La Roque Saint-Christophe is een kilometer lange kloof midden in een rots in de Dordogne. Het heeft vroeger dienst gedaan als rotswoningen vanaf de tijd van de Neanderthalers tot in de 16e eeuw. Tegenwoordig is het te bezoeken en worden er rondleidingen gegeven over het vroegere leven in de rotswoningen. Ik ben er geweest en vertel je waarom het een bezoekje waard is.
De kloof in de rots is ontstaan door erosie van de rivier en door de inwerking van vorst. De rotswoningen waren ideaal, want je was er veilig voor roofdieren en je had er ver uitzicht over de rivier en het land. Eventuele vijanden konden dus snel gespot worden.
In de rots zijn graven gevonden van vroegere Neanderthalers, deze waren maar 1.5 tot 1.65 meter groot, veel kleiner dus dan de moderne mens! Er moeten vroeger maar liefst 500 mensen hebben gewoond en in tijden van oorlog zelfs meer. Moet je na gaan hoeveel ongedierte dat met zich mee brengt.. De gids vertelde ons dat de bewoners soms zoveel last hadden van de ratten dat de baby’s in speciale constructies aan het plafond werden gehangen!
Er zijn verschillende werktuigen welke door de gids gedemonstreerd worden. Zo is er bijvoorbeeld een groot looprad waarmee ze zware spullen naar boven konden tillen, tot wel 7x het eigen lichaamsgewicht. Er werden zelfs hele koeien naar boven getild!
Je kunt de rots zelf bezoeken of samen met een gids. Helaas zijn de rondleidingen wel in het Frans, dus vraag zeker bij de receptie naar een boekje met Nederlandse vertaling.
En o ja, vergeet ook niet naar het plafond te kijken, misschien zie je dan wel een paar van deze schatjes 😉
Meer over de Dordogne
Benieuwd wat er in de buurt nog meer te doen is? Bekijk de volledige bestemmingspagina van de Dordogne.