Tours: het kloppende hart van de Touraine

Ne me demandez plus pourquoi j’aime la Touraine. Je ne l’aime pas comme on aime son berceau, ni comme on aime un oasis dans le désert ;  je l’aime comme un artiste aime l’art. Sans la Touraine, peut-être ne vivrais-je pas.

Honoré de Balzac, in Le Lys dans la vallée

 

Tours is de grootste stad van het departement Indre-et-Loire en heeft een (vriendelijke?) rivaliteit met Orléans, waarmee hij de titel van belangrijkste stad in de région Centre deelt. Er zijn veel dingen die je kunt zeggen over Tours, en het staat dan ook bekend om zijn leuke mix tussen oud en nieuw. Hier een handig overzicht:

Place Plumereau & Rue Colbert

Place Plumereau

“Place Plume” wordt het genoemd: het hartje van de stad. Een oude plaats dat in het midden van het “vieux Tours” ligt. Met zijn prachtige goed geconserveerde huizen en zijn gezellige sfeer is het een deel van de stad dat je niet kunt of moet missen. Daarnaast hebben we Rue Colbert, dat in dezelfde stijl een reis door de culturen is met middel-oosterse en aziatische restauranten hier en leuke unieke winkeltjes daar. Een leuk verhaaltje dan maar: de straat tussen het witte (overbelichte?) huis en het donkere huis heet rue de la Monnaie: straat van de munt. Dat komt omdat vroeger grote steden het recht hadden hun eigen munt te slaan. De munt van Tours werd in die straat gemaakt en was, volgens de gids die ik had, één van de meest waardevolle munten van Frankrijk!

 

Mairie & Gare de Tours

De Mairie van Tours

Als de stijl van deze twee gebouwen een belletje doet rinkelen kan het kloppen: de architect is namelijk de one and only die de Gare d’Orsay in Parijs (huidig Musée d’Orsay) tot stand heeft gebracht, namelijk Victor Laloux. De gebouwen staan vol met symbolisme, zo staan de beelden bovenaan op het gemeentehuis voor de waarden waar Tours voor staat. De beelden van vrouwen die je op de façade van de Gare ziet zijn allegorieëen van bestemmingen die je vanuit Tours kunt bereiken: Limoges, Bordeaux, Toulouse en Nantes (v.l.n.r).

 

De Cathédrale St Gatien

 

Wat kun je er doen?

Het Musée du Compagnonnage

Naast een rondje door de stad lopen kun je ook de diverse musea bezoeken. Zo is er het Musée des Beaux-Arts (kunst modern/klassiek), het CCCOD oftewel het Centre de Création Contemporaine Olivier Debré (moderne kunst), Musée d’Histoire Naturelle (natuurhistorisch museum). Ik wil toch even de spotlight zetten op het Musée du Compagnonnage, dat tegenover het CCCOD naast de kerk staat.  Het staat vol met kunstwerken dat mensen van verschillende beroepen, van bakker tot smit, gemaakt hebben. Het is als je het mij vraagt het leukste museum van Tours omdat het zo uniek en verrassend is! Maar als je toch bij het Musée des Beaux-Arts bent, ga dan even langs bij de olifant van Tours! (een circus olifant die los is geraakt in Tours en toen is neergeschoten. Hij stond opgezet in de stal van het museum totdat hij werd verwoest door een brand – nu is het een plastike replica)

Tours vanuit het reuzenrad met zicht op de Cathédrale St Gatien

In de zomer animatie genoeg! Met een treintje kun je een rondje van de stad maken, en elke avond in is er een lichtshow! De VVV organiseert ook rondleidingen door de stad in het Engels: op woensdagavond. In de Guinguette, een openlucht podium en bar naast de Loire, zijn er vaak concerten of thema avonden. Voor een mooi uitzicht op de stad kun je het beste een rondje in het reuzenrad maken of (met een rondleiding, anders kan het niet) de Tour Charlemagne bezoeken. Zin in bomen? Dan kan je naar het île Simon, een eilandje tegenover de grote brug die je op de eerste foto ziet. Het Jardin Botanique en het Jardin des Prébendes d’Oé zijn ook echt prachtig! En als ik weer even een tip mag geven, een plekje dat mensen niet kennen: het park in St Cyr geeft een heel erg mooi panorama op de stad!

 

Culinaire specialiteiten van de omgeving

Tours ligt in de wijnenregio van de Touraine, die vooral voor zijn Vouvray (wit) en Chinon (rood, rosé en wit) bekent staat. Verder kan met van een heerlijke locale geitenkaas genieten, de St Maure de Touraine, en de fouées. Dat alles kun je in de vele restaurants van Tours proeven!

 

Hoe kom ik in deze geweldige stad?

Nou Tours is makkelijk met de trein bereikbaar (2 uur vanuit Parijs), maar met de auto is het ook prima te doen. In de stad parkeren kun je het beste in de parkeergarages doen, die staan overal en zijn vele malen goedkoper dan parkeren in de straat. Zonder auto kun je je prima verplaatsen met de bus en tram; kaartjes daarvoor kun je bij de VVV, in de bus of bij een oplaadpunt naast tramstations kopen. Ze zijn 1u geldig, en je kunt binnen dat uur zoveel overstappen tussen bus en tram als je wilt!

 

 

Ook een reisverhaal schrijven? Klik hier! ->

 

1 gedachte over “Tours: het kloppende hart van de Touraine”

  1. Wij zijn rond het meer van Parc du lac de la Bergeonnerie gefietst. Bijzonder dat er midden in de stad Tours zo’n mooi park is. Hier kun je ook prima een middagje relaxen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *