Zwanger zijn en bevallen in Frankrijk – Het 3e trimester

Zwangerschap in Frankrijk

In twee vorige artikelen heb ik je al verteld wat je moet regelen tijdens het eerste en het tweede trimester. Ook heb ik een uitgebreid artikel geschreven over de mogelijkheden voor kinderopvang in Frankrijk. In dit artikel vertel ik je wat je moet regelen tijdens het derde trimester!

Vervolg van de suivi de grossesse

Ook tijdens het derde trimester zul je nog maandelijks naar de verloskundige of gynaecoloog gaan om te controleren of alles in orde is. Wanneer je in een ziekenhuis gaat bevallen en niet door de verloskundigen onder controle staat dan zul je de laatste onderzoeken (vaak 2x) daar doen. Zo maken zij voor jou een dossier op en vragen ze naar je wensen voor de bevalling. 

In het ziekenhuis werd mij niet gevraagd naar een bevalplan. Wel werden er een aantal vragen gesteld zoals:

 • Hoe kijk je aan tegen de bevalling
 • Wil je een periduale (ruggenprik)
 • Wil je borstvoeding geven

Ik vond dat prima, want ik had naast bovenstaande geen specifieke wensen. Wel wilde ik graag een bad om de weeën in op te kunnen vangen. Daarvoor had ik van te voren al het ziekenhuis op uitgezocht. Heb je verder nog bepaalde wensen dan kun je deze dus tijdens het gesprek aangeven! Bij mij werd er goed rekening gehouden met mijn wensen. 

Vervolg bloedonderzoeken

Ook de maandelijkse bloedonderzoeken gaan gewoon door zoals je gewend was tijdens het eerste en tweede trimester.

In het derde trimester komen daar een aantal bloedonderzoeken bij zoals het Aantal rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes en of je drager bent van de streptokokkenbacterie.

 

De laatste echo

Bij ongeveer 32 weken wordt er nog een laatste echo gemaakt. Tijdens deze echo wordt er onder andere gekeken of het kindje goed groeit en er een logische groei te zien is ten opzichte van de 20-weken echo. 

Cursus voorbereiding op de bevalling

De verloskundige geeft een cursus ter voorbereiding op de bevalling. Dit is de ‘préparation a la naissance’. Tijdens deze cursus kom je een aantal keer samen met een groepje zwangeren en wordt er voornamelijk veel theorie gegeven over onder andere:

 • Hoe verloopt de bevalling
 • Wanneer moet je naar het ziekenhuis (Begin bevalling en eventuele situaties die je kindje in gevaar kunnen brengen zoals bloedverlies en koorts)
 • Wat in geval van een keizersnee
 • Wat als je moet worden ingeknipt of de vaccuümpomp wordt in gezet en hoe werkt dit
 • Welke pijnbestrijdingsmogelijkheden zijn er
 • Hoe de borstvoeding te starten en te geven

Wat mij opviel was dat er voornamelijk gefocust werd op één type bevalling: op de rug. Ook werd er weinig verteld over hoe je de weeën op kon vangen. Dit vond ik persoonlijk jammer. In Nederland is daar naar wat ik begreep meer aandacht voor. Nu zou dat ook kunnen doordat ik al een wat oudere verloskundige had. In het ziekenhuis zelf waren er veel jongere verloskundigen en ook tijdens de bevalling vond ik dat ik erg goed werd begeleid en ze ook open stonden voor andere mogelijkheden. Zo was er bijvoorbeeld een bal waar je op kon zitten en kon ik zelf bepalen in welke houding ik wilde bevallen. 

Ik denk dus dat het heel erg verschilt per verloskundige hoe deze het aanpakt!

Samenvatting derde trimester

 

Afspraken / To Do:

 1. Maandelijks: Bloedtest in een laboratoire. Doe dit liefst net voor je maandelijkse afspraak met je verloskundige/gynaecoloog
 2. Maandelijks: Afspraak met verloskundige/gynaecoloog. De laatste twee afspraken zullen meestal in het ziekenhuis plaatsvinden.
 3. Controleer of alles voor de kinderopvang is geregeld.
 4. Controleer of alle documenten voor de CAF up-to-date zijn zodat je de prime a la naissance kunt ontvangen.
 5. Rond de 32 weken: De laatste echo
 6. Volg een zwangerschapscursus
 7. Zorg dat je vluchtkoffer klaar is voor vertrek.

 

Woordenlijst:

Zwangerschapscursus = préparation à la naissance
Ruggenprik = Périduale

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *