Chambord: het Versailles van het Loiredal.

 

Wie het Loiredal bezoekt kan er simpelweg niet omheen: Chambord. Dit ligt niet alleen aan het feit dat er om dit enorme kasteel een gigantisch bos ligt, maar ook aan de leuke verhalen die je over dit kasteel kunt vertellen.

 

Allow me:

  • Frans I heeft het kasteel laten maken, maar gezien het zo groot is was het helaas nog niet af toen hij overleed.
  • Volgens zeggen zijn er heel veel kamers die door één deur gescheiden zijn voor, shall I say… nachtelijke bezoekjes van de Koning.
  • Stenen die voor de bouw van dit kasteel bedoeld waren zijn volgens een urban legend door de architect gebruikt om zijn eigen kasteeltje te bouwen: Villesavin, een paar kilometer verderop.
  • Als je naast het kasteel loopt en met je rug naar de kerk naar het kasteel kijkt zie je ronde plekken in de muur: dit zijn kogelgaten van de tweede wereldoorlog. Volgens wat mij is verteld toen ik er nog naast woonde is Chambord dankzij de inzet van een dominee uit die tijd gespaard gebleven maar om heel eerlijk te zijn weet ik niet zeker of mijn bron betrouwbaar is.
  • De BFF van de eerste eigenaar van het kasteel? Leonardo da Vinci. Ja, die! Hij heeft de trap ontworpen: het zijn twee trappen die door elkaar lopen, zodat twee mensen die elk een andere kant de trap oplopen elkaar nooit zullen ontmoeten.
  • Tijdens de tweede wereldoorlog diende het kasteel als opbergplaats voor de meest bijzondere schilderijen van het Louvre; onderandere de Mona Lisa is daar ondergebracht om het te beschermen.

 

 

Oké, leuk die verhalen, maar wat kun je er eigenlijk zien?

Wat je moet weten van Chambord is dat het een jachtkasteel was. Het was nooit de intentie van de koning om er voor altijd te blijven wonen (zoals in Blois, Amboise of Versailles). De meubels werden héén en wéér naar het kasteel meegenomen en daarom staat het nu redelijk leeg. Het is wel het grootste kasteel van de regio, en het is vanwege zijn architectuur alleen al écht iets om te bezoeken. Wat je hier op de foto ziet is het plafon van het kasteel, waarop de salamander, symbool van Frans I te zien is. In het bos kun je heerlijk wandelen, het heeft een groot park, en er zijn vaak brocantes in de grote tuinen van het kasteel. Laat je ook verwonderen door de paardenshows en de concerten!

 

Hoe kom ik bij het prachtige kasteel?

Goede vraag! Het vervelende is dat het helaas niet bij een treinstation ligt. Als je geen auto hebt moet je dus met de bus – die is er vanuit Blois. Je kunt er ook makkelijk naartoe fietsen vanuit Bracieux, via een prachtig fietspad dat door het bos slingert, ver van de auto’s vandaan!

 

1 gedachte over “Chambord: het Versailles van het Loiredal.”

  1. Leuke informatie over de geschiedenis van deze kastelen. Wij zijn 1 keer in de Loire op vakantie geweest. Aan de andere kant van Tours, in Chinon. Erg mooi gebied met veel kastelen. En je kunt er ook nog eens heel goed fietsen. Niet al te steil en de routes zijn goed aangegeven.
    Als we er nog eens hen gaan zullen we deze kastelen bezoeken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *