Franse eetgewoonten welke ik heb opgepikt

Franse eetgewoonten

Na een jaar in Frankrijk gewoond en gewerkt te hebben moet ik zeggen dat ik mij best al redelijk heb aangepast. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn natuurlijk de Franse eetgewoonten. In dit artikel laat ik je weten welke Franse eetgewoonten ik ondertussen heb opgepikt en welke nog helemaal niet. 

Eetgewoonten die ik heb opgepikt

1. Twee keer per dag warm eten – In Frankrijk eten we twee keer per dag warm. De lunchmaaltijd is erg belangrijk voor de Fransen, belangrijker dan de avondmaaltijd. In de middag hebben we dan ook een uur tot soms zelfs wel twee uur pauze. Er wordt dan uitgebreid gegeten. Gelukkig eet ik dagelijks in het restaurant op mijn werk, ik moet er namelijk niet aan denken om elke dag twee keer te koken! Veel Fransen eten ’s avonds trouwens vaak wat makkelijks zoals pasta met pastasaus en kaas of leftovers van de lunch of de dag ervoor. 

2. Drie gangen – Het is in Frankrijk helemaal niet raar om drie gangen te eten. Meestal is het zelfs de gewoonte! Met deze drie gangen moet je je geen gerechten voorstellen zoals deze in een restaurant geserveerd worden. Als voorgerecht kun je bijvoorbeeld sla met vinaigrette, geraspte wortel met vinaigrette of een stuk meloen nemen. 

3. Taart en gebak als toetje – Het is helemaal niet raar om als toetje geen yoghurt te nemen maar gewoon een stuk chocoladecake of appelgebak! Waar Nederlanders elkaar vaak uitnodigen voor een gebakje en borrel in de avond, nodigen Fransen elkaar sneller uit voor het eten. De Fransen eten eigenlijk niks meer na het eten ’s avonds, aangezien ze al redelijk laat avondeten. Wat mij betreft kan taart trouwens altijd hoor 😉

4. Goûter – Het 4 uurtje, of terwijl de goûter. Die is eigenlijk bijna wel onmisbaar in Frankrijk. De Franse kinderen krijgen rond 4 uur een aantal koekjes, snoepjes of een stuk stokbrood met Nutella. De hoeveelheden zijn vaak groter dan een Nederlands tussendoortje. Bedenk dan wel dat veel kinderen maar één keer per dag snoepen, terwijl we in Nederland twee of soms wel drie snackmomenten kennen. De koekjes zijn trouwens bijna altijd met chocolade, Fransen zijn echt ongelofelijke chocoladeliefhebbers!

Franse madeleines

5. Melkproducten – De Fransen gebruiken best wel veel melkproducten. Dat begint al bij het ontbijt, wat voor veel Fransen (als ze al ontbijten) een kom ontbijtgranen zijn met melk. En omdat de Fransen twee keer per dag warm eten, worden er ook vaak twee toetjes gegeten, meestal in de vorm van yoghurt. Zelf was ik altijd al wel een melk- en yoghurtliefhebber. Al eet ik geen standaard Frans ontbijt, maar hierover later meer 🙂

6. Fijnproeven – Echte fijnproevers zijn de Fransen. Van kazen tot wijn en zelfs van ham tot boter. Ze kunnen er eeuwenlang over doorpraten. Toen ik een tijd geleden eens tegen een collega zei: ‘Maar ham is toch gewoon ham?’ keken ze mij echt als een imbeciel aan. En inderdaad, ze hebben gelijk. Ham is niet zo maar gewoon ham en het Franse stokbrood kun je nergens anders in de wereld krijgen!

 

Eetgewoonten die ik (nog) niet heb opgepikt

1. Ontbijt – Veel Fransen ontbijten niet. En als ze al ontbijten is dit vaak met ontbijtgranen (en dan voornamelijk de ongezonde variant met chocolade) en melk. Veel van mijn collega’s kopen op de weg naar het werk een croissant of pain au chocolat. Ook zie ik geregeld mensen ontbijten met een madeleine of een ander soort cakeje. Zelf kan ik daar niet een hele morgen op teren, ik heb echt een goed ontbijt nodig, dus dat sla ik zeker niet over! 

2. Wijn – Fransen houden ontzettend veel van wijn. Het is een drank welke echt heel normaal is om bij de maaltijd te drinken. Omdat ik weinig alcohol drink ben ik daar zelf niet in mee gegaan. Vraag mij ook zeker niet naar het verschil tussen een Merlot en een Cabernet chauvignon!

3. Franse Kaas – Nee sorry, je kunt mij niet blij maken met zo’n sterk geurend, smeltend stuk kaas. Ik lust wel kaas, maar houd het liever bij de brie, goudse kaas en boursin kruidenkaas. Geen bleu en Camembert voor mij!

Franse Kaas

 

4. Brood – Fransen eten vaak brood bij de maaltijd. En toegegeven, het Franse brood is ongelofelijk lekker. Ze gebruiken het bijvoorbeeld om na de maaltijd hun bord mee ‘schoon’ te maken en vervolgens het brood op te eten. Of ze dopen het lekker in de saus. Hoewel ik het ook erg lekker vind eten wij geen brood bij de maaltijd. Ten eerste niet omdat we gewoon geen zin / tijd hebben om het iedere dag vers te kopen. Daarnaast eet je er al snel te veel van, terwijl je maaltijd misschien al rijk is aan koolhydraten van bijvoorbeeld rijst, pasta’s of aardappels. 

5. Streek- en seizoensproducten – Wat ik echt goed vind aan de Fransen is dat ze letten op het kopen van producten uit de regio en van het seizoen. Ik zie soms mensen in de winkel kiezen voor druiven uit Frankrijk in plaats van Italië bijvoorbeeld. Ook veel van mijn collega’s geven aan producten te kiezen van het seizoen. Zelf ben ik hier nog niet zo gedreven in. Vooral winterse groenten vind ik wat minder lekker, er is een wereld aan kolen en op een gegeven moment kan ik geen kool meer zien ;). Maar ik zou het wel graag willen en dus probeer ik soms wat nieuwe recepten uit. 

6. Veel vlees – Wat ik dan weer wat minder goed vind, is dat de Fransen veel vlees eten. Het zijn echte carnivoren en een stuk vlees ontzeggen van de maaltijd is een no-go! Vegetarisch? Daar hebben ze wel van gehoord, maar dat is niet aan hen besteed. Toen ik eens vroeg aan een collega of de stad waar ik woonde ook een veganistisch restaurant had werd ik een beetje vreemd aangekeken. Je laat de lekkerste dingen die er bestaan zoals vlees, kaas en charcuterie toch niet staan!? En over dat het goed is voor het milieu of zielig voor de dieren kun je trouwens ook maar beter niet beginnen 😉

7. Avondeten om half 8 – De Fransen eten vanaf een uur of half 8. Ik vroeg me in eerste instantie dus altijd af hoe ze dat dan deden met de kleine kinderen. De Fransen die ik ken laten de allerkleinsten soms van te voren eten zodat ze daarna op bed kunnen. Maar veel Franse kinderen gaan voor Nederlandse begrippen toch best laat op bed. Hoe dat kan? Ze doen een middagslaapje, zelfs op de kleuterschool! Zelf eten Maxime en ik zodra ik thuis ben van het werk. Soms eten we om 6 uur en soms pas om 8 uur. Maar het liefs eten we zo vroeg mogelijk, dan hoeven we in ieder geval niet met een volle maag op bed.

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

10 gedachten over “Franse eetgewoonten welke ik heb opgepikt”

    1. Dat restaurant bleek eigenlijk een vegetarisch restaurant te zijn waar je van te voren bij de reservering moest aangeven dat je veganistisch wilde eten. Helemaal gelukt was het dus niet, maar we zijn aardig ver gekomen en het was ook lekker 🙂

  1. Leuk geschreven, ja vegetarisch is nog ver te zoeken! En vaak traditionele recepten. Ik mis na 17 jaar Frankrijk wel de internationale ingrediënten en gerechten!

    1. Hoi Andrea, dankjewel! Het klopt inderdaad wat je zegt qua internationale gerechten. Als je goed zoekt kun je echter wel wat vinden, vooral in de grotere steden wel 🙂

  2. Ben al dik 30 jaar getrouwd met een Française en heb bijna alle Franse eetgewoonten wel ongemerkt overgenomen. Bevalt me prima. Eigenlijk ook niks bijzonder.

    1. Hi Freek, ik denk dat dat op den duur wel automatisch gaat ja! Zelf woon ik een jaar in Frankrijk dus alles is nog best nieuw voor mij 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *