Zwanger zijn en bevallen in Frankrijk – het 2e trimester

Zwanger in Frankrijk

Een zwangerschap in Frankrijk verloopt ongeveer zoals in Nederland qua voorbereidingen en onderzoeken. Toch zijn er ook wel wat verschillen. Tijdens het tweede trimester moet er van alles geregeld worden. Zo heb je o.a. een aantal medische afspraken, de 20-weken echo en zal je op zoek moeten naar eventuele opvang, een plek om te bevallen en kun je subsidies aanvragen. In dit artikel leg ik het je allemaal uit!

Suivi de grossesse 

De suivi de grossesse betekent letterlijk: het volgen van de zwangerschap. Dit houdt in dat je maandelijks een afspraak hebt met je verloskundige of gynaecoloog. Tijdens deze afspraken worden verschillende onderzoeken gedaan, zoals:

  • Bloeddruk controleren
  • Gewicht meten
  • Naar het hartje van de baby luisteren
  • Inwendig onderzoek uitvoeren
  • Een echo (dit doen gynaecologen vaak standaard, verloskundigen niet)

Ook worden de resultaten bekeken van de maandelijkse bloedtest en of echo. 

De 20-weken echo 

Eindelijk is hij er dan! De 20-weken echo. Deze wordt in Frankrijk standaard bij 22 weken gedaan. Je bent over de helft en de baby is al aardig gegroeid ten op zichte van de vorige keer. Op de echo is alles te zien: de organen, het hoofdje en zelfs tot de teentjes en vingertjes. Tijdens de echo wordt de hele baby bekeken en dit is eigenlijk wel vergelijkbaar met de echo in Nederland. 

Tot mijn verrassing kreeg ik tijdens de echo ook een 3d echo van de baby! Dat deden ze bij mij gewoon gratis: ‘ze had het apparaat dus waarom niet’. In Nederland moet je geloof ik apart bepalen voor zo’n echo.

Het zoeken naar een crèche of oppas

Ook in Frankrijk is het zoeken van opvang niet zo gemakkelijk. Meestal is het nog niet zo’n drama als in Nederland, maar je moet er toch redelijk vroeg mee beginnen. Doe dit zo vroeg mogelijk in het tweede trimester. 

Je hebt in Frankrijk meerdere opties:

  • Crèche publique / municipale: De meeste crèches in Frankrijk zijn gemeentelijke crèches. Het personeel dat hier werkt zijn in dienst van de gemeente. De wachtlijsten kunnen soms erg lang zijn en dus is het van belang om je tussen de 12 en 16 weken in te schrijven (soms zelfs eerder, afhankelijk van je regio).

     

  • Privé crèche / micro crèche: Naast de publieke crèches bestaan er ook privé crèches. Om je hiervoor in te schrijven kun je zelf contact met hen opnemen. In principe functioneert de privé crèche hetzelfde als de publieke crèche, met uitzondering van de micro crèche. Dit is een crèche waar maximaal 10 kinderen van verschillende leeftijden ontvangen worden.

     

  • Nourrice / Assistance maternelle: De derde mogelijkheid is die van een gastouder.  In Frankrijk bestaat een orgaan van gastouders welke beheert wordt door de gemeente / plaatselijke overheidsinstelling. 

Meer informatie over de kinderopvang in Frankrijk

Toen ik dit artikel schreef kwam ik erachter dat er ontzettend veel te vertellen is rondom de kinderopvang in Frankrijk. Daarom heb ik hiervoor een apart artikel geschreven. Hierin staat alle informatie die je nodig hebt voor het kiezen van een geschikte opvang.

–>> meer informatie over kinderopvang in Frankrijk

Waar wil je gaan bevallen?

In principe bevallen vrouwen in Frankrijk in het ziekenhuis. Een thuisbevalling is eventueel mogelijk, er zijn verloskundigen in Frankrijk die hierin gespecialiseerd zijn. Wanneer je dit echt graag wilt kun je hier onderzoek naar doen en vragen bij bijvoorbeeld je huisarts naar de mogelijkheden.

Zelf vond ik het een beter idee om ‘gewoon’ in het ziekenhuis te bevallen. Sowieso is dat een goed idee mocht je bijvoorbeeld niet in de buurt van een ziekenhuis wonen (in verband met eventuele complicaties).

Tijdens je zwangerschap In Frankrijk moet je je inschrijven in de maternité (de bevalafdeling van het ziekenhuis) waar je wilt bevallen. Het is dus niet zoals in Nederland, waar last minute naar het ziekenhuis gebeld wordt of er plek vrij is. Zelf vond ik dat wel een geruststellende gedachte. Ik weet waar ik ga bevallen en kan alvast wat kennis maken met het ziekenhuis.

In principe zijn er niet heel veel verschillen tussen de ziekenhuizen. Voor mij was het enige verschil dat ik graag een bad zou willen hebben waar ik de weeën in kan opvangen (de bevalling in bad wordt in Frankrijk niet gedaan trouwens). Niet alle ziekenhuizen hebben zulke baden, dus mocht je dit willen dan kun je hier van te voren naar informeren. 

Zwanger in Frankrijk

Het aanvragen van subsidies

In Frankrijk heb je recht op een aantal subsidies wanneer je een baby krijgt of adopteert. Deze subsidies worden uitgekeerd door de CAF (Caisse d’allocations Familiales) een overheidsinstantie welke je inzicht geeft in je financiële situatie en de subsidies uitkeert afhankelijk daarvan. 

Wanneer je nog niet ingeschreven stond bij de CAF heb je waarschijnlijk een brief ontvangen om dit te doen. Tijdens het eerste trimester heeft jou verloskundige of gynaecoloog namelijk de déclaration de grossesse ingevuld en deze opgestuurd naar de CAF en je zorgverzekering. Deze zwangerschapsdeclaratie moet gedaan worden vóór de 14e week van je zwangerschap. 

Ik raad je aan om deze brief niet af te wachten en alvast een account aan te maken bij de CAF, omdat ze soms erg veel vertraging hebben.  Je moet namelijk heel wat documenten aanleveren, zoals: ID bewijs, bewijs van woonst (justificatif de domicile, denk daarbij aan een factuur van gas of elektra van minder dan 3 maand oud en op jou naam en voornaam), inkomstengegevens (salarisstrookjes, belastingaangiftes) etc. 

Wat je het beste kunt doen is een afspraak maken bij een kantoor van de CAF in jou buurt. Hier kunnen ze je alle benodigde informatie geven die je nodig hebt. Zelf bellen zou ik niet doen want dat is erg duur en de wachttijden zijn lang. Wanneer je al een account hebt kun je via dit account wel een afspraak maken voor een belconsult. Je wordt dan teruggebeld door een werknemer van de CAF. Dit werkt naar mijn ervaring ook erg goed.

In een volgend artikel zal ik verder ingaan op alle subsidie mogelijkheden welke aangeboden worden door de CAF.

Het kopen van de baby uitzet

Nu je de echo hebt gehad en misschien weet wat het geslacht is (als je dat wilde weten) wordt het tijd om alvast wat dingen in te slaan voor de baby uitzet. Voor zover je daar nog niet mee was begonnen naturlijk ;).Voor een zwangerschap In Frankrijk ziet de babyuitzet er ongeveer hetzelfde uit als die in Nederland, met enkele verschillen. Binnenkort zal ik hier meer aandacht aangeven in een ander artikel!

Samenvatting tweede trimester

Afspraken / To Do:

  1. Maandelijks: Bloedtest in een laboratoire. Doe dit liefst net voor je maandelijkse afspraak met je verloskundige/gynaecoloog
  2. Maandelijks: Afspraak met verloskundige/gynaecoloog
  3. Zo snel mogelijk: Maak een afspraak bij de plaatselijke overheidsinstantie voor kinderopvang (als je die nodig hebt)
  4. Maak een account aan bij de CAF en vraag de ‘Prime a la naissance aan’
  5. Rond de 22 weken: De 20 weken echo
  6. Vanaf 5 a 6 maanden zwangerschap: Bel de maternité van het ziekenhuis waar je wilt bevallen om je in te schrijven
  7. Begin met de baby uitzet

Woordenlijst:

Maandelijkse check verloskundige/gynaecoloog = Suivi de grossesse
Kinderopvang = Mode de garde
Crèche = Crèche
Gastouder = Assistante Maternelle / Nourrice / Nounou (worden door elkaar gebruikt)
Geboorte subsidie = Prime a la naissance
Geboorteafdeling ziekenhuis = Maternité
Ziekenhuis = Hôpital
Babyuitzetlijst = Liste de naissance
Babyverzorging (en alles eromheen dat zorgt voor een goede groei en ontwikkeling van het kind) = Puériculture

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *