Palais idéal du facteur Cheval

palais ideal du facteur cheval

Gisteren ben ik bij dit paleis wezen kijken. Wat een cool gebouw en echt kunstzinnig en creatief bedacht! Dit moet wel gemaakt zijn door één of andere wereldvreemde figuur, er zijn zoveel details te vinden maar ook grappige teksten en dieren. 

Over Palais Idéal du facteur Cheval

Het kasteel is gemaakt door meneer Cheval. Hij was geboren in het jaar 1836 en toen hij 31 jaar oud was werd hij postbode. Iedere dag liep hij 43 kilometer over ruig terrein, om alle inwoners in de buurt van hun post te voorzien. Dat is dus iedere dag een hele marathon :O.

Op een dag vond hij – tijdens zijn ronde-  een bijzondere steen in de rivier. Over de steen heeft hij gezegd: “Mijn voet stootte tegen een steen en zorgde er bijna voor dat ik viel: Ik wilde weten wat het was. Het was een steen in zo’n aparte vorm dat ik hem in mijn zak stopte. De volgende dag ben ik terug gegaan naar dezelfde plaats en vond ik andere stenen die zelfs nog mooier waren. Ik dacht: Aangezien de natuur het beeldhouwwerk wil doen zal ik het metselwerk en de architectuur op me nemen.”

En toen is meneer Cheval dus begonnen aan zijn Palais Idéal. Maar liefst 33 jaar (!) heeft hij gewerkt aan het paleis. Hij had zelf nooit gedacht dat het zo groot zou worden. Iedere keer heeft hij kleine stukjes grond bijgekocht. De buurtbewoners verklaarden hem voor gek. En dat is eigenlijk niet gek als je bedenkt dat deze meneer al zijn vrije tijd heeft gestopt in het project en er overal aparte en vreemde dingen zijn toegevoegd. Het hele paleis is gemaakt met wat hij in de natuur heeft gevonden, m.u.v. het cement. Iedere keer tijdens zijn postronde verzamelde hij stenen en schelpen om in zijn vrije tijd verder te kunnen bouwen aan het kunstwerk.

Palais ideal hauterives

Het grappige van dit Palais Idéal is dat er allemaal dingen van over de hele wereld in verwerkt zijn. Bijvoorbeeld het witte huis, een moskee en een Indiase tempel. Meneer Cheval is daar natuurlijk helemaal niet geweest maar hij heeft zijn inspiratie opgedaan uit de eerste tijdschriften en ansichtkaarten die beschikbaar werden in zijn tijd. 

 


 

Tip: Als je met kinderen bent, dan kun je na je bezoek naar het doolhofpark gaan. Ook leuk!

Praktische informatie

Activiteiten en bezienswaardigheden Drôme

Bekijk hier al mijn tips voor een vakantie naar de Drôme