Karen en haar gezin emigreerden naar Zuid-Frankrijk

Hoe is het om te emigreren naar Frankrijk? Misschien heb je wel eens over emigreren nagedacht. In deze nieuwe rubriek vertellen verschillende Nederlanders over hun ervaringen en geven ze emigratietips.  Hieronder het verhaal van Karen, die samen met haar gezin naar Zuid-Frankrijk verhuisde. 

Ik ben Karen, sinds 2007 getrouwd met Rob en mama van Dijntje (2008) en Cato (2012). Sinds augustus 2016 wonen wij in Zuid-Frankrijk (Gard), in een heel klein gehucht: Hameau de Foussargues dat valt onder de gemeente Aigaliers.

Wij hebben een luxe chambres d’hôtes: Mas la Buissonnière. Onze meiden gaan in Uzès naar school, op ca 12 minuten rijden van ons.  

Hoe het zo kwam

Onze emigratie kwam op ons pad… Emigreren was altijd mijn droom en Robs nachtmerrie zeggen we wel eens gekscherend. Rob had het fijn in Eindhoven, hij had er zijn vrienden, hockey & tennis, werk, zeg maar gerust zijn goede leven. Ik had altijd al deze droom: wonen en werken in het buitenland. Frankrijk was favoriet, maar het had ook Spanje, Italië of een ander land kunnen zijn.

Twee dagen nadat mijn moeder was overleden (zomer 2015) zaten wij met vrienden van mijn ouders te eten en wij hadden een gesprek over dat je je eigen leven moet leven, dat je het nu moet doen, voor je het weet is het over etc. Herkenbaar voor velen denk ik die zoiets meemaken. Dat je over je eigen leven gaat nadenken en dan bedenkt wat je eventueel  anders zou willen doen als je de kans hebt. ‘Hoe wil ik op mijn sterfbed terugkijken op mijn leven’. Ik vertelde hen dat als ik met niets of niemand rekening zou hoeven houden ik dan het roer zou omgooien en een chambres d’hôtes in Zuid-Frankrijk zou willen beginnen: gasten ontvangen, hard werken en veel genieten.

NOOT: deze vrienden van mijn ouders waren de oude eigenaren van onze Mas, zij runden alleen zelf deze chambres d’hôtes niet, dat deed een gerant echtpaar voor hen. Ik ben hier op vakantie geweest met mijn ouders jaren geleden, maar ook een keer met Rob. Wij zijn hier zelfs op huwelijksreis geweest in 2007!

Hun antwoord was dat als ik dat echt wilde ik eens goed zou moeten nadenken, zij wilden de Mas namelijk verkopen! Nu was Rob niet zo avontuurlijk ingesteld, dus dat werd spannend. Maar ook hij zag in dat dit een super kans was, dus we hebben de sprong gewaagd.

Ik denk dat sommige dingen op het juiste moment op je pad komen. Dan moet je niet meer twijfelen, maar actie ondernemen. Voor mij was het nu of nooit!

Hoe is het emigratieproces verlopen?

Eigenlijk heel goed! En best snel, begin augustus hoorden we dat het te koop was, in november zijn we gaan kijken (bewust in een winterse tijd) en in februari was de koop rond. Toen hebben wij onze kinderen meteen meegenomen naar Uzès voor een paar dagen vakantie, zij hadden nog geen idee! Op onze locatie hebben we verteld dat we hiernaartoe zouden gaan verhuizen en ze reageerden meteen heel enthousiast: Wow, we hebben een zwembad in de tuin!

Vanaf toen zijn we ze gaan voorbereiden op de verhuizing. We hebben ze goed ingelicht, wat wordt er van ze verwacht, wat kan wel en wat kan niet. Onze oudste heeft bijvoorbeeld 20 lessen Frans gehad, niet om echt al wat te kunnen zeggen, maar meer voor het herkennen van klanken, dat het niet meteen heel eng is de eerste dag.

Verder hebben we ze bewust hun tijd in Nederland goed laten afsluiten. Daar hebben we tijd voor genomen, hen ook hun afscheid gegund met hun verdriet daarin, maar ze ook laten zien dat dat ook bij ons speelde. Eerlijk is eerlijk, afscheid nemen doet altijd pijn. Onze meiden hebben samen met ons de sprong in het diepe genomen en hebben zich snel aangepast. Inmiddels zijn het bijna Françaises.

 

 

Liep je ergens tegenaan tijdens de emigratie en hoe heb je dat opgelost?

Het is heel soepel verlopen, natuurlijk liepen ook wij (ondanks de hele goede voorbereiding) tegen de Franse bureaucratie aan. Maar Rob en ik stonden (en staan er nog!) heel relaxt in. Frankrijk is geen Nederland. Frankrijk heeft bepaalde voordelen en in Nederland ben je het op een bepaalde manier gewend. Aanpassen, ademhalen, opnieuw proberen dat hebben we vaak gedaan. Met een glimlach!

Wat is het leukste aan wonen in Frankrijk?

Wij wonen en werken op dezelfde locatie, dus we zijn altijd thuis, dat vind ik voor onze kinderen heerlijk. Ondanks dat we druk zijn met en voor gasten is er altijd wel even tijd voor ze. Daarnaast vind ik de kwaliteit van leven in Frankrijk heel fijn: we nemen de tijd voor de (warme) lunch, genieten van het mooie weer, hebben tijd voor elkaar, mensen zijn vriendelijk, we begroeten elkaar ondanks dat we elkaar niet kennen…

Ik denk dat wij onze kinderen wel iets heel moois meegegeven: het leren van een tweede taal alsof het je moedertaal is, het flexibel zijn en het makkelijk aan kunnen passen.

 

Wat is er minder leuk aan wonen in Frankrijk?

Ik zou nu niets op kunnen noemen, wij hebben het fijn! Maar als ik dan echt iets moet noemen dan is het jammer dat familie en vrienden verder weg zijn. Maar dat is ook relatief. Ja wij missen alle verjaardagsfeestjes, maar als we elkaar zien is het veel intenser. Je hebt vaak een paar dagen samen en gesprekken zijn snel persoonlijker, gaan dieper, juist omdat je tijd hebt voor elkaar.

Heb je nog tips voor mensen die zouden willen emigreren naar Frankrijk?

1. Zorg voor voldoende financiële middelen en laat je goed adviseren 2. Zorg dat je de taal behoorlijk spreekt 3. Maak van je nieuwe huis snel jouw eigen thuis. 4. Leef volgens de lokale gebruiken 5. Investeer in vriendschappen, oude & nieuwe!
  • OUD: jij bent vertrokken, jouw oude leven draait gewoon door zonder jou. Jij moet investeren in het onderhouden van de contacten. En ja, natuurlijk moet vriendschap van twee kanten komen, maar realiseer je goed dat er bij vertrek ook vriendschappen verdwijnen.
  • NIEUW: zij hebben hun leven hier al, jij komt erbij dus jij moet investeren.

Tot slot

Als je echt wilt emigreren heb ik het volgende advies:

Als dit echt is wat je wilt doen, doen dan! Spring in het diepe! Maar je moet wel echt willen, anders kan het heel zwaar zijn. Alle clichés zijn waar: Je leeft maar één keer, doe iets waar je gelukkig van wordt. Je kan beter spijt hebben van iets dat je gedaan hebt dan spijt hebben van iets dat je niet gedaan hebt.

Logeren bij Rob & Karen? Bekijk hier de actuele prijzen en mogelijkheden voor een verblijf op hun prachtige mas.

Op vakantie in de Gard

Benieuwd wat je allemaal kunt doen in de Gard? Bekijk de volledige bestemmingspagina.

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *