La Roque Saint-Christophe, rotswoningen van de Neanderthalers

La roque saint Christophe

La Roque Saint-Christophe is een kilometer lange kloof midden in een rots in de Dordogne. Het heeft vroeger dienst gedaan als rotswoningen vanaf de tijd van de Neanderthalers tot in de 16e eeuw. Tegenwoordig is het te bezoeken en worden er rondleidingen gegeven over het vroegere leven in de rotswoningen. Ik ben er geweest en vertel je waarom het een bezoekje waard is.

De kloof in de rots is ontstaan door erosie van de rivier en door de inwerking van vorst. De rotswoningen waren ideaal, want je was er veilig voor roofdieren en je had er ver uitzicht over de rivier en het land. Eventuele vijanden konden dus snel gespot worden. 

La roque saint Christophe

In de rots zijn graven gevonden van vroegere Neanderthalers, deze waren maar 1.5 tot 1.65 meter groot, veel kleiner dus dan de moderne mens! Er moeten vroeger maar liefst 500 mensen hebben gewoond en in tijden van oorlog zelfs meer. Moet je na gaan hoeveel ongedierte dat met zich mee brengt.. De gids vertelde ons dat de bewoners soms zoveel last hadden van de ratten dat de baby’s in speciale constructies aan het plafond werden gehangen!

La roque saint Christophe

Er zijn verschillende werktuigen welke door de gids gedemonstreerd worden. Zo is er bijvoorbeeld een groot looprad waarmee ze zware spullen naar boven konden tillen, tot wel 7x het eigen lichaamsgewicht. Er werden zelfs hele koeien naar boven getild!

Je kunt de rots zelf bezoeken of samen met een gids. Helaas zijn de rondleidingen wel in het Frans, dus vraag zeker bij de receptie naar een boekje met Nederlandse vertaling.

En o ja, vergeet ook niet naar het plafond te kijken, misschien zie je dan wel een paar van deze schatjes 😉

La roque saint Christophe

 

Praktische informatie

Adres:  La Roque Saint-Christophe, 24620 Peyzac-le-Moustier
Prijzen 2020: €9,- voor volwassenen, €6,50 voor studenten en  €5,- voor kinderen
Openingstijden en meer informatie: Bekijk de website van La Roque Saint-Christophe

Meer over de Dordogne

Benieuwd wat er in de buurt nog meer te doen is? Bekijk de volledige bestemmingspagina van de Dordogne

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *