scholen gratis. Je hoeft dus niks te betalen voor de basisschool, de middelbare school en je opleiding. In principe zijn de scholen in Nederland ook deels gratis, maar voor een studie ben je al gauw veel geld kwijt.

9. Auto rijden zonder belasting te betalen

Jep, geen wegenbelasting. Frankrijk verdient natuurlijk aan de tolwegen, maar die gebruik ik lekker niet haha 🙂 . En de verzekering is trouwens ook veel goedkoper dan in Nederland. Meer dan de helft goedkoper zelfs. Ook de APK hoeft maar één keer per twee jaar. 

10. Madeleines eten bij de Goûter

En last but not least: ik ben echt verslaafd aan de Madeleines hier in Frankrijk. Het was altijd al mijn favoriete cakeje en als we op vakantie waren in Frankrijk namen we vaak een zak mee naar huis. Heerlijk! Ik ben zelfs verschillende soorten aan het testen om te bepalen welke het beste smaken 😉 . 

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *