Aimée begon een eigen bedrijf in Frankrijk

 

Hoe is het om te emigreren naar Frankrijk? Misschien heb je wel eens over emigreren nagedacht. In deze nieuwe rubriek vertellen verschillende Nederlanders over hun ervaringen en geven ze emigratietips. In dit artikel het verhaal van Aimée, zij begon haar eigen bedrijf in Frankrijk. 

Mijn naam is Aimée en sinds maart 2015 woon ik in Grasse, Zuid-Frankrijk. Ik woon hier samen met mijn dochter van 9 en twee katten.

 

Het ontstaan van het idee om te emigreren

Het idee om naar Frankrijk te emigreren is langzaam aan ontstaan. Mijn toenmalige man en ik hadden het er al een aantal jaar over. We wilden graag meer natuur en ruimte om ons heen en ook een beter klimaat. We kwamen er steeds meer achter dat dat ons in Nederland niet ging lukken en ook tijdens onze vakanties werden we steeds enthousiaster over het idee om in het buitenland te gaan wonen. In de zomer van 2009 zaten we op een bankje in Nice en besloten we er echt voor te gaan. We zouden ons idee serieus gaan uitwerken en kijken of en hoe het mogelijk was.

Bij terugkomst in Nederland bleek ik zwanger en ging ons emigratieplan tijdelijk in de koelkast, maar uiteindelijk hebben we het weer opgepakt. Na een burn-out waarin voor mij nog duidelijker werd dat het hectische leven dat ik toen had teveel was zetten we door. We hebben een aantal landen onderzocht en uiteindelijk bleek Frankrijk het beste bij ons te passen qua taal en werkmogelijkheden. Mijn man vond een baan en in maart 2015 vertrokken we.

In het begin

De eerste maanden waren voor mij net vakantie. Ik had mijn vaste baan in Nederland (trainer communicatieve vaardigheden) opgezegd en genoot van de vrijheid die ik had. Natuurlijk moest er veel gebeuren: de hele administratie moest op orde gemaakt worden, er moest een school voor mijn dochter gevonden worden en nog veel meer dingen die geregeld moesten worden. Maar ondanks al het geregel genoot ik met volle teugen van mijn nieuwe leven. Vooral de prachtige omgeving maakte veel indruk op mij. Het uitzicht op de bergen om ons heen, de zee op maar 20 minuten rijden en de mediterrane bloemen en planten in de tuin.

Na die eerste maanden begon het besef te komen wat ik eigenlijk écht gedaan had. Ik begon me te realiseren wat emigreren ook inhoud: ik had geen collega’s meer om gezellig een praatje mee te maken, sterker nog ik had bijna niemand in de buurt om een praatje mee te maken.  Ik miste mijn familie en vrienden in Nederland en vond het moeilijk met hen daarover te praten. Feestjes en verjaardagen gingen voorbij zonder dat ik er bij kon zijn. En de vrijheid die ik in het begin zo fijn vond begon me langzaam te bekruipen als een bodemloze put waarin ik me compleet nutteloos voelde. De roze bril was duidelijk af gegaan en ik bevond me in een nieuwe realiteit.

 

Een nieuwe uitdaging

Ik besloot te gaan bloggen over mijn ervaringen in Frankrijk om zo van me af te kunnen schrijven en, in eerste instantie, mijn familie en vrienden op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in Frankrijk. Dat vond ik erg leuk om te doen en later breidde de onderwerpen zich uit naar tips en trucs over emigreren. Sinds een jaar richt ik mij op de emotionele kant van emigreren en heb ik daar ook mijn werk van gemaakt. Als online emigratiecoach (zelfstandige) help ik Nederlandse vrouwen in het buitenland hoe zij zicht thuis kunnen voelen en het beste kunnen omgaan met de uitdagingen van wonen in het buitenland, zodat zij volop kunnen genieten van de bijzondere stap die ze hebben gezet.

Een eigen bedrijf beginnen in Frankrijk

Na de eerste maanden waarin ik me vooral richtte op mijn gezin en het in orde maken van de administratie begon het te kriebelen en wilde ik zelf ook weer werken. Ik besloot als freelancer aan de slag te gaan, eerst als vertaler en nu als coach. Daarvoor moest ik natuurlijk zorgen dat ik de juiste stappen ondernam om te mogen werken en inkomsten te hebben als ondernemer.

In tegenstelling tot wat ik had verwacht viel het inschrijven en regelen van alle administratieve zaken me erg mee. Frankrijk kent een aantal juridische vormen voor ondernemers en als je in je eentje bent met een jaaromzet onder de 88.000 euro kom je in aanmerking voor het ‘micro entrepreneur’-schap (Tot een paar jaar geleden heette dit auto-entrepreneur en die term kom je nog regelmatig tegen). Dit systeem is heel eenvoudig. Je geeft per kwartaal op wat je omzet is geweest en daar draag je een bepaald percentage van af. Het handige daarnaast is dat je meteen in aanmerking komt voor een basiszorgverzekering en nog een aantal andere rechten krijgt.

 

Heel veel kun je zelf al online regelen. Op sommige gebieden is Frankrijk digitaal echt wel met zijn tijd mee gegaan de laatste jaren 😉 Via de website van de Urssaf  heb ik me ingeschreven en kreeg daarna alle benodigde informatie thuis. Het is wel allemaal in het Frans en dat maakt het soms lastig. Naast de online mogelijkheden zijn er ook fysieke kantoren waar je heen kunt gaan, zoals de Chambre de Commerce et d’Industrie (CCI) om je te laten informeren.

Emigratietips

Een paar tips die ik heb als je gaat emigreren zijn de volgende:

1. Bereid je goed voor. Een goede voorbereiding is echt het halve werk.

  • Verdiep je in het land waar je naar toe gaat.
  • Denk ook na over wat je daar gaat doen. Zeker als je als partner meegaat en zelf geen eigen baan of werkzaamheden hebt.
  • Leer de taal

2. Gebruik de positieve energie van de eerste periode om een goede thuisbasis te leggen

  • Leer de buurt kennen en de buren
  • Zoek huisartsen, tandartsen en specialisten voordat er iets aan de hand is

3. Neem voldoende rust. Het is een grote verandering in je leven met waarschijnlijk een hoop nieuwe indrukken. Dat kost energie.

4. Blijf binnen het gezin communiceren over wat je van de emigratie vindt. Hoe het gaat etc. Hoe kun je er met elkaar een succes van maken.

Mijn emigratie is met recht een avontuur te noemen. Een rollercoaster met hoogte- en dieptepunten, maar een ervaring die ik nooit had willen missen.

Meer over de omgeving van Grasse

Benieuwd wat je allemaal kunt doen in de omgeving van Grasse? Bekijk de volledige bestemmingspagina van het departement Alpes-Maritimes.

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *