Die, een pittoresk dorp met geschiedenis

Afgelopen weekend was ik in Die. De familie van Maxime heeft er een stukje land met daarop twee woningen, waar we onder andere met kerst gezellig bij elkaar komen en lekker eten. Het huis heeft een balkon met een enorm terras en uitzicht op de bergen. 

 

Iedere keer als ik in Die ben verbaas ik me weer over wat ik er allemaal tegenkom. Het historische centrum kent mooie  middeleeuwse straatjes en huisjes. Ook van binnen zijn deze huisjes vaak kleine museumpjes. Het lijkt wel alsof de tijd hier stilstaat. Een oude bank van velours, eeuwenoude boeken en antieke meubels. 

 

Ik vind het leuk om meer te weten te komen van de geschiedenis van mijn schoonfamilie. Hoe het huis vroeger eigenlijk een stuk land was met daarop een stal waar het paard van de dorpsarts verbleef. En hoe een overgrootopa dat land toen heeft gekocht en er zelf een heel huis aan heeft gebouwd. 

 

Als je van buitenaf  het huis bekijkt lijkt het een klein arbeidershuisje. Totdat je binnenkomt. Onder de grond is namelijk een hele gang gebouwd met allemaal kamers. Ook op de eerste verdieping is zo’n zelfde gang.  Afgelopen weekend was er een grote familiebijeenkomst dus konden wij niet allemaal in het huis slapen. Samen met Maxime ben ik verkast naar een gebouw verderop, wat vroeger dienst deed als fabriek. Zo is het een papierfabriek geweest en daarna een fabriek waar kleding gemaakt werd voor het leger van Napoleon(!). De familie van Maxime heeft het gebouw voor het laatst gebruikt om de welbekende ‘Clairette de Die’ (een heerlijk zoete champagne / wijn) te maken. Cool toch! 

 

Fabriek Die
De fabriek

 

Het trappenhuis

 

We kregen een korte rondleiding in wat ooit de fabriek is geweest. Wat mij vooral opviel is hoeveel spullen een mens kan verzamelen. Ik kwam onder andere een oude jukebox tegen, een oude Engelse auto, een antieke radio en een heel aparte machine die sokken kon maken. Wie bedenkt het! Maxime en ik sliepen op de bovenste verdieping van de fabriek. Volgens de eigenaresse hadden wij het mooiste uitzicht van heel Die. 

 

 

 

 

Het stadje Die is een schattig stadje met een mooi historisch centrum. Er is een oude stadspoort (tegenover het VVV kantoor) wat ik je kan aanraden is zeker een nachtje te gaan logeren in het oude centrum en ’s ochtends lekker op het marktplein genieten van een kopje koffie en een lekker broodje van de bakkerij. Daar is trouwens helemaal niks raars aan: dat je een croissant haalt bij de bakker en deze op het terras ernaast onder het genot van een kop koffie lekker opeet.

 

 

 

 

Die en omgeving is populair bij (Nederlandse toeristen). En ik snap het wel. De omgeving van Die is prachtig. Je bent er direct in de Vercors en hebt alle mooie plekjes dichtbij: De Trois Becs om te beklimmen, de Drôme om in te kanoën en niet te vergeten de Vallée van Roanne met haar azuurblauwe water om heerlijk in af te koelen. Maar er is nog veel meer te doen in de omgeving van Die! Niet voor niets heb je hier dus ontzettend veel campings. Een tip voor als je de drukte een beetje wilt ontlopen: Ga in september 🙂

 

 

 


PINTEREST

Wil je dit artikel bewaren? Pin deze afbeelding op je Pinterest Bord:

 

 


Benieuwd wat je in de buurt van Die kunt doen?

Bekijk hier mijn activiteitenkaart

 

 

 

1 gedachte over “Die, een pittoresk dorp met geschiedenis”

  1. Wij kwamen de afgelopen 40 jaar in Vercheny, op woensdag en zaterdag eerder richting Die gereden voor de markt . Maar eerst werd er koffie gedronken op het plein bij de markt .Daarna markt in kopen doen de gegrilde kip met bijpassende gegrilde aardappeltjes . Daarna een koele rosé of pastis . Zoveel mooie herinneringen aan dat mooie gezellige stadje aan de voet van de Archiane en Vercor voor altijd in m’n ❤️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *