Wat is Canyoning ?

Misschien heb je wel eens gehoord van anderen die terugkwamen van vakantie: ‘Ik heb canyoning gedaan en het was zo gaaf!’. Inderdaad is dit erg gaaf en op veel plekken in Zuid Frankrijk mogelijk. Wat je nodig hebt zijn eigenlijk alleen bergen en een rivier. In dit blog leg ik je uit wat canyoning is, waar je het kunt doen en waarom het zo ontzettend leuk is om te doen.

 

 

Wat is canyoning

Canyoning is een sport waarbij je een rivier volgt die door een kloof loopt. Deze kloof is ontstaan door erosie van water, zand en wind.  Je wandelt, klimt, springt en zwemt tijdens de route. Ook zijn er stukjes waar je moet abseilen.

Belangrijk is dat je nooit alleen op stap gaat wanneer je de sport niet voldoende beheerst. Je moet namelijk goed weten waar je kunt springen en hoe je moet abseilen. Daarom wordt deze activiteit in Frankrijk veel aangeboden door speciaal opgeleide gidsen. De gids legt je uit hoe de uitrusting werkt en wat je moet doen en vooral wat je niet moet doen. Als uitrusting krijg je onder andere een wetsuit, helm en speciale schoenen mee.

 

 

Voor wie is canyoning

Canyoning is geschikt voor bijna alle leeftijden. Vaak zijn er verschillende parcours uitgezet van verschillende niveaus. Hierdoor kunnen ook kinderen meedoen. De touroperators zetten het meestal wel op hun site vanaf welke leeftijd ze de activiteit aanbieden. Natuurlijk moet je voor deze activiteit wel goed ter been zijn, geen hoogtevrees hebben en een beetje durf hebben. Wanneer je eenmaal begonnen bent kunt je namelijk niet gemakkelijk terug, omdat je afdaalt door de kloof.

 

Is canyoning gevaarlijk

Het uitgezette parcours is altijd veilig. Gebieden waar canyoning eventueel niet veilig zou kunnen zijn, zijn namelijk verboden. Zoals bij alle buitenactiviteiten geldt dat er enig risico is, bijvoorbeeld op het verkeerd neerkomen waarbij je kneuzingen of breuken kunt oplopen. Over het algemeen valt dit bij een georganiseerde activiteit heel erg mee, de gids heeft namelijk veel ervaring en de activiteit is voornamelijk voor de fun en niet voor de uitdaging. Je moet goed luisteren naar wat de gids aangeeft. 

 

Waar kun je canyoning doen?

Bekijk hier de canyoning aanbieders in de Pyreneeën

 

 

 

Heb jij al eens eens aan canyoning gedaan? Ik ben benieuwd naar jou reisverhaal

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *