Mijn eerste werkweek in Frankrijk zit erop! – Update emigratie #5

Op de voorkant een foto van een taartje, want ik heb mijn eerste werkweek erop zitten! Even een sprong vanaf mijn vorige update: Ik ben dus aangenomen! Maxime kwam met heerlijke taartjes en bloemen thuis, dus dat moest wel even op de foto :). De afgelopen drie weken waren redelijk hectisch en vermoeiend, maar ook leuk. Vanaf nu zal het leven denk ik weer wat meer geordend zijn en meer structuur hebben. Mijn doel hier is om de taal echt helemaal onder de knie te krijgen. 

 

Om de Franse taal beter te kunnen spreken praten Maxime en ik vaak Frans. Echter, nu ik ben begonnen met werken (en dus de hele dag Frans om me heen hoor en zelf ook veel spreek) ben ik daar wat laks in geworden. Nu spreken we  een mengelmoes van Engels, Frans en Nederlands: het is maar net hoe het uitkomt. Daarmee bedoel ik te zeggen dat een bepaald woord of een bepaalde zin in de ene taal veel korter is dan in de andere taal. Om een voorbeeldje te geven, het woordje ‘nu’ is in het Frans ‘Maintenant’. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Ook kiezen we soms bepaalde woorden omdat die net wat beter de lading dekken dan dezelfde woorden in een andere taal. Echt heel goed is het misschien niet om zo te spreken, maar dat maakt me eigenlijk niet echt zoveel uit.

 

Het luisteren gaat me best goed af. Ook al sluit ik mijzelf vaak af wanneer er gesprekken gevoerd worden waar ik zelf niet aan deelneem (anders wordt het te vermoeiend), toch denk ik dat ik op de achtergrond best veel meekrijg. Het is nog wel moeilijk om alles te volgen als het te snel gaat of wanneer er veel achtergrond geluiden zijn.  Soms moet ik op het werk vragen of iemand het wil herhalen of op een andere manier wil uitleggen en dat gaat best prima. Ik merk wel dat ik niet altijd alles in één keer begrijp en ik loop daarin dus wel iets achter. Maar ik ben blij dat bijna alles in het Frans is en dat ik niet weg kan komen met Engels of Nederlands, anders leer je het nooit natuurlijk!

 

Trouwens, hier in Frankrijk vinden mensen het blijkbaar nogal spannend om een andere taal te spreken. Sommigen durven het wel en zodra we overgaan op het Engels beginnen anderen te giechelen of een beetje zenuwachtig te worden, haha! 

 

Verder gaat alles hier z’n gangetje. Het weer is winters met hier en daar een buitje en soms een zonnetje. Wanneer de zon schijnt is het echter wel meteen heel aangenaam en de temperatuur varieert van 3 tot 12 graden. Ik ben aan het wachten tot de lente begint 🙂 .

 

 

 

 

8 gedachten over “Mijn eerste werkweek in Frankrijk zit erop! – Update emigratie #5”

  1. Hey Lisette, al weer een tijdje geleden dat we hier in het koude Leeuwarden zaten. Wat super fijn dat je het naar je zin hebt en zo snel al werk. Heel veel geluk in Frankrijk.

    1. Hee Mirjam, wat leuk bedankt voor je berichtje! Het is inderdaad al weer eventjes geleden maar ik denk nog wel eens aan jullie hoor! Groetjes aan de rest daar in het nu wel hele hoge Noorden 😉 🙂

  2. Het lijkt me zeker vermoeiend om de hele dag Frans te spreken maar dan leer je het ws wel het snelst! En nog geen taalblundertjes gemaakt? 🙂

  3. Leuke blog Lisette, je zult iedere week wel meer woorden leren! Het lastigste lijkt me om humor en grapjes te begrijpen, deze gaan vaak zo snel…..
    Is de Franse humor anders dan de Nederlandse of Fryske? 😉

    1. Ik krijg niet zoveel mee van de Franse humor nog, dat is inderdaad het meest lastige omdat daarvoor ook veel uitdrukking, spreektaal e.d. gebruikt wordt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *